Teraz jest piątek, 3 lipca 2026, 06:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Krzemienny olbrzym
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 21:11 
Generał Broni
Generał Broni

witam
W dniu wczorajszym w okolicy strzelec Opolskich w jednym z nowych wyrobisk znalazłem taka wielka bryłę krzemienia/ brązowego /.Jego waga sięga ok 25kg. Znajdował się w ścianie wyrobiska.Jest to pierwszy tak wielki krzemień .Dotychczas największy miał zaledwie 10cmśrednicy
Zastanawiam się czy jest to krzemień narzutowy czy tez miejscowy.Obszar na którym znalazłem go powstał w okresie zlodowacenia środkowopolskiego
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Kilkanaście metrów obok głazu znalazłem także taki okruch:

[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Zastanawiam się czy jest to okruch naturalny,bo jeżeli nie....

Czy znajdowaliście takie wielkie krzemienia - jeżeli tak pochwalcie się

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 16 listopada 2008, 22:51 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Cześć !co do tego wielkiego krzemienia to mam w ogóle wątpliwości czy to jest krzemień ,może być rzeczywiście przywleczony przez lodowiec ale wygląda na granit czy jego odmiany- granitodioryt,granitoid,widać połyskujący muskowit i żyły(dajki) :) czego nie mają krzemienie,poza tym jego faktura no i łupliwość.Drugi kamień jest krzemieniem ale obróbki(retuszu) praczłowieka ciężko dostrzec,jedynie fotka 3 od góry ma kilka cech jakby ingerencji cieławieka. Widać też pęknięcia wewnętrzne więc daremna by była praca przy tak wadliwym materiale,najwyraźniej fragmenty pochodzą z jednej buły krzemiennej -można spróbować połączyć je według zamków

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 17:04 
Generał Broni
Generał Broni

henryk647 napisał(a):
Cześć !co do tego wielkiego krzemienia to mam w ogóle wątpliwości czy to jest krzemień ,może być rzeczywiście przywleczony przez lodowiec ale wygląda na granit czy jego odmiany- granitodioryt,granitoid,widać połyskujący muskowit i żyły(dajki) :) czego nie mają krzemienie,poza tym jego faktura no i łupliwość.Drugi kamień jest krzemieniem ale obróbki(retuszu) praczłowieka ciężko dostrzec,jedynie fotka 3 od góry ma kilka cech jakby ingerencji cieławieka. Widać też pęknięcia wewnętrzne więc daremna by była praca przy tak wadliwym materiale,najwyraźniej fragmenty pochodzą z jednej buły krzemiennej -można spróbować połączyć je według zamków

Z tym łączeniem to będzie problem ;) bo to są zdjęcia tego samego obiektu -jednego krzemienia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 21:54 
Moderator
Moderator

co do pierwszego "okazu" to wygląda on mi raczej na kawał pegmatytu z kwarcem dymnym / morionem odbij kawałek i zrób zdjęcie to się przekonamy :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:24 
Major
Major

no faktycznie krzemien to raczej nie jest
ja w sumie najwieksze widzielem buly 1-metrowej srednicy - in situ w weglanach gornej jury swietokrzyskich

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 18:56 
Generał Broni
Generał Broni

Kenny napisał(a):
co do pierwszego "okazu" to wygląda on mi raczej na kawał pegmatytu z kwarcem dymnym / morionem odbij kawałek i zrób zdjęcie to się przekonamy :)

Odłupałem kilka kawałków i przesyłam ich widoki
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: "maluch"
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 19:45 
Generał Broni
Generał Broni

To jest na pewno krzemień czekoladowy z śladami kory wapiennej ,częściowo spatynowany i to dosyć sporych rozmiarów .Znalazłem go kilka kilometrów na zachód od Strzelec Opolskich.
[ img ]
[ img ]
[ img ]
[ img ]
Często mówi się tu o krzemieniach jurajskich .Może ktoś podrzuci ciekawe zdjęcia takich właśnie okazów.,Czy tylko obecność kory wapiennej może je klasyfikować do tej grupy ,czy tez istnieją inne cechy ,które pozwalają odróżnić je od krzemieni narzutowych -bałtyckich.?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 21:59 
Moderator
Moderator

a jednak się kręci... :) tu widać przykład niedoskonałości fotografii przy identyfikowaniu okazów :)

krzemień jurajski bo pochodzi z jury
krzemienie narzutowe też o ile pamiętam są jurajskie albo kredowe :) nie mają jakichś cech szczególnych...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 listopada 2008, 23:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No prosze toż to krzemień jak byk :) :) to znaczy pod względem identyfikacji bo tak to się spotkałem i spotykam z większymi. Dzisiaj np.nazbierałem też i krzemieni w różnych odcieniach żółci,czerwieni,brązu-porostu paleta ciepłych barw.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 listopada 2008, 03:14 
Major
Major

nie ma cech charakterystycznych dla krzemieni roznego wieku - z polski mozna zebrac z kilku miejsc odlupki krzemieni i rogowcow i nie okreslisz ktory z ktorego miejsca pochodzi... sa one bardzo zroznicowane, niekiedy nawet w obrebie jednej konkrecji czy warstwy
wiekiem mozna dojsc jedynie na podstawie zawartej tam fauny ktora da sie oznaczyc, wiekszosc narzutniakow to jednak kreda - jury raczej ciezko sie spodziewac - wystarczy spojzec na mapy bez Q - jury bezposrednio pod czwartorzedem jest baardzo niewiele

a co do tego krzemienia ze zdjecia - czemu czekoladowy? - trzeba chyba sprecyzowac to pojecie bo nieumiejetne uzycie wprowadza w blad - bo generalnie w literaturze krzemienie czekoladowe odnosza sie do jednego horyzontu w wapieniach górnej jury (najprawdopodobniej dolny kimeryd) na polnocno wschodnim obrzezeniu gor swietokrzyskich

ponizej 2 okazy krzemienia czekoladowego z Wierzbicy
[ img ]

[ img ]

tez okaz z tego samego poziomu krzemieni czekoladowych ale o nieco innej barwie

[ img ]

w tym okazie widoczne sa pasy w srodku okazu - to zachowana pierwotna laminacja wapienia - wskaznik spokojnego i skrajnie plytkowodnego srodowiska - w takim wlasnie tworzyly sie owe krzemienie czekoladowe, malo z tego powstanie ich bylo scisle zwiazane z istnieniem nor po roznych organizmach

w Wierzbicy buly krzemienne sa rozproszone w wapieniu, jednak ciagle w obrebie malego interwalu 1-1,5m
natomiast w Ozarowie tworza 2 wyrazne horyzonty - jeden nieciagly z pojedynczymi wydluzonymi bulami, oraz druga metr wyzej w miare ciagla, krzemien tworzy plaskie konkrecje krzemienne znacznych rozmiarow w scianie zaobserowalem taki z metr dlugosci, ale dokladnych rozmiarow nie da sie okreslic

co ciekawe w czasie 3 wyjazdow do ozarowa trafialem na krzemienie taki jak ten z ostatniego zdjecia - taki klasyczny ozarowski, ale podczas ostatniego wyjazdu, w kamieniolomie na przeciwleglej scianie w lawicy skrzemionkowanego wapienia tkwily niewielkie krzemienie barwy takiej jak w wierzbic - ale bardziej mialy one charakter czertow,

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]