Teraz jest poniedziałek, 12 stycznia 2026, 06:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Idiotyzmu władzy ciąg dalszy...
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 14:07 
Generał Broni
Generał Broni

http://wiadomosci.onet.pl/2681,1826850, ... kalne.html
Cytuj:
Szokujące pamiątki z Oświęcimia
Mieszkańca Tychów, który handlował przedmiotami z symboliką III Rzeszy, zatrzymali na targu w Oświęcimiu funkcjonariusze straży miejskiej - powiedziała rzeczniczka oświęcimskiego magistratu Katarzyna Kwiecień.
Wśród przedmiotów były między innymi kopie furażerek Waffen SS i hitlerowskich odznak wojskowych. Strażnicy zatrzymali sprzedawcę i zawieźli go na policję.

Kwiecień dodała, że zachodzi tu podejrzenie popełnienia przestępstwa z artykułu 256 Kodeksu karnego (publicznego propagowania faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego - red.), dlatego dalsze postępowanie poprowadzą policjanci.

Oficer prasowy oświęcimskiej policji Małgorzata Jurecka powiedziała, że mężczyzna po przesłuchaniu został zwolniony, a sprawa trafiła do oświęcimskiej prokuratury rejonowej. Ta zbada, czy doszło do propagowania treści faszystowskich.

- Oświęcim to miasto pokoju, miasto szczególnie naznaczone w okresie II wojny światowej. Stąd wyjątkowe wyczulenie i zainteresowanie funkcjonariuszy straży miejskiej i policji w eliminowaniu wszelkich zjawisk, związanych z propagowaniem ideologii nazistowskiej - powiedziała Kwiecień.

Strasznie szokujące te pamiątki :n wulgaryzm państwo policyjne....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 14:13 
Generał Broni
Generał Broni

Brak słów żeby to komentować :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 14:22 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Echhh jakie propagowanie???
przecież to zwykłe kopie kolekcjonerskie zapewne.
najgorszy jest wydźwięk nazwy miasta- Oświęcim, od razu wszyscy sobie wyobrażają, że na terenie obozu albo coś podobnego.
A Oświęcim to przecież zwykłe miasto. Propagowanie idei to wg mnie organizowanie jakichś tam demonstracji bądź rozrzucanie ulotek o treści wiadomej a nie sprzedaż kopii czapki niemieckiej.
Podobnie powinien być oskarżony wydawca przygód Kapitana Klossa etc. Widziałem kiedyś nawet zabawkę dla dzieci na kapiszony w opakowaniu z wizerunkiem gościa w niemieckim mundurze, o producentach modeli sprzętu wojskowego jak modele czołgów samolotów sprzedawanych wraz z kalkomaniami we wszystkich hipermarketach, trudno nie wspomnieć i co tez ich oskarżać?/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 14:27 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Pochodzę z Oświęcimia i wstyd mi!!! Mam nadzieję, że ta osoba która sprzedawała te "straszne rzeczy", nie zostanie kozłem ofiarnym nowego państwa prawa i nadgorliwości jego urzędników( czasami nie rozumiejących przepisów)!!! Swoją drogą jeśli by to sprzedawał w innym mieście pewnie nie byłoby problemu. Pamiętam jak kiedyś chcieli wybudować a raczej adaptować budynek garbarni na dyskotekę. Zaraz odezwały się protesty różnych środowisk, że w czasie wojny w tym budynku więźniowie wykonywali różne prace. No i była sobie dyskoteka. Podobna sprawa była z supermarketem. Ech szkoda słów.
Pozdrowienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 14:55 
Generał Broni
Generał Broni

A kto go złapał? Oczywiście duma i lider wszystkich służb - :cop straż miejska :cop
Ci to potrafią nauczyć poszanowania prawa: nie przepuszczą nawet staruszce dorabiającej się Mercedesa na handlu pietruszką lub czosnkiem. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 15:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ja p..........ole.... zawsze uwazalem ze tych ch...ji trzeba zlikwidowac i to od bardzo dawna.... a nasi politycy im jeszcze radary daja.... darmozjady

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 15:53 
Generał Brygady
Generał Brygady

PREM napisał(a):
Echhh jakie propagowanie???
przecież to zwykłe kopie kolekcjonerskie zapewne.

Od kiedy kolekcjonerzy kupują kopie??? ;) W ogóle nie rozumiem sensu produkowania czegoś takiego, chyba jedynie dla celów rekonstrukcyjnych. Jak by mi ktoś powiedział, że jest kolekcjonerem i zbiera kopie to bym umarł ze śmiechu!!! ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 16:17 
Generał Broni
Generał Broni

Kałasz, 10 magazynków --> 299 w nich i jedną dla siebie...
Przykre.
Może już się skończyła młodzież do spisywania, to się wzięli za stragany ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 17:17 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Damian(PanzerII) napisał(a):
Od kiedy kolekcjonerzy kupują kopie??? ;) W ogóle nie rozumiem sensu produkowania czegoś takiego, chyba jedynie dla celów rekonstrukcyjnych. Jak by mi ktoś powiedział, że jest kolekcjonerem i zbiera kopie to bym umarł ze śmiechu!!! ;)

Nie wiem czy nie kupują - kolekcjoner nie musi mieć samych oryginałów w zbiorach, bo sa sytuacje że niczego by nie zebrał, niektóre elementy wyposażenia sa unikalne. Może i do rekonstrukcji, wtedy by wiele tłumaczyło, ale handlować furażerkami na jakimś targu? Tylu grup rekonstrukcyjnych w Oświęcimiu chyba nie ma...jak go zwał tak go zwał na militariach się nie znam, ale mam w kolekcji dewocjonaliów kopie unikalnych krzyżyków średniowiecznych i mówię że są częścią zbioru, oryginałów mieć nie będę, bo znane są np. 3 egzemplarze w muzeach, kopia wystarczy :) :) zwłaszcza że wykonana przez specjalistów więc w miarę wierna ta kopia..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 20:08 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

dukatkg napisał(a):
Przykre.

Co ty... ja sie od nich w pazdzierniku odgonic nie moge jak siedze gdzies w parku miedzy wykladami to sie zawsze jakis przyszwenda i zaraz "a ty nie powiennes byc w szkole?" Pierwszy raz ok. drugi tez przezyje ale jak juz sie do mnie przkleili 5 raz to juz przestalo byc zabawne....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

le.I.G.18 napisał(a):
dukatkg napisał(a):
Przykre.

Co ty... ja sie od nich w pazdzierniku odgonic nie moge jak siedze gdzies w parku miedzy wykladami to sie zawsze jakis przyszwenda i zaraz "a ty nie powiennes byc w szkole?" Pierwszy raz ok. drugi tez przezyje ale jak juz sie do mnie przkleili 5 raz to juz przestalo byc zabawne....

Powinieneś się cieszyć, znaczy że wyglądasz młodo ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 20:19 
Generał Broni
Generał Broni

le.I.G.18 napisał(a):

Co ty... ja sie od nich w pazdzierniku odgonic nie moge jak siedze gdzies w parku miedzy wykladami to sie zawsze jakis przyszwenda i zaraz "a ty nie powiennes byc w szkole?" ....

Ja bym mu odpowiedział tym samym pytaniem ;)
Straż Miejska w Toruniu też za punkt honoru wzięła sobie łapanie studentów pijących piwko w parku albo w innych miejscach. Meneli ze Starówki, którzy zaczepiają ludzi, czy dresiarzy, nawet nie tkną. Pamiętam taką scenę z maja kiedy 2 karków tłukło się pod klubem. Z uliczki wybiegł nagle strażnik miejski, zobaczył, że biją się koksy, więc udał że ich nie zauważył i pobiegł dalej :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 20:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Miałem podobnie : spisywali babcie handlującą pietruszkę (autentyczne), jak im powiedziałem, żeby lepiej
poszli do parku i zabrali się za meneli pijących za cudze (zaczepiali ludzi i próbowali wyłudzać szmal na następnego
jabola), to udali, że mnie nie słyszą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 20:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Moze ten co wybiegl z uliczki uciekal przed kolegami tych co sie bili?? :P

A co do mojego wygladu to ostatnio w in medio jak kupowalem fajki to dziewczyna za kasa chciala zobaczyc moj dowod... ale sie zdziwila jak zobaczyla ze mam 24l.... az sie pozostalem dwie dolaczyly..... bez skojazen prosze

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 września 2008, 21:11 
Specjalista
Specjalista

Oczywiście b. wazne jest popsioczenie sobie na policje ale wroce na chwile do glownego watku... :)
Otoz dostepnosc symboli nazistowskich wszelkiej masci na naszych bazarowych stoiskach z „pamiatkami” szokuje nawet... Niemcow (oni akurat nie maja problemu z okresleniem czego nie wolno :) ). Nie tylko nazistowskich emblematow zreszta, jeszcze wiecej jest sowieckiego szajsu lub innych „czegewar” w których z luboscia paraduje gowniarstwo plci obojga. :n I z roku na rok coraz wiecej – az się chce rzygac!
I gdyby ktos mnie zapytal o zdanie w tej kwestii, to bylbym za zakazem uzywania obu znienawidzonych symboli - na przykład tak, jak to zrobili Litwini i Wegrzy. Co wcale nie musi oznaczac zniszczenia wszystkich oryginalow, wyrzucenia mundurow z teatralnych rekwizytorni, czy spalenia ksiazek. Nie powinno się po prostu (np. poza potrzebami widowisk lub celow historycznych) epatowac tego typu symbolika w miejscach publicznych i tyle! Już chocby z szacunku dla innych a zyjemy wszak w kraju gdzie ciagle jeszcze ludzie krzycza przez sen na wspomnienie nosicieli takich niewinnych znaczkow...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]