Teraz jest sobota, 24 stycznia 2026, 15:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy znacie przypadki karania za posiadanie - nie militaria
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 00:12 
Generał Broni
Generał Broni

Czy znane sa komuś z Was przypaki ukarania za posiadania np. zbioru monet datowanych jako historyczne?? Czyli starsze niż ... Lub inne metale kolorowe ? Odznaki itp ?? Czy jako wielbiciel tego typu znalezisk mogę spac spokojnie ?? Czy jeżeli znajduję coś co nalezało np do Szwedów, Niemców to tez powinienem to oddać ?? Z przeczytanych postów domyślam się, że kłopoty mają raczej wielbiciele militariów. Nie mówię tu oczywiście o kopaniu w stanowiskach archeologicznych, ale na polach. Jeżeli coś lezy w ziemi to nalezy do państwa, a jak wyjdzie z ziemi po orce, leży na wierzchu i ja to znajde za pomocą wykrywki, ale mógłbym też zauważyć bez tego, to moje czy państwa ?? Przecież można pewne rzeczy kupic na aukcjach. Ot takie mam watpliwości. Prosze o odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 15:10 
Generał Broni
Generał Broni

aby sie doczepili musieli by udowodnić nielegalne pozyskanie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 16:14 
Specjalista
Specjalista

Kto wie, może po rozprawie z kolekcjonerami militarów przyjdzie czas na zbieraczy monetek :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 listopada 2008, 19:52 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie jest możliwe, żeby jakakolwiek władza rozprawiła się z kolekcjonerami militariów... zmienią się formy kolekcjonerstwa, część zejdzie do podziemia i partyzantki, jak to dawniej bywało..
Zauważ, od jak dawna nie pojawił się żaden konkretny wykopek na forum.. czy to oznacza, że już wszystko zostało wykopane i nikt nic nie znajduje? Wszystko wyczyszczone i zakonserwowane czeka w depozytach na lepsze czasy.. które, miejmy nadzieję, nadejdą..

Wracając do tematu... najcenniejsze okazy zakonserwuj i zdeponuj, wyjmiesz raz w roku to będziesz miał prawdziwe święto.. nie gadaj dużo co masz i skąd, a już nigdy, że wykopałeś.. nigdy do niczego się nie przyznawaj.. i śpij spokojnie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 16:47 
Podporucznik
Podporucznik

Ja od swoich znajomych nie słyszałem ale i tak trzeba uważać. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 18:21 
Kapral
Kapral

Możesz spać spokojnie.
Można by było odebraać ci rzeczy wykopane (te kupione na giełdzie czy allegro nie), jako pochodzące z wykroczenia (zakładając żę szukasz zabytków bez pozwolenia), ale najpierw musieli by Cię skazać za takie wykroczenie i udowodnić kiedy i gdzie je popełniłeś. Wykroczenie przedawnia się po dwóch latach :) po tym czasie nie można Cię za nie skazać a więc i orzec przepadku rzeczy.

Co do przedmiotów znalezionych to masz obowiązek zgłaszania tylko zabytków archeologicznych, bo one należą do państwa. Innych zabytków nie musisz zgłaszać, stają się one Twoją własnością z chwilą znalezienia.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 18:27 
Generał Broni
Generał Broni

ramirezo napisał(a):
Możesz spać spokojnie.

Czy aby na pewno??? :drap
Jeżeli kupiłeś na Allegro monety pochodzące z wykopków, to przy odrobinie "dobrej" woli mogą Cię oskarżyć o paserstwo. :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 18:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Zrob najlepiej tak jak kolega napisal. Ja tez nie mam nic w mieszkaniu, w domu rodzicow i w ... tez nic ... zrobilem jak to juz moj dziadek zrobil i spie spokojnie z swiadomoscia posiadania. Te kilka lusek czy guzikow leza czy wisza u mnie ale wszystko czyste - moze CBS czy BKA przyjsc na odwiedziny i nic nie znajda.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 22:01 
Kapral
Kapral

rob_k napisał(a):
Czy aby na pewno??? :drap
Jeżeli kupiłeś na Allegro monety pochodzące z wykopków, to przy odrobinie "dobrej" woli mogą Cię oskarżyć o paserstwo. :(

Tak, ale ja zakładam że nikt przy zdrowych zmysłach nie bierze udziału w aukcjach w opisie których pisze "wykopek". A nawet w takiej sytuacji przed postawieniem zarzutu o paserstwo musieli by najpierw udowodnić gdzie i kiedy przedmiot został wykopany i skazać sprzedawcę.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 22:33 
Generał Broni
Generał Broni

Ja zauważyłem że niektórzy na aukcjach piszą 'wykopek strychowy' ;)
A przedmiot to np. lampa karbidowa...
To już ogóle dziwna sprawa...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 12:39 
Złosliwy Nieludzki Doktor

damiano napisał(a):
To już ogóle dziwna sprawa...

Nie to sprawa najbardziej oczywista.
Większość amatorów rzeczy pochodzących z ,,wykopków" wpisuje takie hasło do wyszukiwarki. Używając takiego określenia sprzedający przyciągają uwagę do swoich aukcji.
A co do zakupów na portalach aukcyjnych warto poprosić mailem sprzedającego o potwierdzenie czy przedmiot został legalnie nabyty. Mail z odpowiedzią wiadomo jaką (przecież nikt się nie wygłupi i nie napisze nic złego0 należy przechowywać w miarę możliwości w dokumentacji.
Kupując kupowaliśmy w dobrej wierze opierając się na deklaracji sprzedającego i po problemie. Jeśli ktoś sprzedaje ewidentnie dużo niebezpiecznych rzeczy tzn potencjalnie pochodzących z wykopków lepiej sobie odpuścić takie aukcje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 stycznia 2009, 17:33 
Moderator
Moderator

nie skazany, zatrzymany... : http://www.policja.pl/portal/pol/1/3539 ... dygan.html

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]