Teraz jest niedziela, 5 kwietnia 2026, 01:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 06:13 
Strzelec Wyborowy!

hasann napisał(a):
czym jest 500 zł dla własciciela hurtowni ? niczym ...

5 tys zł ? moze by odczuł ... no i jakas informacja w prasie, artykół, dla własciela hurtowni, osoby która w pewnych kręgach jest na pewno znana, była by to kara surowa :)

500 zł może niczym.
Ale jaki był wstyd, gdy leśniczy przywiózł woreczek śmieci i wypisywał właścicielowi mandat przy klientach :jump .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 28 października 2008, 13:04 
Generał Brygady
Generał Brygady

KWJ napisał(a):

Ale jaki był wstyd, gdy leśniczy przywiózł woreczek śmieci i wypisywał właścicielowi mandat przy klientach :jump .

Moja siostra pracuje w biurze architektoniczym i była świadkiem rozmowy, która przeczy temu, co napisałeś :)
Do biura przyszedł klient z żoną. Biuro właśnie kończyło projekt ich nowego, szykownego domu. Rozmowa zeszła z tematu domu na temat działek budowlanych przy pewnym lesie. Żona klienta nie wiedziała, o który las chodzi no to małżonek jej uświadomił: "No nie wiesz, Krysia, to ten las, do którego wywoziliśmy śmieci". Powiedział to tak, jakby zaśmiecanie lasów było normą. Świadkami było kilka obcych osób a to "panisko pełną gębą" nawet nie myślał by się zarumienić :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 00:06 
Weteran
Weteran

Proponuje przenieść ten temat do działu "Poszukiwania"
W tym dziale zamieszczajmy tylko tematy związane z działaniem forum jak i strony :)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 00:50 
Generał Broni
Generał Broni

Partyzant napisał(a):
Proponuje przenieść ten temat do działu "Poszukiwania"
W tym dziale zamieszczajmy tylko tematy związane z działaniem forum jak i strony :)
Pozdrawiam

Nikt tu nikogo pod pistoletem nie zatrzymuje. Wręcz przeciwnie: ja tu siedzę z prawdziwą przyjemnością... :)
A tak na poważnie: nie mam nic naprzeciwko :) przeniesienia wątku do działu wskazanego przez moderatorów.
Jest nas wielu i pojawiamy się w różnych miejscach o różnych porach dnia (i nocy :)) więc chodzi jedynie o to, by jak najwięcej uczestników naszego forum zwróciło uwagę na ten problem i nie pozostawało biernymi wobec zaśmiecania naszego największego skarbu - przyrody. Zresztą sami najlepiej wiemy jak ciężko się czegoś szuka w zaśmieconym terenie (nawet wtedy gdy śmieci nie widać na wierzchu, nie wspominając o estetyce takiego miejsca...) :(

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 01:31 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Krzychu i damiano pozwolicie, że się wtrącę. Nie można wrzucać śmieci do byle lepszego kontenera, bo przecież ktoś też za niego płaci. Ile to razy widziałem jak podjeżdża samochód pod śmietniki na moim osiedlu i ................ bummmm śmieci w 50 litrowych worach lądują w śmietniku( przywożą je właściciele domów prywatnych i knajp) I coś mnie bierze jak widzę rachunki na 20 złotych które płacę co miesiąc za wywóz nieczystości. Już kilka razy się zastanawiałem czy nie śledzić takiego osobnika i pewnej nocy wrzucić mu do ogrodu lub przy knajpie dwa razy tyle co on wrzucił do " mojego" śmietnika.
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 01:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Trbn masz rację, podrzucanie śmieci do cudzego śmietnika to chamstwo na maxa,
ale z punktu widzenia przyrody, że tak to ujmę, wolę żeby ktoś wywalił śmieci do cudzego śmietnika niż do lasu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 11:10 
Generał Broni
Generał Broni

@Trbn

Nie pochwalam podrzucania komukolwiek śmieci - to oddzielny problem :( , ale jednocześnie zgadzam się z tym co napisał(a) Jadzia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 15:18 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Oczywiście też mnie bierze coś jak widzę w lasach i na poboczach drogi śmieci. I zastanawia mnie to, że komuś chce się jechać lub iść 2-3 km żeby je wyrzucić. Powinno się wprowadzić bardzo wysokie mandaty lub prace społeczne( np przez rok) za takie postępowanie. Jednak i tak to się nie zmieni do puki nie zmieni się mentalność ludzi. Trzy tygodnie temu byłem na spacerze z synem i przechodząc pod mostem 10m od nas wylądowała szklana butelka rzucona przez jakiegoś kierowcę z tego mostu( chciał pewnie trafić do rzeki)!!!Głupota ludzka czasami nie zna granic.
Pozdrawiam Trbn

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 29 października 2008, 17:28 
Generał Broni
Generał Broni

@Trbn
Oczywiście w pełni ciebie rozumiem i nie odbieraj tego jako zachęty do podrzucania śmieci ponieważ również mnie też by trafiał szlag będąc na Twoim miejcu - chodziło mi tylko o wybraniu mniejszego zła tak jak napisała @Jadzia :(
Co do mentalności ludzi to niestety bardziej wina wychowania... Jeżeli rodzice nie potrafią dać dobrego przykładu dziecku w kwestii zachowania czystości np. po udanym pikniku bądź grillu to dziecko stając się dorosłą osobą z dużym prawdopodobieństwem będzie kontynuować to dziadowskie zachowanie i przekazując to zachowanie swojemu potomstwu rodzinna tradycja będzie kontunuowana - nie generalizuję bo może być całkowicie odwrotnie ale z mojego nikłego doświadczenia życiowego wiem że jednak tradycja nie ginie....
Edukacja w tym temacie powinna pojawić się w mediach,szkołach plus jakieś dodatkowe kosze przy miejscach parkingowych w okolicach lasów z pewnością poprawiłyby tą sytuację.
Kary oczywiście powinny odstraszać potencjalnych 'przestępców' ale nie zapominajmy o edukacji bo ona przyniesie o wiele lepszy,długotrwały efekt.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 19:02 
Kapral
Kapral

Zastanawiam się, czy w zależności od regionu Polski problem śmieci jest większy bądź mniejszy? Mieszkam na obszarze tzw. "Ziem Odzyskanych" i w tutejszych lasach i zagajnikach jest potwornie brudno. Tak, jakby ludzie nie czuli więzi z tą ziemią (podobnie jest jeśli chodzi o czystość w miastach, jakość elewacji budynków itp.). Inne rzeczy (moim zdaniem) można zaobserwować na wschodzie - niedawno, podczas podróżowania autostopem, spałem w namiocie w zagajniku za stacją benzynową gdzieś koło Łańcuta. To był wzór dla wszystkich zagajników, ani papierka, ani puszki, nie wspominając o gruzie. Macie podobne wrażenie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 1 listopada 2008, 23:04 
Podporucznik
Podporucznik

Witam
Też mam takie odczucia. Być może przesiedleńcy ze wschodu przyjeżdżając na "Ziemie Odzyskane" nie mieli poczucia, że są u siebie. Dostawali domy , mieszkania, ziemię ale nie była ona ich( w ich odczuciu). Wiem to od rodziny mojej żony, że jak jej dziadkowie przyjechali ze wschodu w 1946 to np nie wiedzieli co to szambo( i zasypali!!!!) nie wiedzieli do czego służy odwodnienie domu ( i też zasypali). Domy nie były remontowane, stodoły się rozpadały, maszyny rdzewiały. Dopiero nowe pokolenie ma inne myślenie. Co do śmieci, każdy las, zagajnik był składnicą tego co w domu było niepotrzebne. Całe szczęście, że takie myślenie się już skończyło, przynajmniej w tych rejonach ( np. wsiach) Niestety są jeszcze cwaniaki , którzy maja gdzieś , gdzie wyrzucą śmieci, ważne żeby za to nie płacić.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 00:03 
Moderator
Moderator

Ciekawe jest to co piszecie. Z różnych opowieści i doświadczeń, mogę wywnioskować teorię, że słynne i ulubione poniemieckie śmietniczki z masą ciekawych rzecz, przydatnych na owe czasy w życiu leżą tam tylko z tego powodu, że panowało wtedy takie przeświadczenie - wszystko co niemieckie jest złe i trzeba się tego pozbyć. Słyszałę historię o tym jak pewna pani, która osiedliła się na ziemiach odzyskanych wywaliła dosłownie prawie całe wyposażenie domu po niemcu, tylko właśnie dlatego, że jakiś zapluty faszysta tego używał. Najciekawsze jest to, że właściciel (Niemiec) widział na własne oczy jak traktowany jest jego dorobek życia. Gość w dodatku przez wiele lat kolekcjonował kufle do piwa i miał przepiękną kolekcje. A durna baba na jego oczach każdy kufel osobiście potłukła, dlaczego ?
Bo to faszystowski..... Stąd zapewne mamy tak fantodajne śmietniki. Z punktu widzenia naszego jest to conajmniej nielogiczne, żeby przedmioty normalnego użytku przydatne w gospodarstwie niszczyć, lecz z punktu widzenia tych ludzi było niejako obrazą używanie rzeczy po najgorszym wrogu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 00:44 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Nie da się tego uniknąć. Ale gdyby w Polsce kary za wyrzucanie śmieci do lasu były wysokie (tak masz rację 50.000 zł), ale jednocześnie w końcu uruchomiono by system sortowania?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 00:57 
Generał Broni
Generał Broni

Widzę, że dyskusja troszkę schodzi na boczny tor...
Ten temat dotyczy współczesnych śmieci, które leżą na wierzchu w miejscach gdzie leżeć nie powinny. Może za kilkaset lat będą rarytasem dla archeo (chociaż wątpię, żeby np. butelki z PET doczekały takiego zaszczytu), ale dziś wygląda to ...tak jak wygląda :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 2 listopada 2008, 01:03 
Generał Broni
Generał Broni

krull napisał(a):
[...] ale jednocześnie w końcu uruchomiono by system sortowania?

Jeśli niektórzy ludzie z różnych powodów nie wykazują chęci wyrzucenia śmieci bez segregowania w określone miejsce (czyli do śmietnika) - to uruchomienie systemu sortowania nic w tym przypadku nie da. :(

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]