Teraz jest sobota, 17 stycznia 2026, 14:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 25 grudnia 2008, 23:56 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Indiana Jones archeolog jesteś czy taki ich wielbiciel – jeżeli wielbiciel to się staraj żeby im nie podpaść bo nad nimi stoi prawo i szybko Ci załatwią wizytę…

Jak każdy z was jest zwolennikiem to ja jestem przeciwnikiem ...

Archeolodzy tez dorabiają na boku tylko nikt o tym nie chce glosno mowić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2008, 00:44 
Generał Broni
Generał Broni

Indiana Jones napisał(a):
Dukata widział Mirek chyba też, był tez w gazetach, jeden z aureusów jest umieszczony w pewnej książce, drugi na razie leży u konserwy, monet złotych jest dużo więej, jesli ktos wątpi to niech sobie sdam poszuka, bo ja nie widze potzreby udowadniać że archeo znajduja cos takiego.
:n

Nie bardzo wiem Kolego o co Ci chodzi, ale tym tekstem Potwierdziłeś tylko moje słowa. Wszystko jak zwykle takie niejawne i tajemnicze. A chyba zależy archeologom na tym, by losy i historia naszego dobra narodowego (czyli wspólnego) były znane każdemu kto jest taką informacją zainteresowany a nie tylko wybrańcom narodu (czytaj: archeologom), snującym na ten temat mniej lub bardziej (nie)prawdopodobne teorie. ( :que ) Chcecie udowodnić, że archeo jest takie wspaniałe, nieomylne itd. - OK! Ale nie tą metodą. Ja napisałem o tzw. świętym "kontekście" a Ty wielce oburzony jedynie o tym, że ktoś wątpi w to, iż monety znalazł ktos z archeo... Ja tego nie neguję. Mam tylko nadzieję, że w swoim czasie poinformujesz nas równiż o tym co się dalej stało z owymi monetami, w jakim muzeum ostatecznie wylądowały i jaki ostatecznie jest pod nimi opis sklecony przez archeologów (z wyjaśnieniem ich naukowych metod zastosowanych np. przy datowaniu, pochodzeniu itp).
Niektórzy by podnieść prestiż próbują przyrównywać nawet archeologię do nauk ścisłych, ale wchodząc do pierwszego lepszego muzeum przeciętny obywatel nie widzi w opisach eksponatów tej "naukowości" zaś od muzealników niczego konkretnego dowiedzieć się nie sposób.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2008, 01:09 
Generał Broni
Generał Broni

Krzychu, rusz 4 litery do najbliższej biblioteki uniwersyteckiej albo wojewódzkiej, i wypożycz sobie pare opracowań archeologicznych dot. twoich terenów. Tam będziesz miał opisane, co znaleziono, co się z tym stało i gdzie to można zobaczyć. Bo tylko kompromitujesz się tym co piszesz - jest to wiedza ogólnodostępna. Tylko trzeba chcieć, a nie skupiać się na dowalaniu na każdym kroku archeologom.

Powiedz mi, ile razy brałeś udział w wykopaliskach archeologicznych? Czy kiedykolwiek w ogóle szukałeś takiej możliwości, aby poznać pracę archeologów od ich strony?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2008, 01:29 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Krzychu, rusz 4 litery do najbliższej biblioteki uniwersyteckiej albo wojewódzkiej, i wypożycz sobie pare opracowań archeologicznych dot. twoich terenów. Tam będziesz miał opisane, co znaleziono, co się z tym stało i gdzie to można zobaczyć. Bo tylko kompromitujesz się tym co piszesz - jest to wiedza ogólnodostępna. Tylko trzeba chcieć, a nie skupiać się na dowalaniu na każdym kroku archeologom.

Powiedz mi, ile razy brałeś udział w wykopaliskach archeologicznych? Czy kiedykolwiek w ogóle szukałeś takiej możliwości, aby poznać pracę archeologów od ich strony?

Sorry Lipek, ale jak idę do muzeum i płacę za wstęp to właśnie tam chcę się dowiedzieć czegoś konkretnego o tym co ogladam. To czy się kompromituję czy nie to moja sprawa, a jak będę chciał studiować archeologię i pisać prace naukowe nt eksponatów i moich terenów oraz dociekać co się z nimi stało - to może wówczas będę chodził do biblioteki uniwersyteckiej albo wojewódzkiej i będę wypożyczał książki. Stwierdzenia muzealników w stylu "może ta pani na piętrze będzie wierdziała" mnie nie interesują.
Co do kolejnych pytań: a czy muszę?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2008, 01:37 
Generał Broni
Generał Broni

Nie wiem do jakich muzeów chodzisz, bo w tych co ja byłem, przy eksponatach podano miejsce znalezienia (jeśli jest wiadome, bo część eksponatów pozyskuje się od prywatnych osób, część dokumentacji zaginęła w czasie wojny itp.)

Nie trzeba czegoś studiować, żeby wypożyczać książki z tej dziedziny. Ja nie studiuję archeologii (już ;) ), ale jeśli chcę się dowiedzieć czegoś nt. konkretnego miejsca lub przedmiotu, to idę sobie do biblioteki, szukam w katalogu i czytam. Ktoś pisał, że nie zna przypadku znalezienia w Polsce złotych monet przez archeo. Widocznie mało czyta :n

Takej odpowiedzi właśnie oczekiwałem. Ci co najwięcej krytykują, mają najmniejsze pojęcie o przedmiocie sporu. Może gdybyś wziął udział w jakiś wykopaliskach, zrozumiałbyś, ze to ciężka, żmudna i zazwyczaj niewdzięczna praca. Jak w ogóle można krytykować coś, o czym nie ma się zielonego pojęcia????

Nie bierz tego do siebie, bo z tego co widzę, sympatyczny z Ciebie facet, ale moim zdaniem za bardzo uwziąłeś się na archeologów. Pojedź kiedyś na jakieś badania, a gwarantuję, ze zmienisz zdanie.

Pozdrawiam świątecznie :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 26 grudnia 2008, 01:57 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):

[...]Takej odpowiedzi właśnie oczekiwałem. Ci co najwięcej krytykują, mają najmniejsze pojęcie o przedmiocie sporu. Może gdybyś wziął udział w jakiś wykopaliskach, zrozumiałbyś, ze to ciężka, żmudna i zazwyczaj niewdzięczna praca. Jak w ogóle można krytykować coś, o czym nie ma się zielonego pojęcia????

Nie bierz tego do siebie, bo z tego co widzę, sympatyczny z Ciebie facet, ale moim zdaniem za bardzo uwziąłeś się na archeologów. Pojedź kiedyś na jakieś badania, a gwarantuję, ze zmienisz zdanie.

Pozdrawiam świątecznie :piwo

Skoro takiej odpowiedzi oczekiwałaś to powinieneś być usatysfakcjonowany :)
Nie neguję tego, że wykopaliska "to ciężka, żmudna i zazwyczaj niewdzięczna praca". Na nikogo się też nie uwziąłem. Być może moje osobiste doświadczenie zetknięcia z betonem archeo (nie generalizując!) i niekompetencją muzealników spowodowały taką a nie inną reakcję mojego organizmu ;)

Również pozdrawiam świątecznie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 00:30 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek całkiem dobrze napisał :za
Co do przedmiotów muzealnych to opisy robią muzealnicy, zazwyczaj jest tam co to jest i z jakiego okresu, czasem cos więcej, czasem też gdzie znalezione, czy potrzebne jest cos więcej w opisie? sądze że 95% zwiedzających uważa to za wystarczające, a opisy na temat jak to było datowane to już zdecydowanie troche przesadyzm ;) jak kogoś interesuja metody datowania to wystarczy poszukać odpowiedniej literatury.
Znaleziska archeo nie wyparowywuja po skończeniu badań terenowych, są opracowywane, wyniki często (aut. słownik - korzystać przez rz!) w różnych pracach naukowych, książek powstalych dzieki pracy archeo jest mnustwo, choć dostęp do nich trudniejszy niż do zwykłych książek, bo wiadomo , mniejsze nakłady i mniejsze zainteresowanie, ale jak ktoś chce to sobie znajdzie, albo w bibliotece albo w odpowiedniej księgarni, Bez pracy archeologów wiedza na temat archeo zabytków była by żadna, tak samo jak i wiedza na temat ludzi dawniej żyjących na danym terenie. Nowych ważnych odkryć z pewnością jest jeszcze mnustwo, w ziemi kryje się mnustwo wiedzy, czekającej na odkrycie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 02:22 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek całkiem dobrze napisał :za
Co do przedmiotów muzealnych to opisy robią muzealnicy, zazwyczaj jest tam co to jest i z jakiego okresu, czasem cos więcej, czasem też gdzie znalezione, czy potrzebne jest cos więcej w opisie? sądze że 95% zwiedzających uważa to za wystarczające, a opisy na temat jak to było datowane to już zdecydowanie troche przesadyzm ;) jak kogoś interesuja metody datowania to wystarczy poszukać odpowiedniej literatury.

Wszystko to prawda, tylko jeżeli opis eksponatu w muzeum jest lakoniczny i zdawkowy a muzealnicy nawet na torturach nie byliby w stanie nic powiedzieć poza tym co jest napiasane na tabliczce (bo nie mają na ten temat wiedzy) - to po co ten cały szum wokół kontekstu, którym tak chętnie jak tarczą zasłaniają się przy każdej okazji wszyscy archeolodzy, gdy pragną udowodnić swoje racje :que
Można też pójść nieco dalej z Twoja teorią i stwierdzić np., że 75% z tych 95% którym opis wystarcza w ogóle nie czyta opisów tylko skupia się na ogladaniu eksponatów - może więc żaden opis nie jest potrzebny :que
Mnie np. interesują nie tylko same metody datowania w ogólności ale w odniesieniu do konkretnego eksponatu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 12:16 
Generał Broni
Generał Broni

Krzychu napisał(a):
to po co ten cały szum wokół kontekstu

No bo widzisz, nie wiesz co to ten kontekst, do czego on służy i czemu jest taki ważny, więc do dalszej dyskusji przeczytaj troche książek i wtedy możemy dalej podyskutować, gdyby nie ten cały kontekst i to całe "wstrętne" archeo to wcale byś nie wiedzial z którego to coś jest wieku, ani kto tam mieszkał i co robił :666

:spoko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 14:10 
Generał Broni
Generał Broni

@Indiana Jones
Nadal nie Rozumiesz o co mi chodzi. :(
Jak wchodzę do muzeum i widzę np. numizmat na którym jest jak byk wybity rok i napis (dajmy na to SOLID) a w opisie pod spodem znajduję jedynie "SOLID z roku ....., znaleziony w okolicy", to gdzie ten kontekst :que i widoczna praca archeologów czy muzealników. Poza tym w opisach eksponatów i w opracowaniach archeologicznych zbyt chętnie używa się określeń nie stanowiących żadnego konkretnego dowodu i z nauką nie mających nic wspólnego: przypuszcza się..., nie można wykluczyć..., prawdopodobnie..., itp. - stykając się z takimi opisami odnosi się wrażenie, że to wszystko bardziej przypomina jakiś pseudonaukowy bełkot i wróżenie z fusów niż rzetelną dokumentację naukową i kontekst o który jest tyle szumu po prostu się rozmywa.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 14:29 
Generał Broni
Generał Broni

hehe to chcial byś opis typu, denar Marka Aureliusza wybity w roku 178 w mennicy Rzym. Znaleziony w miejscowości Bzdzichowice Wielkie, na stanowisku BZ.W. II w obiekcie 348 warstwie 844 wraz z 34 fragmentami ceramiki przeworskiej, toporkiem typu B typologi M. Zapotockiego. Osada wielokilturowa, 145 obiektów kultury przeworskiej 127 łużyckiej 34 nowożytnych Osada używana z przerwami w wieku tym do tego a następnie tego do tamtego, niepodal cmentarz cialopalny z ..... na osadzie znaleziono ślady po pracowniach rogowieckiej i garncarskiej... przewaga kości bydła wskazuje na ..... liczne co s tam coś tam ....

To taki hipotetyczny przykład, Są opracowania różnych stanowisk gdzie można sobie przeczytać szczegóły

Cytuj:
przypuszcza się..., nie można wykluczyć..., prawdopodobnie..., itp.

No wiesz, taka to już specyfika archeologii, nie ma naocznych świadków, zazwyczaj słowa pisanego, a naukowiec wysnuwa to na podstawie tego co tam pozostało i co znalazł badając jakieś stanowisko czy stanowiska, siedzi i ryje w tych warstwach wszystko dokumentuje , bierze próbki itd aby jak najwięcej sie dowiedzieć. Einstein na swoje teorie też pewnie mógł by ci powiedzieć - przypuszcza sie, prawdopodobnie itd ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 21:25 
Generał Broni
Generał Broni

Czyli w dalszym ciągu "szukajcie, a znajdziecie"...
Jedno co można wysnuć z Twojej wypowiedzi: to, że "naukowiec" [...] siedzi i ryje..., chociaż dla przeciętnego Kowalskiego idącego do muzeum g... z tego wynika (opisy pod eksponatami w zasadzie są zbędne, a zadaniem obsługi jest odesłanie natręta do biblioteki lub księgarni, żeby sobie czegoś poszukał :lol:)

P.S.
Z tym Einsteinem to też nie za bardzo trafiony przykład, bo on już niestety z wiadomych względów na żadne pytanie mi za Ciebie nie odpowie. :) Ale może lepsze w tym wypadku jego milczenie...

Pozdrawiam i życzę utrzymania dotychczasowego poczucia humoru :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 27 grudnia 2008, 23:14 
Generał Broni
Generał Broni

Naukowiec bada, a to co z tym zrobią inni to juz inna bajka, przeciętny Kowalski musi się tym jednak zainteresować aby coś wiedzieć, muzealnik podpisuje na tyle wyczerpująco na ile mu się to podoba, warto też zauważyć że cześć zabytków w muzeach archeologicznych to kopie :666
Czasem po skończonych badaniach są robione wystawy, można wtedy kogoś kompetentnego zapytac się o jakieś przedmioty i sądze że wyczerpująco odpowie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 00:40 
Generał Broni
Generał Broni

Naukowiec bada, a to co z tym zrobią inni to juz inna bajka, przeciętny Kowalski musi się tym jednak zainteresować aby coś wiedzieć, muzealnik podpisuje na tyle wyczerpująco na ile mu się to podoba, warto też zauważyć że cześć zabytków w muzeach archeologicznych to kopie :666

Czyli wynika z tego, że albo czyjaś robota idzie na marne albo nie jest aż tak nieoceniona jak niektórzy próbują nam wmówić i informacja nie dociera do zainteresowanych w miejscach w których z zasady dotrzeć powinna.

Czasem po skończonych badaniach są robione wystawy, można wtedy kogoś kompetentnego zapytac się o jakieś przedmioty i sądze że wyczerpująco odpowie :)

Daruj, ale będąc w danym mieście jedynie przejazdem nie mam zwykle czasu na to, żeby koczować w muzeum i liczyć jedynie na cud spotkania kogoś kompetentnego w terminie zbieżnym z moją wizytą.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 28 grudnia 2008, 11:40 
Generał Broni
Generał Broni

Nie zgodzę się z toba, informacja z pewnością dotrze do osob zainteresowanych, trzeba tylko chcieć. I nic nie idzie na marne, są całe sterty książek oprcowań albumów itp (aut. słownik - korzystać przez rz!) z tego archeo, historycy i zwykly Kowalski jeśli tego chce.
Na te wystawy przychodza miejscowi bo oni są zainteresowani tymi badaniami, w Warszawie jak były dni otwarte w Pałacu Saskim to stała długa kolejka ludzi.

Co miałem do powiedzenia powiedziałem :) pozdrawiam wszystkich zainteresowanych :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]