Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 21:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: :cop :cop :cop będą podnosić kulturę osobistą...
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:24 
Generał Broni
Generał Broni

...ale nie wszyscy, tylko Ci z Kielc. :)
Jak będą robić "zajazd" na poszukiwaczy, to grzecznie i z uśmiechem na ustach.

Reszta kraju - bez zmian.

http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,5953452,Policjanci_beda_podnosic_kulture_osobista.html

Gazeta Wyborcza w Kielcach napisał(a):
Policjanci będą podnosić kulturę osobistą
Agnieszka Drabikowska 2008-11-16, ostatnia aktualizacja 2008-11-16 19:02:42.0

Kieleccy policjanci będą bardziej uprzejmi. Oficjalny plan zatwierdzony przez komendanta zakłada "cykl szkoleń dla funkcjonariuszy celem podniesienia poziomu kultury osobistej w trakcie kontaktu z obywatelem"

Takie przedsięwzięcie to efekt debat społecznych, na których policja spotykała się z mieszkańcami. Na wielu z nich, także na kieleckiej debacie, pojawiał się problem nieuprzejmych policjantów. - Uczestniczyłam w przesłuchaniu chłopca, który był ofiarą rozboju. Było bardzo nieprzyjemnie. Był traktowany jak kłamca i krętacz. A on wracał ze szkoły na dworzec i został napadnięty. Mój postulat jest krótki: żeby policjanci byli grzeczni i uprzejmi - mówiła pedagog z I LO w Kielcach. Opowiadała także, jak została zlekceważona przez policjanta, gdy zadzwoniła na nr 112 powiadomić o trzylatku będącym pod opieką pijanych rodziców.

I co usłyszała od oficera dyżurnego, kiedy zawiadomiła, że podczas spaceru w lesie musiała uciekać w krzaki przed hordą ryczących quadów: "A co my mamy z tym zrobić? Jak kogoś stać na kupno quada, to sobie jeździ. Z nimi się nie wygra" - miał powiedzieć policjant.

Komendant wojewódzki policji Mirosław Schoosler przyznał publicznie, że na nieuprzejmych policjantów skarżono się podczas wszystkich debat w województwie. - Muszę posypać głowę popiołem, mamy w tej kwestii dużo do zrobienia. My, policjanci, nie umiemy rozmawiać z obywatelem. Dlatego postaramy się, aby ten profesjonalizm był większy - zapowiedział komendant Schoosler. Kielecki "cykl szkoleń celem podniesienia poziomu kultury osobistej w trakcie kontaktu z obywatelem" został już zatwierdzony przez komendanta miejskiego policji Michała Domaradzkiego.

Maria Bujas-Łukaszewska z krakowskiej Akademii Dobrych Manier, która prowadzi m.in. warsztaty i szkolenia z savoir-vivre'u i protokołu dyplomatycznego, przyznaje, że z kulturą osobistą policjantów różnie bywa.

- Kiedyś, przechodząc obok komisariatu, zauważyłam, że na budynku źle powieszono flagi państwowe. Weszłam do środka, przedstawiłam się, pokazałam wizytówkę i wyjaśniłam, o co mi chodzi. Policjanci patrzyli na mnie jak na UFO albo jakiegoś prowokatora. Nie widząc żadnej reakcji, grzecznie podziękowałam i wyszłam. Na drugi dzień specjalnie tamtędy przeszłam. I okazało się, że nie poprawili tych flag - opowiada. Jej zdaniem nieuprzejmość policjantów może wynikać z... władzy. - Jest taki mechanizm, że - mówiąc kolokwialnie - władza troszkę uderza do głowy. Dlatego niektórzy policjanci, rozmawiając z obywatelem, chcą pokazać w głosie tę srogość urzędu, żeby nie było wątpliwości, kto tu rządzi. Ale na dwoje babka wróżyła. Wiele osób dzwoni na policję z donosami, zwykle to osoby nastawione bardzo roszczeniowo i mogą wyprowadzić policjanta z równowagi. Ludzie mają też taką tendencję, że zaczynają historię od trzeciego pokolenia i trwa to bardzo długo, co może irytować. Bo policja oczekuje zwięzłej, rzeczowej informacji - mówi Maria Bujas-Łukaszewska.

Jak kieleccy policjanci będą podnosić swoją kulturę osobistą? - Nie będą to jakieś specjalne szkolenia, ponieważ my na zajęciach w szkołach policyjnych uczymy się przecież, jak rozmawiać z pokrzywdzonym, świadkiem. Kultura osobista jest także jednym z kryteriów oceny przy naborze do policji. Wszyscy policjanci znają te zasady, dlatego to będzie się odbywać na zasadzie przypominania o nich. Komendant na odprawach będzie uczulał na to komendantów komisariatów i naczelników, a oni swoich podwładnych - mówi Paweł Stępiński, oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Kielcach. Podkreśla natomiast, że praca policjanta jest specyficzna i dlatego czasem trzeba podnieść głos. - To są emocje, z różnymi ludźmi też mamy do czynienia i czasem trzeba reagować ostro i zdecydowanie. Ale obowiązuje nas przecież etyka zawodowa, znamy jej zasady i za ich złamanie możemy nawet ponieść odpowiedzialność dyscyplinarną - podkreśla Stępiński.

Agnieszka Drabikowska

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:36 
Moderator
Moderator

Już widzę jak Policja interweniuje wobec pijanego sapiącego delikwenta.
Szanowny panie, zakłóca pan porządek publiczny, w związku czym uprasza się serdecznie pana o uspokojenie się, bo w przypadku nie zastosowania się do naszych próśb, będziemy zmuszeni użyć środków przymusu bezpośredniego w postaci kajdanek, pałki służbowej tudzież ręcznego miotaczu gazu wobec pana osoby.
Skoro ktoś jest chamem z natury to, żadne szkolenia czy inne dziwne przedsięwzięcia, nie zmienią tego.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:43 
Moderator
Moderator

prezesszczepan napisał(a):
Szanowny panie, zakłóca pan porządek publiczny, w związku czym uprasza się serdecznie pana o uspokojenie się, bo w przypadku nie zastosowania się do naszych próśb, będziemy zmuszeni użyć środków przymusu bezpośredniego w postaci kajdanek, pałki służbowej tudzież ręcznego miotaczu gazu wobec pana osoby.

Hmmm efekt psychologiczny moze byc piorunujacy, gdy jakis dres czy inny menel uslyszy taki "wersal" z ust interweniujacego "kraweznika" to z szoku moze dostac jakiejs zapasci albo i nawet zejsc ze skutkiem smiertelnym, bo zazwyczaj spodziewalby sie w tej sytuacji nieco innego i zdecydowanie bardziej "expresyjnego" tekstu :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:43 
Moderator
Moderator

Już widzę jak Policja interweniuje wobec pijanego sapiącego delikwenta.
Skoro ktoś jest chamem z natury to, żadne szkolenia czy inne dziwne przedsięwzięcia, nie zmienią tego.

CAŁKOWICIE SIĘ Z TOBĄ ZGADZAM :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:44 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Rob_k, kulture sie ma lub nie. Kultury nie mozna z szuflady wyjac lub tam schowac ... Kultura to nie lezaca na chodniku babcia z skreconym kregoslupem ;) ;) .
Osobiscie prosze o przeniesienie kopii postu do dzialu humoru i niewypalow (rozrywek) ;) ;) ;) ;) .

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:49 
Generał Broni
Generał Broni

Miałem poważny dylemat gdzie umieścić swój post - prawdę mówiąc skłaniałem się właśnie do działu "Humor i Rozrywka".
Ale po chwili refleksji stwierdziłem, że może jeszcze któryś z panów :cop poczuje się dotknięty tym faktem. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 17 listopada 2008, 23:49 
Generał Broni
Generał Broni

Tylko żeby Panom :cop dyski w kręgosłupach nie powypadały z tego "podnoszenia kultury" - BO TO CINŻKO JEST :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 00:04 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):

Hmmm efekt psychologiczny moze byc piorunujacy, gdy jakis dres czy inny menel uslyszy taki "wersal" z ust interweniujacego "kraweznika" to z szoku moze dostac jakiejs zapasci albo i nawet zejsc ze skutkiem smiertelnym, bo zazwyczaj spodziewalby sie w tej sytuacji nieco innego i zdecydowanie bardziej "expresyjnego" tekstu :666
Żarty żartami, ale z praktyki wiem, że co byś do takiego nie powiedział to i tak nie zrozumie. Pozostaje praktyczne użycie siły, pały bądź kajdanek :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 00:07 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Rob_K, prosze ... bo mi Robi zglosi, ze mi licznik postow rozp...bije jak nie przeniesz swego postu do "rozrywek" :hahaha :hahaha :jump :666 . Wiesz moze (a zaperwne od tego momentu - iz mam jedynie wykrztalcenie zawodowe i przez przypadek pracuje tylko miedzy Doktorami, Magistrami i Inzynierami) ale dlugo nie wytrzymam tego podnoszenia qltury osobistej :jump :666 :bat . Nie bede opisywal detali moich kontaktow z smutasami ale gdyby nie moja silna psychika to bym sam sie na leczenie zglosil i blagal o dodatkowa porcje kololooooowych tabletek ... po takich wplywach z "ich" strony.

Pozdrawiam - Piotr :jump :jump :luv (kocham te zolte tabletki o smaku pomaranczy)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 00:14 
Generał Broni
Generał Broni

Teraz, to tylko mirek jako moderator może przenieść ten wątek ze swojego działu - do niego kieruj swoje "petycje". :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 00:18 
Kapitan
Kapitan

do świni siodło nie pasuje... :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 04:42 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

stedke napisał(a):
do świni siodło nie pasuje... :666
Hehehe,zgadzam sie....pzdr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 listopada 2008, 12:47 
Generał Broni
Generał Broni

Na razie panowie :cop :cop :cop w ramach podnoszenia kultury osobistej dostają czasem darmowe zaproszenia na różne imprezy o charakterze kulturalnym np. wybrane mecze i niektóre koncerty. :lol:

P.S.
Polecam bardzo ciekawe wykłady na temat kultury:
http://pl.youtube.com/watch?v=Hq6p16koy7M :1

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2008, 09:46 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Tak dla równowagi dodam, że w przeciągu ostatnich dwóch tygodni miałem do czynienia z chamem lekarzem, chamską pracownicą PZU oraz chamskim kierowcą wypasionej terenówki (zapewne wykształcony, poważny biznesmen). O chamstwie innych kierowców nie wspomnę...
Może po prostu cały świat chamieje ? :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 25 listopada 2008, 09:50 
Generał Broni
Generał Broni

marmor napisał(a):
...może po prostu cały świat chamieje ? :(

To by się zgadzało - chamstwo zalewa kulę ziemską :/

PS - zaraz pewnie kolega Lipek napisze " i kto to mówi " :1

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]