Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 11:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 29 września 2008, 23:27 
Generał Brygady
Generał Brygady

FDJ napisał(a):
Co innego jezeli chodzi o zapalniki i ładunki z pocisków czy bomb wszelkiej maści bo te mogą wybuchnąć i to nie bynajmniej dlatego, że zapalnik zadziała. Przyczyna leży po stronie przemian chemicznych zachodzących w materiałach wybuchowych jak i inicjujących.
Po 60 i więcej latach wytracają się wszelkiego rodzaju zwiazki bardzo czule na wstrząsy typu pikryniany czy nitrogliceryna.

tego to nie wiedziałem ??czego to człowiek po latach się może dowiedzieć :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 01:47 
Specjalista
Specjalista

Przestrzegam przed rutyną i przed... zmęczeniem!!! Dwa razy odrąbałem saperką fragment ebonitowego zapalnika stojącego na sztorc pocisku moździerzowego, tak blada jak byłem po czymś takim może być tylko kartka papieru. Jeden poszedł prawie na pół. Miałem szczęście, ale nauczka którą polecam wszystkim - zmęczenie po całodniowym kopaniu powoduje obojętność i zmniejszenie czujności!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 15:30 
Pułkownik
Pułkownik

FDJ , z tym wytrącaniem pikrynianów czy też nitrogliceryny to trochę przesadziłeś :) . Nitrogliceryna to głównie górnicze materiały o przydatności max 6 miesięcy a przeważnie 3 . Po 60 latach już dawno użyźniły glebę ;) . Pikryniany to raczej I wojenne rozrywki i dopóki są wilgotne to raczej bezpieczne ( jeśli można mówić "bezpieczne " o solach kwasu pikrynowego :) ) Wszystkie rozrywki z żółtym nalotem natychmiast głęboko zakopać lub utopić . Lub , zgodnie z prawem powiadomić :cop .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 15:48 
Podporucznik
Podporucznik

FDJ napisał(a):
zapalniki w F1 jak i spłonki w mosięznej amunicji juz raczej nie zadziałają. Wilgoć zrobiła swoje.

Wiesz wolałem nie ryzykować . A nuż dla mnie zrobiło by wyjątek i by walneło... ;)
POZDRO

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 17:09 
Generał Broni
Generał Broni

Właśnie, zmeczenie i rutyna to najgorsi wrogowie... zdarzylo mi ze kopie sobie juz tuz przed odjazdem, ciemo sie zaczyna powolutku robic a tu sygnał wydaje sie byc nie mały, jako ze w poblizu bylo kilka sporych łusek i przedwojennych moniaków to myslalem ze to kolejne tego typu dzieło, korzenie była jak na złość grube i geste wiec juz tylko kombinowalem jak to wyszarpac bez ich dewastowania, i w momecie jak w cos twardego stuknolem (zgrzytnelo jak zwykły kamień) to postanowilem ze to wyciagne i zaczolem sie z tym cholerstwem szrapac. Gdy korzenie w końcu to puściły to az polecialem do tyłu (piachu tez mi sie do oczu nasypalo przy okazji) i mialem ochote wrzasnac jak zobaczylem jaki wielki pocisk trzymam w reku i jaki piekny ślad saperka na nim wyrzeźbiłem... od teraz takie wielke sygnały w lesie kopie metoda "na archeologa" czyli cm po cm sciagam piach...

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

yapi66 napisał(a):
[...] Pikryniany to raczej I wojenne rozrywki [...]

Kwas pikrynowy co prawda na początku XX w. został wyparty przez trotyl, ale był używany jeszcze w czasie II W.S. jako zastępczy materiał wybuchowy, więc FDJ z nadal wrażliwymi na bodźce mechaniczne pikrynianami wytworzonymi w reakcji tego kwasu z metalem skorupy wcale nie przesadził. :no

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 22:48 
Pułkownik
Pułkownik

Nie neguję niebezpieczeństw związanych z pikrynianami. Ale ile osób spotkało się z nimi w II wojennej amunicji ? Osobiście raz się natknąłem na granat napełniany kwasem pikrynowym tylko , że był I wojenny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 30 września 2008, 23:16 
Generał Broni
Generał Broni

yapi66 napisał(a):
Nie neguję niebezpieczeństw związanych z pikrynianami. Ale ile osób spotkało się z nimi w II wojennej amunicji ? Osobiście raz się natknąłem na granat napełniany kwasem pikrynowym tylko , że był I wojenny.

Nie wiem ile osób... bo nie prowadzę statystyk, ale lepiej żeby żadna - po to jest ten temat i post.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 stycznia 2009, 20:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

No ja to może niepowinienem sie wypowiadac , smiesza mnie te historie, bo sa pisane w taki sposób. Ale... Sam niedawno kopałem pod Katowicami , i wam powiem :może to nie była mina ale tak sobie pomyslałem , ciekawość górą odkopałem całe jak to mówicie na "archeologa" . Wiec do listy win moge dodać ciekawość . Dzieki za posta , ucze się i po jednej "niby" minie wole monetki... Po wykopce powiedziałem sobie: TY BARANIE! SIE NIE ZNASZ, NIE KOP!! Pozrawiam ,szczęścia życze i powściagliwości w kopaniu złomu.
P.S. jak mawiała moja babka: Ciekawość to pierwszy stopień do Piekła :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 12:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ja tam nadal trzymam się zasady którą ktoś mądrzejszy mi kiedyś dał a ta zasada została w tym wątku wymieniona..,"unikaj głupich pomysłów" do tego dodam trzeba kopać z bardziej doświadczonymi od siebie i jeśli coś kopiesz widzisz że wygląda to podejrzanie nie masz pewności co to jest-zakop z powrotem(może stracisz przez to jakis fant)ale jeśli będzie to jakaś niespodzianka będziesz miał całe ręce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 13:25 
Plutonowy
Plutonowy

Po tylu latach samemu nie wybuchnie, jak już to z naszej winy... U mojego kumpla jego wujek i kolega rozcinali cerkulatką jakiś pocisk z wojny... dwie ręce to góry a jedna poparzona i w odłamkach... Samemu to może wybuchnąć przy 40*C, np dynamit. Zresztą te nasze znaleziska są tak zawilgotniane, przedziurawione itp. że nawet jak byśmy chcieli to nie wybuchnie. 1 pocisk na 10 może wybuchnąć , ale zawsze trafimy na ten jeden a pozostałe 9 nie, takie życie. :bir

PS, zaraz sie zacznie sajgon, przyjdą szpece wierzące że wszystko co z wojny to na złom bo niebezpieczne .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 13:35 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

cieply-kc napisał(a):
Po tylu latach samemu nie wybuchnie, jak już to z naszej winy... U mojego kumpla jego wujek i kolega rozcinali cerkulatką jakiś pocisk z wojny... dwie ręce to góry a jedna poparzona i w odłamkach... Samemu to może wybuchnąć przy 40*C, np dynamit. Zresztą te nasze znaleziska są tak zawilgotniane, przedziurawione itp. że nawet jak byśmy chcieli to nie wybuchnie. 1 pocisk na 10 może wybuchnąć , ale zawsze trafimy na ten jeden a pozostałe 9 nie, takie życie. :bir

PS, zaraz sie zacznie sajgon, przyjdą szpece wierzące że wszystko co z wojny to na złom bo niebezpieczne .

Powodzenia z takim podejsciem :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 13:38 
Generał Broni
Generał Broni

Gdzie jest moderator??? Cały ten wątek nadaje się do kosza.
Jeżeli zwykły użytkownik łamie zasady obowiązujące na forum:
FAQ napisał(a):
Zakaz obrotu bronią, amunicją etc.
Zakazany jest obrót bronią palną oraz jej częściami, jak i wszelkiego rodzaju środkami wybuchowymi. Dotyczy to również broni zdezaktywowanej czy pneumatycznej, dozwolonej polskim prawem do wolnej sprzedaży. Zakazane są również dyskusje na temat rozbrajania wybuchowych fantów.

FAQ napisał(a):
Działania niezgodne z prawem
Prezentacja i wypowiedzi dotyczące wszelkich materiałów wybuchowych, amunicji, broni, rabunków grobów, stanowisk archeologicznych etc. (czyli wszystkie działania niezgodne z prawem) są publicznym demonstrowaniem czynów i zamiarów użytkowników forum. Są to prywatne wypowiedzi użytkowników forum (patrz punkt wyżej). Użytkownikom przypominamy, że forum jest ogólnodostępne i afiszowanie się z tym jest łatwym ściągnięciem na siebie uwagi służb dbających o bezpieczeństwo i porządek w naszym kraju.

to można mu wlepić :zolta.
Ale co zrobić, jeżeli do dyskusji daje się wciągnąć "Moderator", a nawet "Supermoderator"??? :drap
Albo zmieńcie FAQ, albo niech Robi wytłumaczy koledze FDJ niestosowność zachowania.

P.S. FDJ - sorry, ale pewne zasady powinny obowiązywać wszystkich. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 13:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Każdy robi jak chce, jedni zakopują głębiej "niespodzianki" drudzy zgłaszają saperom trzeci zaś wyciągają i "się bawią". Powiem tak od siebie im jestem starszy tym bardziej się boje i jestem ostrożniejszy. Raz dostałem nauczkę od życia. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 14:06 
Plutonowy
Plutonowy

Nie no niewypały to nie np. granat zapalnikiem w dół to bym na pewno nie ruszał, ale jakbym znalazł szkrzynkę gdzie są chronione zapalniki to co innego. Ale koniec o tym...
Co ma być to będzie. Ale nie przesadzajcie, to po co w ogóle kopiecie... kupcie sobie na allegro i macie to samo.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]