Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 07:36

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Władza płacze, że Polaków nie interesuje historia...
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 21:10 
Kapitan Petersen

Witam

W przeddzień Święta Niepodległości media doniosły,
że zainteresowanie Polaków historią wciąż spada
i jest najniższe od 20 lat, czyli od upadku komuny.

Wcale mnie to nie dziwi. Policja i część środowiska
konserwatorskiego od lat robi co może, żeby zniechęcić
do historii największych pasjonatów - kolekcjonerów i
poszukiwaczy.

Gratulacje panowie. Jeszcze 10 lat takiej taktyki
i na obchody Święta Niepodległości będą chodzić tylko
zawodowi historycy i archeolodzy (oczywiście w obstawie policji).
Reszta będzie świętować w Ikei, Tesco i Realu.

:pa

Test

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 21:19 
Moderator
Moderator

Zapomniałeś jeszcze dodać, że na Święto Niepodległośći jeszcze pójdą resztki kombatantów (zakładając, że dożyją).
Pal licho brak zainteresowania historią, ale żeby nie znać podstawowych faktów historycznych to już żenada (mówie tu o młodych ludziach).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Władza płacze, że Polaków nie interesuje historia...
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 21:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Test napisał(a):
Witam

W przeddzień Święta Niepodległości media doniosły,
że zainteresowanie Polaków historią wciąż spada
i jest najniższe od 20 lat, czyli od upadku komuny.

Wcale mnie to nie dziwi. Policja i część środowiska
konserwatorskiego od lat robi co może, żeby zniechęcić
do historii największych pasjonatów - kolekcjonerów i
poszukiwaczy.

Gratulacje panowie. Jeszcze 10 lat takiej taktyki
i na obchody Święta Niepodległości będą chodzić tylko
zawodowi historycy i archeolodzy (oczywiście w obstawie policji).
Reszta będzie świętować w Ikei, Tesco i Realu.

:pa

Test

:cop :cop :( :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 22:16 
Specjalista
Specjalista

To nie tylko problem tępienia przez władzę środowiska kolekcjonerów i poszukiwaczy. To także moim zdaniem kwestia splotu wielu czynników, m.in. odchodzenia na wieczną wartę ostatnich uczestników dramatycznych wydarzeń z okresu II wojny światowej, upowszechniania się modelu życia, w którym najważniejsza jest konsumpcja, odmóżdżających programów oferowanych przez państwowe i prywatne telewizje, a może nowych możliwości jakie stwarza nasza rzeczywistość.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 00:40 
Kapitan
Kapitan

do tego dochadza jeszcze jalowo prowadzone lekcje historii w taki sposob ze dzisiejsza mlodzierz ciezko nia zainteresowac :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 10:47 
Major
Major

stedke napisał(a):
do tego dochadza jeszcze jalowo prowadzone lekcje historii w taki sposob ze dzisiejsza mlodzierz ciezko nia zainteresowac :(

Zgadzam się... Pracuję z młodzieżą i mogę potwierdzić ten fakt, choć nie jestem nauczycielem historii. Jakież zaciekawienie budzą lekcje, gdy od czasu do czasu przyniosę jakiś bagnecik, saperkę, manierkę, łuski lub stare monety do pokazania. No ale wtedy prawie cała lekcja schodzi na inne tory niż zaplanowany temat... Ale mam przynajmniej tę świadomość, iż potrafię zainteresować młodzież historią w nieco odmienny sposób :1 A co do znajomości podstawowych faktów z historii Polski- ubolewam nad tym, iż faktycznie sporo młodzieży nawet w wieku gimnazjum nie zna daty rozpoczęcia II Wojny Światowej, a o rozbiorach nie wspomniawszy... :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 12:27 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
A co do znajomości podstawowych faktów z historii Polski- ubolewam nad tym, iż faktycznie sporo młodzieży nawet w wieku gimnazjum nie zna daty rozpoczęcia II Wojny Światowej, a o rozbiorach nie wspomniawszy...

W szkołach średnich nie jest dużo lepiej... osobisice jestem świadkiem sytuacji w której licealisci nie odróżniaja I od II wojny światowej, nie wiedza w ktrym roku odzyskalismy niepodleglosc i twierdza że Piłsudski dowodził powstaniem styczniowym... Przykre, ale prawdziwe... :(

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 listopada 2008, 15:31 
Major
Major

Kupiłem sobie wczoraj "Gazetę Krakowską", do której były 3 prezenty (tak to ujmijmy) z okazji Święta Niepodległości- orzełek z koroną do wpięcia, w numerze "męska rzecz" przeciekawe artykuły "czym jest nowoczesny patriotyzm" oraz "jak wychować dziecko na patriotę" jak i niepodległościowy test historyczny. Akurat artykuły będą dla mnie baaardzo przydatne, gdyż we czwartek planuję w swojej klasie lekcję wychowawczą na temat "Co znaczy dla mnie słowo "patriotyzm?"". A propo... byłem w zeszłym tygodniu z klasą na cmentarzu z okresu I WW, który położony jest w miejscowości, w której pracuję. Byłem bardzo zbulwersowany, gdy jeden z uczniów stwierdził: "O! to grzyby z pewnością będą tam rosły..." Dostał ode mnie taką reprymendę, że gdy wracaliśmy do szkoły, nie odzywał się przez całą drogę. Zapewne rozważał w swoim sumieniu, co powiedział nie tak. Inny uczeń rozsiadł się na płycie mogiły zbiorowej. Na moje upomnienie, odparł "przecież nic nie robię!" I temu się dostało za swoje... Niestety, ale coraz bardziej brak patriotyzmu i szacunku wśród młodzieży dla poległych :sciana Ale czekam tylko, gdy odbędzie się zebranie z rodzicami... Im także nie będę szczędził ostrych słów za takie wychowywanie pociech :fon

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 13:13 
Kapitan
Kapitan

Film z wczorajszego przemarszu ulicami Organizacji Narodowo Radykalnej

http://pl.youtube.com/watch?v=zbhBA9sLeT0

Tych ludzi z roku na rok jest co raz więcej w Warszawie, oczywiście przemarsze nie znaczą tak wiele jak samo działanie w społeczeństwie, odbudowa Polski trwa.. ale te przemarsze to powrót do korzeni przedwojennych kiedy warszawskimi ulicami maszerowały tysiące ludzi i taki symbol dla tych, którzy niszczą nasz kraj, że przyjdzie taki czas kiedy zostaną rozliczeni za swe działania antypolskie..., pragnę przypomnieć że narodowcy przedwojenni mieli w Polsce ogromne poparcie ludności polskiej, a swe działania operali na duchu Katolickim, Kosciół i religia miały dla nich ogromne znaczenie.. naród był największa wartoscia

http://pl.youtube.com/watch?v=87eH93FpozA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 15:52 
Kapitan
Kapitan

m4rsh4ll napisał(a):
Film z wczorajszego przemarszu ulicami Organizacji Narodowo Radykalnej

http://pl.youtube.com/watch?v=zbhBA9sLeT0

Tych ludzi z roku na rok jest co raz więcej w Warszawie, oczywiście przemarsze nie znaczą tak wiele jak samo działanie w społeczeństwie, odbudowa Polski trwa.. ale te przemarsze to powrót do korzeni przedwojennych kiedy warszawskimi ulicami maszerowały tysiące ludzi i taki symbol dla tych, którzy niszczą nasz kraj, że przyjdzie taki czas kiedy zostaną rozliczeni za swe działania antypolskie..., pragnę przypomnieć że narodowcy przedwojenni mieli w Polsce ogromne poparcie ludności polskiej, a swe działania operali na duchu Katolickim, Kosciół i religia miały dla nich ogromne znaczenie.. naród był największa wartoscia

http://pl.youtube.com/watch?v=87eH93FpozA

a obok Marszałka w ich salach spotkań wisi fotografia Adolfa.
Oby jak najszybciej zdelegalizowali to ugrupowanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 17:45 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
ragnę przypomnieć że narodowcy przedwojenni mieli w Polsce ogromne poparcie ludności polskiej, a swe działania operali na duchu Katolickim, Kosciół i religia miały dla nich ogromne znaczenie.. naród był największa wartoscia

Nie utozsamiajmy narodowców z patriotyzmem. Nikt w koncu nie chce zebysmy jako Polacy od razu byli skrajnymi nacjonalistami którzy nienawidza innch państw, po prostu chcialbym ja osobiscie, zeby Polacy, zwłaszcza młodzi, wiedzieli jednak cos niecos o swojej Ojczyznie i jej problemach, by ja szanowali i kochali, a w razie potrzeby byli w stanie aktywnie dzialac na jej korzysc.

Kompletnie tez nie rozumiem pogladów typu patriota = katolik, a Kościół to jedyna ostoja patriotyzmu w Polsce. Ja sam stosunek do Kościoła w najlepszym wypadku "niejednoznaczny", natomiast dla Ojczyzny jestem gotowy zrobic bardzo duzo.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:21 
Kapitan
Kapitan

Leszel napisał(a):
Cytuj:
ragnę przypomnieć że narodowcy przedwojenni mieli w Polsce ogromne poparcie ludności polskiej, a swe działania operali na duchu Katolickim, Kosciół i religia miały dla nich ogromne znaczenie.. naród był największa wartoscia

Kompletnie tez nie rozumiem pogladów typu patriota = katolik, a Kościół to jedyna ostoja patriotyzmu w Polsce. Ja sam stosunek do Kościoła w najlepszym wypadku "niejednoznaczny", natomiast dla Ojczyzny jestem gotowy zrobic bardzo duzo.

Pozdrawiam!

otoz to :piwo
osobiscie nie jestem katolikiem, a swoja przygode z wiara chrzescijanska zakonczylem na chrzcie.ale nie czuje sie gorszym patriota, czy poszedl bym do walki z okupantem?pewnie tak chociaz i tego tak naprawde nie wiem jak i pewnie wiekszosc spoleczenstwa.nigdy nie bylo dane mi sie przekonac i mam nadzieje ze nie bedzie.
a ze w naszym narodzie utarlo sie przekonanie ze jestesmy narodem wybranym przez Maryje Dziewice to juz sprawa tych ktorzy w to wierza,ja do nich nie naleze ale szanuje poglady do momentu gdy ktos zaczyna probowac mnie nawracac.
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:29 
Generał Broni
Generał Broni

Skoro w tej chwili obowiązuje "spiskowa teoria dziejów", a nie rzetelna historia, to czemu się dziwicie??? :drap

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:35 
Generał Broni
Generał Broni

Leszel, a kto powiedział, że narodowcy nienawidzą innych państw? Posługujesz się stereotypami...
Pojęcie Polak-katolik utarło się pod zaborami, gdy Kościół Katolicki był jedyną ostoją polskości, a wyznanie praktycznie zawsze pokrywało się z narodowością. Ale dla każdego oczywiste jest, że nie trzeba być katolikiem, aby być patriotą.
A kolesie z tego filmiku mają bardzo niewiele, albo i nic wspólnego z przedwojennym ONR. To banda skinheadów, a nie żadni narodowcy.

Stedke, portret Piłsudskiego w siedzibie narodowców???? Chyba jaja sobie robisz :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:54 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Leszel, a kto powiedział, że narodowcy nienawidzą innych państw?

To w takim razie opisz mi stosunek przedwojennych narodowcw do np. Ukrainców i idei ich niepodlegego państwa której zwolennikiem był Piłsudski? Co do współczesnych narodowców (choc tak naprawde trudno mi okreslic kim w dzisiejszej Polsce sa narodowcy, LPR? Jezeli tak to ich stosunek np. do Unii Europejskiej nie jest zbyt optymistyczny) to nie wiem co sądzic.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]