Teraz jest wtorek, 7 kwietnia 2026, 00:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 11:33 
Generał Broni
Generał Broni

Kiedyś. Skraj pola i rzadkiego niskiego lasku. Dwa duże, prawie zrośnięte drzewa-sosna i brzoza. Bardziej charakterystycznego punktu nie ma w okolicy. Omiatam wykrywaczem i szok-kilka mocnych sygnałów na stal.
...
Odkopałem kilka powiązanych drutem paczek poniemieckich, dziesięciocentymetrowych czworokątnych gwoździ. Razem chyba z 10 kilo.
C.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 listopada 2008, 17:38 
Major
Major

Poza dwoma miłymi niespodziankami{wyjątki potwierdzające regułe} niespodzianek w takich miejscach nie było,bo takie miejsce jest dobre żeby piwko wypić,flaszke rozpić-resztki puszek,monopole...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 15:00 
Major
Major

Prawie na gorąco:
100m odcinek leśnej drogi (kiedyś Ex. Pl.) na samym jej początku krzyżówka i odejmujący wolę poszukiwania widok współczesnych śmieci... ale się przemogłem... I właśnie pod dębem pamiętającym wcześniejsze przeznaczenie tego terenu piiiiik. Mała odznaka NSDAP w pięknym stanie, fenisie różne i duże guziki z resztkami skóry w uszach. Zadziałało na wyobraźnię... miejsce rozwałki czy co? O łuskach nie piszę... bo pełno tego ;) na next weekend dojdę tą drogą do uroczyska po starym folwarku ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 15:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pod drzewami często gęsto są właśnie pokaźne ilości łusek , zapewne dlatego że to chyba jedna rzecz za którą w lesie można się czuć jako tako bezpiecznym , a przynajmniej oprzeć się przy strzelaniu...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 20:12 
Złosliwy Nieludzki Doktor

[BS] Wolf napisał(a):
Pod drzewami często gęsto są właśnie pokaźne ilości łusek , zapewne dlatego że to chyba jedna rzecz za którą w lesie można się czuć jako tako bezpiecznym , a przynajmniej oprzeć się przy strzelaniu...

Albo pozostałości po innych kopaczach, osobiście w czasach poszukiwań sam tak robiłem zakopując takie pierdoły pod drzewami

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 30 listopada 2008, 22:14 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Coś w tym jest co mówisz , choć jak mam 5 łusek od mausa jedna przy drugiej i do tego łódkę zaraz obok to chyba jednak można stwierdzić że był strzelec , choć sam też tak robię że znalezione odłamki rzucam pod drzewo ...z kilka lat pewnie powstanie teoria o tym jak to drzewa zatrzymywały odłamki w czasie wojny :p

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 19:19 
Sierżant
Sierżant

Wydaje mi się że warto słyszałem z opowieści pradziadków jak zakopywali różne rzeczy w pobliżu drzew pamiątki i inne rzeczy ,zaznaczając na dzewach wrużny sposób na takie rzeczy warto by patrzeć wtedy jest większa adrenalina że można by coś znaleźć powodzenia w penetracji drzewostanów :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 21:45 
Major
Major

pajak napisał(a):
Wydaje mi się że warto słyszałem z opowieści pradziadków jak zakopywali różne rzeczy w pobliżu drzew pamiątki i inne rzeczy ,zaznaczając na dzewach wrużny sposób na takie rzeczy warto by patrzeć wtedy jest większa adrenalina że można by coś znaleźć powodzenia w penetracji drzewostanów :1
Ta,dziś kopałem pod dwoma takimi drzewami,stare buki,na jednym było serce przebite strzałą i jakieś inicjały,w ziemi stary krowi łańcuch.Na drugim-"Rezerwa 1988" -dwa monopole w glebie-wyglądały staro... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 00:32 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Warto. Ja raz pod starym drzewem znalazłem kawłek wiadra, a innym razem podkowę. Ale jakie emocje!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 2 stycznia 2009, 01:43 
Porucznik
Porucznik

Witam ;) Pamiętam jak byłem raz w lesie koło Boszkowa , rósł sobie tam potężny stary dąb , od razu jak go tylko zobaczyłem obleciałem go dookoła z wykrywką i nagle mocny i wyraźny sygnał , kopie dołek na głębokość szpadla i trochę byłem rozczarowany gdy moim oczom ukazało się jakieś bardzo stare narzędzie ogrodnicze ( coś jakby połączenie wideł z grabiami ) ;) . Tak ogólnie głupotą jest niesprawdzenie czy nie ma sygnału wokół starego drzewa
Pozdrawiam Andrzej :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2009, 00:44 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

To i ja coś od siebie dorzucę. Kilka lat temu w lasach w okolicach Lelowa będąc na wykopkach spotkałem starszego pana który opowiedział mi historyjkę jak to pod takim duuurzym starym drzewem rozbrajalo się kilku ułanów w 39. Wywnioskowałem że może to jakieś niedobitki z kawalerii dywizyjnej 7dp. Miała tam być broń i reszta wyposażenia tychże ułanów a że było niedaleko postanowiłem sprawdzić. No i wykopałem całe mnustwo polmosów i.. komplet strzemion. Wywnioskowałem że rzeczywiście mogli tam coś zakopać ale ktoś mnie ubiegł pewnie wiele lat temu... No ale zawsze takie miejsca warto sprawdzić. Pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 4 stycznia 2009, 13:00 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Bo człowiek gdy coś zakopuje to nigdy nie może być pewny, czy go ktoś nie obserwuje, czasami może to być przypadkowy obserwator, który przy nadarzającej się sytuacji przyjdzie i wykopie to co zostało ukryte w ziemi. Albo później przyjdą partyzanci i wykopią mając informację od miejscowych lub od tego co zakopał, mam tu na myśli depozyty pozostawione przez żołnierzy, m.in. takie sytuacje którą opisał Bartek. Też miałem kilka podobnych sytuacji, że człowiek był pewien że w konkretnym miejscu jest coś zakopane, ale po prostu nie wiedział że ktoś inny już dawno to wykopał. Jeszcze nigdy nic nie wykopałem w miejscu wskazanym przez kogoś, raz tylko wykopałem rozbity żeliwny garnek na gł. około pół metra, a miały się tam znajdywać różne kosztowności :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]