W zasadzie to ten temat jest ciekawy do dyskusji - i nie w kontekście patriotyzmu, tylko prawa. Jestem przeciętnym obywatelem, kojarze że gdzieś dzwoni, tylko nie wiem w którym kościele - niech mnie najwyżej ktoś oświeci. Otóż wydaje mi się, że wywieszać sobie flagę kiedy się chce i ile się chce, to nie można. Że obowiązuje jakiś kawałek prawa, który średnio na to pozwala, a jeśli już to pod wieloma warunkami. Stąd nie dziwi mnie, że brak u nas takich przejawów patriotyzmu jak choćby w tych przysłowiowych stanach, gdzie flaga na byle kurniku wisi. Czy pamiętacie kwestię zrobienia 2 maja świętem flagi, aby nie musieć ściągać na ten jeden dzień flagi?
To jeden aspekt sprawy - proszę o wyjaśnienie kwestii prawnych.
Każdy może wywiesić flagę, by uczcić święto
Sobota, 28 kwietnia 2007, Nr 100, Prawo co dnia
SYMBOLE NARODOWE
Każdy może wywiesić flagę, by uczcić święto
Tylko urzędy publiczne mają prawny obowiązek wywiesić flagę narodową w święto państwowe. Każdy zaś może to uczynić, byle nie uchybił czci, jaka się należy symbolom narodowym
Na straży szacunku dla narodowych barw stoi nawet prawo karne: za skrajne przypadki, np. publiczne znieważenie, niszczenie, uszkodzenie lub usunięcie flagi, godła, kodeks karny przewiduje karę do roku więzienia (art. 137).
Biało-czerwona w każdym domu
Normalne korzystanie z symboli narodowych, w tym flagi, reguluje ustawa o godle, barwach i hymnie RP oraz o pieczęciach państwowych (DzU z 2005 r. nr 235). Określa ona bardzo szczegółowo formę symboli narodowych. Wart. 5 ust. 2 stanowi, że każdy ma prawo używać flagi Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności w celu podkreślenia znaczenia uroczystości, świąt lub innych wydarzeń, jednak z dochowaniem generalnego wymagania przy posługiwaniu się symbolami narodowymi - że każdy obywatel oraz wszystkie organy państwa mają obowiązek otaczać je czcią i szacunkiem (art. 1 ust. 2).
Jeszcze niedawno wywieszanie flagi winne dni niż świąteczne było zabronione, ale z tego ograniczenia zrezygnowano. Przeciwnie, korzystanie z symboli narodowych jest w różnych aktach prawnych wspierane. Na przykład obowiązujący od 2 kwietnia nowy regulamin urzędowania sądów powszechnych nakazuje umieszczanie na wyrokach godła państwowego - dla dodania im powagi.
Wywieszanie flagi na budynkach, posesjach prywatnych (czy np. spółdzielczych) w święta państwowe nie jest jednak prawnie obowiązkowe. - Ja nakazuję je wywieszać na budynkach, którymi zarządzam, ze względu na tradycję - powiedział "Rz" Aleksander Snarski z Polskiego Stowarzyszenia Zarządców Nieruchomości.
W urzędach i poza
Najważniejsze urzędy w państwie: Sejm, Senat, prezydent, premier, Rada Ministrów, mają prawny obowiązek wywieszania flagi -w siedzibie urzędowej albo miejscu obrad. Z kolei organy stanowiące samorządu terytorialnego - w czasie ich sesji. Urzędy rządowe i inne organy państwa, a także urzędy samorządowe -z okazji uroczystości, rocznic i właśnie świąt państwowych.
Flaga państwowa może być też z godłem (orłem). Tę wywieszają polskie ambasady i konsulaty oraz misje zagraniczne, a także kierownicy tych przedstawicielstw na swych rezydencjach i autach. Taką flagę wywieszają także cywilne lotniska, samoloty i kapitanaty portów.
Urzędy nie ograniczają się do ustawowego obowiązku. Na przykład Urząd m. st. Warszawy wywiesi (postawi) ok. 3 tys. biało-czerwonych flag w miejscach publicznych związanych z majowymi świętami - powiedziano nam w stołecznym magistracie.
Z kolei Kancelaria Prezydenta RP wpierała akcję (ogłoszenia, reklamy) zachęcania obywateli, by wywieszali flagę narodową 2 maja -w Dniu Flagi Państwowej.
Dzień Flagi ustanowił Sejm w 2004 r. - święto ma popularyzować wiedzę o polskich symbolach narodowych.
MAREK DOMAGALSKI
Symbole Rzeczypospolitej Polskiej
* Godłem RP jest wizerunek orła białego ze złotą koroną na głowie zwróconej w prawo, z rozwiniętymi skrzydłami, z dziobem i złotymi szponami, umieszczony w czerwonym polu tarczy.
* Barwami flagi RP są kolory biały i czerwony, ułożone w równoległych pasach tej samej szerokości, z których górny jest koloru białego, a dolny czerwonego.
* Hymnem państwowym RP jest Mazurek Dąbrowskiego. Minister kultury zatwierdza tekst muzyczny hymnu w układach: na zespoły chóralne, instrumentalne i instrumentalno-wokalne.
* Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji.
Z ustawy o godle, barwach i hymnie RP
autor: MAREK DOMAGALSKI
źródło:
www.rzeczpospolita.plcopyright: Rzeczpospolita
Co do tego Dnia flagi to osobiscie nie widze sensu tworzyc sztucznego tworu i niejako "przymuszac" niektorych do wywieszania tejze, tylko wolalbym zeby ludzie wiedzieli i BYLI SWIADOMI tego, ze powinni to zrobic na 3 maja.