Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 12:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Arcybiskup opóźnia rozpoczęcie wykopalisk
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 16:28 
Generał Broni
Generał Broni

onet.pl napisał(a):
Archeolodzy nie mogą rozpocząć wykopalisk pod kościołem Najświętszej Marii Panny na Ostrowie Tumskim, ponieważ arcybiskup nie wydał na to pozwolenia - informuje serwis tutej.pl
Tymczasem czas nagli, bo choć prace w tym miejscu muszą zostać zakończone do końca roku, to jeszcze się nie rozpoczęły.

To co tak przyciąga w ten rejon badaczy to efekty dotychczasowych badań, które mówią, że pod kościołem znajduje się najstarsza chrześcijańska kaplica na ziemiach polskich, należąca przed wiekami do żony Mieszka I - księżniczki Dąbrówki - donosi tutej.pl.

Abp. poznański Stanisław Gądecki był przez ostatnie dwa tygodnie na Synodzie Biskupim w Watykanie. Do Poznania wrócił 27 października.

W ciągu kilku najbliższych dni na spotkanie z abpem liczy kierująca ekipą naukowców prof. Hanna Kóćka-Krenz. Spotkanie ma na celu przedstawienie ostatnich ekspertyz naukowych, świadczących na korzyść planów archeologów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 19:32 
Złosliwy Nieludzki Doktor

do ksiedza biskupa trzeba przemówić w sposób zrozumiały nie po chrześcijańsku tylko po kupiecku to nie będzie opóźniał :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:01 
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!

PREM napisał(a):
do ksiedza biskupa trzeba przemówić w sposób zrozumiały nie po chrześcijańsku tylko po kupiecku to nie będzie opóźniał :1

po chrześcijańsku mówiąc biskup był na Synodzie w Watykanie a nikt oprócz arcybiskupa nie może wydać takiej zgody! A GADANIE ŻE Z BISKUPEM TRZEBA PO KUPIECKU ZASŁUGUJE NA :zolta :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:06 
Generał Broni
Generał Broni

Hamerani napisał(a):
PREM napisał(a):

.....A GADANIE ŻE Z BISKUPEM TRZEBA PO KUPIECKU ZASŁUGUJE NA :zolta :n

Niby dlaczego zasługuje wg Ciebie na :zolta ?!?!
Rozwin swoją myśl po póki co czepiasz się człowieka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Podporucznik
Podporucznik

Hamerani napisał(a):
PREM napisał(a):

po chrześcijańsku mówiąc biskup był na Synodzie w Watykanie a nikt oprócz arcybiskupa nie może wydać takiej zgody! A GADANIE ŻE Z BISKUPEM TRZEBA PO KUPIECKU ZASŁUGUJE NA :zolta :n
przychylam się do propozycji Hameraniego, wrogie kosciołowi media (Onet) maja chyba wydzielony specjalny wydział (pewnie IV) do walki z kościołem i nie odpuszczą sobie takiego tytułu mimo że treść artukułu wskazuje na całkowicie inne okoliczności...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
Moderator
Moderator

tytuł wiadomości też jak ze szmaty załganej :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:11 
Podporucznik
Podporucznik

Dario napisał(a):
Hamerani napisał(a):
PREM napisał(a):

Jeśli pozwolisz... na tym forum gdybyś szydził z pedałów, socjalistów czy popisałbyś się narodowymi poglądami otrzymałbys karteczkę. Jeśli szydzisz z kościoła katolickiego, przesadnego patriotyzmu, ojca Rydzyka to jesteś cool i jazzy :) O równym traktowaniu szydzących jest ta opowieść Dario :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:14 

Dario napisał(a):
Hamerani napisał(a):
PREM napisał(a):

ponieważ procedury Kościelne w takich sprawach, przewidują najpierw zaopiniowanie biskupowi przez biegłą komisje złożoną z historyków sztuki (co może potrwać nawet do miesiąca) więc nie zależy to jedynie od biskupa ;) po za tym nawiązanie do tego, że z biskupem trzeba po kupiecku- jest wskazaniem na korupcje (skorumpowanie poprzez przyspieszenie procedur za pieniądze)

W KOŚCIELE NIC SIĘ NIE ROBI SZYBKO ŻEBY BYĆ PEWNYM W 100% ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:15 
Generał Broni
Generał Broni

Caracalla napisał(a):
Dario napisał(a):
Hamerani napisał(a):
PREM napisał(a):

Jeśli pozwolisz... na tym forum gdybyś szydził z pedałów, socjalistów czy popisałbyś się narodowymi poglądami otrzymałbys karteczkę. Jeśli szydzisz z kościoła katolickiego, przesadnego patriotyzmu, ojca Rydzyka to jesteś cool i jazzy :) O równym traktowaniu szydzących jest ta opowieść Dario :)

Zbyt emocjonalnie podchodzisz do tematu - poza tym chyba demonizujecie wypowiedź PREM-a
Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:17 
Generał Broni
Generał Broni

Do kolegów "oburzonych" - przeczytajcie:
http://tutej.pl/cms.php?i=32918
http://tutej.pl/cms.php?i=32611
http://tutej.pl/cms.php?i=31779

Wychodzi na to, że to arcybiskup postawił m.in. warunek zakończenia prac do końca roku, a teraz maksymalnie opóźnia możliwość rozpoczęcia prac archeo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 20:17 
Podporucznik
Podporucznik

Widzisz jak trzeba uważać na moherowe berety? Zagryzą Cię natychmiast :) ;) Nie bez kozery berety to "berety" ;) Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 21:36 
Major
Major

Niestety panowie, ale to właśnie zachowanie księży powoduje, że mają taką, a nie inną opinię, i nie ma co złorzeczyć na dziennikarzy, że piszą o ich występkach. Mój stosunek do wiary chrześcijańskiej jest niezmienny od wielu lat, natomiast stosunek do księży w ciągu ostatnich kilku lat przeszedł ewolucję (rzekłbym rewolucję). Tak więc z szerokim uśmiechem wypada mi podpisać się pod postem kolegi PREMA.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 23:04 
Główny Administrator
Główny Administrator

Caracalla napisał(a):

To forum nie jest pro "pedalskie" narodowe ani socjalistyczne nie jest również pro chrzescijańskie ani moherowe.
Sprzeciwiamy się natomiast każdemu przejawowi dyskryminacji oraz politykierstwu.
Macie prawo być "pedałem" lub narodowcem albo obydwoma naraz, ale nie demonstrujcie tego na forum to Wasza prywatna sprawa i nikogo tą wiedzą nie obarczajcie.
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 23:37 
Generał Broni
Generał Broni

przemytnik rabarbaru napisał(a):
Niestety panowie, ale to właśnie zachowanie księży powoduje, że mają taką, a nie inną opinię, i nie ma co złorzeczyć na dziennikarzy, że piszą o ich występkach. Mój stosunek do wiary chrześcijańskiej jest niezmienny od wielu lat, natomiast stosunek do księży w ciągu ostatnich kilku lat przeszedł ewolucję (rzekłbym rewolucję). Tak więc z szerokim uśmiechem wypada mi podpisać się pod postem kolegi PREMA.

Przemytniku

Swoją wypowiedzią pokazujesz jak tworzy się stererotypy. O poszukiwaczach mówi się też źle, bo kilka czarnych owiec rozkopało stanowiska, nie zasypało dołków itd. Ludzie mówią - mój stosunek do poszukiwaczy jest OK ale jak widzę to podeptane zboże i te nie zasypane dołki na łące to mam ochotę zabronić poszukiwaczom wszystkiego. I nie ma co złorzeczyć archeologom, że nienawidzą detektorystów.

Mój stosunek do kleru jest bardzo pozytywny i nie mam nic do zarzucenia. Wszyscy księża, z którymi rozmawiałem, współpracowałem czy znałem są OK. Wiem też, że są tylko ludźmi i jak każdemu człowiekowi, im też zdarzają się gorsze dni. Dlatego nie oceniajmy kleru przez pryzmat kilku przypadków - ogromna większość jest OK. I choć szanuje Prema to pod jego wypowiedzią nie podpisuję się.

A tak na marginesie... czy zdarzyło się któremuś z krytyków kleru prosić jakiegoś księdza o zgodę na wejście w kościelne pole??? Ciekawy jestem, czy chwalili się księdzu swoim stosunkiem do kościoła, kleru czy Rydzyka... Tak więc jak wiadomo od zawsze - w oku bliźniego zadrę widzisz ale w swoim nie dostrzegasz belki...

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 31 października 2008, 23:46 
Generał Broni
Generał Broni

FDJ napisał(a):
Sprzeciwiamy się natomiast każdemu przejawowi dyskryminacji

Czy aby na pewno ???
Caracalla napisał(a):

Jeśli szydzisz z kościoła katolickiego, przesadnego patriotyzmu, ojca Rydzyka to jesteś cool i jazzy :)

Dokopanie klerowi a najlepiej moherom i Rydzykowi jest dzisiaj w modzie;( Nie dziwi więc, że pod wpływem wszechmocnej pop-kultury powoli w pewnych środowiskach staje się to standardem. Jednak to forum zawsze prezentowało bardzo wysoki poziom i wydaje się, że nie powinno zniżać się do poziomu pop-kulturowego antymoheru.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]