Teraz jest sobota, 4 kwietnia 2026, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: PROBLEM ŚMIECI :(
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 00:59 
Generał Broni
Generał Broni

Nie miałem pomysłu gdzie przypiąć ten temat a wydaje mi się, że jest poważny bo dotyczy wszystkich, którzy czerpią przyjemność z przebywania na świeżym powietrzu a w szczególności nas - poszukiwaczy (bywających w różnych mniej dostępnych dla przeciętnego spacerowicza miejscach).
W lasku na Mazurach napotkałem taką oto tablicę informacyjną wystawioną przez zdesperowanego leśniczego lub :wq :x właściciela terenu.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 10:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Niestety ludzie wywożący śmieci do lasu to najgorsze prostaki i wątpię, żeby w ogóle zrozumieli tą tablicę. Od pewnego czasu za punkt honoru postawiłem sobie znalezienie choć jednego takiego prostaka i kiedy widzę "świeże" śmieci to szukam w nich rachunków, faktur itd. - czegoś, co by mnie doprowadziło do delikwenta.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 12:01 
Strzelec Wyborowy!

darmatt napisał(a):
Niestety ludzie wywożący śmieci do lasu to najgorsze prostaki i wątpię, żeby w ogóle zrozumieli tą tablicę. Od pewnego czasu za punkt honoru postawiłem sobie znalezienie choć jednego takiego prostaka i kiedy widzę "świeże" śmieci to szukam w nich rachunków, faktur itd. - czegoś, co by mnie doprowadziło do delikwenta.

Popieram i robię to samo.
Jednego debila już namierzyłem. Przestał wynosić.
A kiedyś mój leśniczy namierzył właściciela hurtowni budowlanej (po wyrzuconych fakturach) i zaserwował maxa, czyli 500 zł. mandatu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 12:30 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Mi tez udalo sie jednego takiego cwaniaczka wygonic z lasu. Przyjechal z cala przyczepka gruzu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 12:52 
Moderator
Moderator

Jak juz przyjedzie ze śmieciami,to zazwyczaj wywali....Kary są za niskie-500,00? mało.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 13:39 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Tyle ze ja go wygonilam z Puszczy Kampinoskiej i na jego oczach spisalam rejestracje a tu kara wynosi 50tys.zl. Raczej nie wywalil :zekz ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 14:12 
Generał Broni
Generał Broni

Przy bliskim spotkaniu dobrze byłoby zrobić takiemu delikwentowi "pamiątkowe" zdjęcie lub przynajmniej zapisać nr rejestrayjny auta, żeby nie mógł się wykręcić. Kara finansowa powinna być straszna (oczywiście z możliwością zamiany na np. kilka miesięcy pracy społecznej przy sprzątaniu po podobnych durniach, których nie udało się złapać na gorącym uczynku).

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 14:37 
Generał Broni
Generał Broni

Mentalności niektórych ludzi zmienić się nie da (swoją droga to samo tyczy się wielu znanych i uznanych w środowisku poszukiwaczy, którzy nagminnie nie zasypują po sobie dołków), i w 100% potwierdza się przysłowie, że najlepszy garnitur nie pomoże, jak słoma z butów wystaje. Jakiś czas temu będąc u znajomych na wsi widzę scenę: leśną szutrową drogą zapiernicza sobie czarne BMW X5 z równie czarnymi szybami, które nagle zjeżdża na pobocze, otwierają się drzwi, coś czarnego wypada z nich, po czym auto rusza dalej w tumanach kurzu. Podchodzimy z znajomym, a tam wielki czarny worek, z którego wysypują się puste butelki po "czarnym" Johny Walker'ze i Finlandi, pudełka po pizzy, ciastkach chipsach itp... Jednym słowem cały wielki wór po imprezowych śmieci, choć szczerze przez chwilę bałem się że trupa w tym worku zobaczymy, albo psa lub szczeniaki, wcale bym się nie zdziwił. Koleś widać sra kasą, ale jednak kosza do swej hawiry zamówić nie chce...
A śmieci po lasach faktycznie pełno, choć czasem sam się dziwie, ile trudu ludzie sobie zadają żeby jakimiś leśnymi ścieżkami dotachać w głąb lasu i tam zostawić swój woreczek czy wyrzucić gruz- widać poczucie wstydu jest duże, ale chęć oszczędzenia na pojemniku na śmieci wyższa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 15:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Polak napisał(a):
.... Koleś widać sra kasą, ale jednak kosza do swej hawiry zamówić nie chce...
I to niestety jest tym bardziej smutna prawda. W związku z tym, że niejako zawodowo zajmuję się podobnymi kwestiami już dawano zauważyłem, że im większy stan konta, tym też i większa chęć do "kombinowania" wśród tych ludzi. Stać ich na piękne domy, drogie samochody a nie stać na zwykły pojemnik 110l i jego wywiezienie min. raz na miesiąc. Ludzie o wiele biedniejsi, mający problemy finansowe wielokroć częściej starają się być w porządku z prawem jak i "najprostszymi formami ekologii". Jeszcze musi "trochę" wody opłynąć w przysłowiowej Wiśle. żeby w końcu mentalność, nawyki, lenistwo i podświadoma konieczność pozbywania się śmieci w taki sposób odeszły w niebyt. Do tego czasu jedni będą sprzątać po innych takie śmieci i w takich miejscach, że to po porostu przechodzi ludzkie pojęcie! Miejmy jednak nadzieję, że na nasze dzieci będą miały lepsze podejście do tematu. Pozdrawiam. snorll

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 21:58 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Kurcze, pomylilam sie...Mandat za takie cos w Puszczy Kampinoskiej wynosi 5tys.zl. a nie jak napisalam 50, ale mogloby byc 50tys.zl. To by moze zaczelo odstraszac... :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 22:05 
Major
Major

KWJ napisał(a):
darmatt napisał(a):

Popieram i robię to samo.
Jednego debila już namierzyłem. Przestał wynosić.
A kiedyś mój leśniczy namierzył właściciela hurtowni budowlanej (po wyrzuconych fakturach) i zaserwował maxa, czyli 500 zł. mandatu.

czym jest 500 zł dla własciciela hurtowni ? niczym ...

5 tys zł ? moze by odczuł ... no i jakas informacja w prasie, artykół, dla własciela hurtowni, osoby która w pewnych kręgach jest na pewno znana, była by to kara surowa :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 22:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Jako iz przebywam i kopie w niemczech to opisze tylko "czyste" i "zdrowe" niemieckie lasy ...
Otorz na skraju gdzie ostatnio zostawiam moje autko gdy znikam na kilka godzin miedzy drzewami mozna golym okiem zaobserwowac :
- filtry oleju, telewizory, automaty do kawy, butelki, sloiki, puszki, beczki po plynie do chlodnic samochodowych i czasem ... plastykowe worki z podejzanie "pachnaca" zawartoscia, obuwie, ... . No coz ... nie wspomne o rozkladajacych sie opakowaniach koloru zielonego po racjach zywnosciowych Bundeswehry pokrytych wewnatrz folia aluminiowa. Po wejsciu do lasu przechodze okolo 50m zanim wlacze wykrywacz a i to nie jest gwarancja powodzenia bo ostatnio bedac na mojej ostatniej miejscowce wykopalem dwie torby plastykowe z potluczonym szklem i odpadami metalowymi :( . Czasem naprawde popadam w zadume nad tym co pomysla o nas kolejne pokolenia ?? Szukamy monetek i innych "grzybkow" a zostawiamy smieci w ziemi. Kiedys wynosilem czesc smieci z lasu ale przestalem bo musialbym chyba z taczka jezdzic po lesie :( .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 22:29 
Generał Broni
Generał Broni

W moich okolicach podobnie - pomysłowość debili nie zna granic....
Ostatnio wybrałem się na podgrzybki a że las jest rozległy i większych dróżek jak na lekarstwo (że o wjechaniu samochodem nie wspomnę bo to niemożliwe) a tutaj po przejściu jakiegoś kilometra w środku lasu worki,pampersy,puszki po piwie i jakieś inne dziadostwa :o
Ręce mi opadły i do tej pory zachodzę w głowę komu się chciało taki kawał targać te śmieci do lasu a musiał to robić na kilka razy - tyle tego było...
Jak już się takiemu pajacowi płacić nie chce to szybciej by mu było podjechać kawałek pod blokowiska i tam do kontenera wszystko wyrzucić.
Kolejnym szczytem chamstwa jest wyrzucanie worków na śmieci bezpośrednio na drogę uczęszczaną przez samochody - jedziesz sobie a tutaj obok krawężnika puszki,czarny worek,obierki z ziemniaków....
No comment - kiedyś takiego dziadostwa nie było...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 23:44 
Generał Broni
Generał Broni

Najbardziej nieprawdopodobne dla mnie jest to, jak można być takim prymitywem żeby różne naczynia (które po opróżnieniu prawie nic nie ważą) zamiast zabrać ze sobą i wrzucić gdzieś po drodze do pierwszego lepszego kontenera - zostawia się dosłownie gdzie popadnie. Z kolei taki prymityw jak przyjeżdża gdzieś na piknik - to chciałby żeby w miejscu gdzie będzie urządzał balety było nieskazitelnie czysto, ale jednocześnie pozostawia po spobie chlew na maxa :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 00:15 
Pułkownik
Pułkownik

Z 10 lat temu gmina uchwaliła "podatek śmieciowy" płacili wszysce , chciał nie chciał. datkowo dali każdemu w użytkowanie elegancki kubeł na śmieci. Znikną problem ze śmieciami w lesie a częściowo i na poboczach dróg , wyrzucali dalej przejezdni. Niestety po kilku latach ktoś uznał ,że nie jest to dobry pomysł. Niezgodność z przepisami , za duże koszty czy coś podobnego . No i sru ... znów pojawiają się śmieci w lesie. Należy jednak przyznać , iż te kilka lat przymusowego wyrzucania śmieci do kubłów wyrobiło w części społeczeństwa zdrowy odruch.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]