|
Przepraszam, że wyrażę swoją opinię, ale pomimo tego, iż sam czasami wypowiadam się w niektórych wątkach niosących przesłania medialne zaczepiające o środowisko poszukiwawcze, to generalnie powiem tak:
Wprowadzanie dyskusji nad kolejnym zatrzymanym kolekcjonerem, handlarzem, etc. anonimowym z punktu widzenia użytkowników forum jest wybitnie szkodliwe dla dobrego samopoczucia.
Zauważyłem, że niektórzy Koledzy szperają codziennie po necie wyciągając wszelakie informacje mające związek z bronią, amunicją. etc, itp....
jak gdyby takie bicie piany miało czemuś służyć....
Prezentując te informacje na forum poruszają lawinę wypowiedzi naszpikowanych emocjami, często nawet inwektywami w odniesieniu do organów ścigania, sądów itp.
Wydaje mi się że nie jest to konieczne. owszem, są sytuacje gdzie należy wyrazić swoje oburzenie, nawet szlachetne oburzenie, ale nie w każdym przypadku.
Należy zdać sobie sprawę że nie wystawia to dobrego świadectwa poszukiwaczom, jeżeli nie znając (podkreślam nie znając) okoliczności aresztowań, zatrzymań etc, uczestnicy forum biorą się za obronę ludzi, których działanie mogło być sprzeczne z prawem. Oczywiście organa ścigania są nieporadne, sądy nie są bezstronne, prokuratorom też można wiele zarzucić, zgadzam się z tym. Ale czy warto wyciągać cały czas ze stron policyjnych jakieś skandale, afery, które z poszukiwaczami nie mają najczęściej nic wspólnego? Niektórzy chyba się naprawdę nudzą i preferują styl eksploracji internetowej, nie terenowej.
Chyba, że z nudów, bo tak mi się wydaje, że niektórym pasuje robić przegląd prasy w necie od przeglądania stron w poszukiwaniu sensacji.
Nie było mnie na forum czas jakiś, co nie znaczy żę nie wchodziłem sobie raz na jakiś czas i nie czytałem....
Kiedyś na forum było więcej merytorycznych dyskusji, może i kłótni ale często wywoływanych dyskusjami ,,na temat" ale teraz ilość takich dyskusji gwałtownie spada .
Największe emocje budzą tanie sensacje w rodzaju ,,kogo złapali" itp. Prezentując w kółko takie nowinki, wywołujemy niezdrową atmosferę działania na pograniczu prawa, tajnych wykopalisk, pseudonimów, konspiracji, partyzantki, solidarności jak pisałem niekoniecznie z ludźmi niewinnymi, a przecież sama idea poszukiwań nie niesie za sobą żadnych przesłań kryminalnych, wręcz odwrotnie!!
Jak piszę są powody by reagować szlachetnym oburzeniem, ale jak widzę tytuł naprędce zakładanego postu:...,,znowu"; ,,kolejny..."; ,,..idiotyzm władzy..."; ,,pseudoarcheolodzy..."; ,,kolejny odcinek żałosnego serialu.."; ,,w razie wizyty mundurowych", etc. to odechciewa się wszystkiego włącznie z poszukiwaniami.
Wiem, że dział media to media a to wszystko pod media ale czy nie można się powstrzymać od zakładania takich postów??
Chętnie poczytałbym coś pozytywnego, coś o historii, archeologii, odkryciach, etc..a nie o aresztowaniach.
Ot i powiedziałem co mi przykrość sprawia, proszę nie czuć się urażonymi, to tylko mój prywatny i subiektywny osąd jakości i wartości takich postów.
pozdrawiam i przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony.
P.
|