Teraz jest piątek, 26 czerwca 2026, 06:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fortyfikacje - gdynia klif
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 02:08 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

witam, jako ze jest to moj pierwszy post prosze o wyrozumialosc :)
moje pytanie dotyczy fortyfikacji na klife w gdyni orlowie. znajduje si tam kompleks bunkrow, wejscia do niech sa zazwyczaj zamurowane ale ktos juz sei tym zajal i da sie je odwiedzic. jedyny problem jaki napotkalismy z kolegami to brak wejscia do oddalonego o kilkaset metrow czegos co wyglada jak stanowisko strzeleckie (betonowy budynek, wystaje okolo metr nad ziemia, znajduja sie tam 2 widoczne wizjery). jesli ktos wie o czym mowie moze wie gdzie znajduje sie wejscie do ow "budowli"? prosze o odpowiedz w maire mozliwosci. a jesli ktos zwiedzil to prosze o zdjecia jak mozna :)
dziekuje z gory
SuChAmAsA

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 15:33 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Te mnie intrygowało czy jest to fragment większogo kompleksu. :) Kilka, Kilkanaście metrów dalej, bliżej ścieżki jet coś co wygląda na studzienkę - możliwe że to było wejście do tego obiektu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 17:44 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

ta nawet z kumplami tam probowalismy wejsc ale to bylo jakos w styczniu i bylo za duzo smieci,lisci i sniegu.
ale jak dla mnie to jest cos terazniejszego :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 17:52 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

nawet nie kojarze czy zaglądałem do tego "stanowiska strzeleckiego", możliwe że jest zasypane, tak jk np. to duże wejście do elektrowni (z zewnątrz nic nie widać, wewnątrz szerokie wejście zasłonięte poziomymi metalowymi "listwami")

czy zaglądałem - oczywiście przez okienko :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 17:56 
Generał Broni
Generał Broni

Witam widze że na tym forum 3-miasto i okolice rządzą:)
Ten link powinien Ci troche pomóc wyjaśnić wątpliwości:
http://free.of.pl/x/xzn/nowe/plyta_redl ... lowska.htm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 czerwca 2004, 19:58 
Kapral
Kapral

Nie mam zdjęcia pod ręką, ale domyślam się że chodzi o małą kopułkę żelbetową na dole niedaleko schronu-garażu... Wydaje mi się, że nie jest to nic wielkiego - była tam kiedyś wartownia i to stanowisko było jej elementem. Jako że jest to umocnienie polowe to nie spodziewałbym się wielkich kompleksów - najprawdopodobniej wejście zostało zasypane - vide kopuły KRU 11 BAS.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 09:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

arkady napisał(a):
Nie mam zdjęcia pod ręką, ale domyślam się że chodzi o małą kopułkę żelbetową na dole niedaleko schronu-garażu... Wydaje mi się, że nie jest to nic wielkiego - była tam kiedyś wartownia i to stanowisko było jej elementem. Jako że jest to umocnienie polowe to nie spodziewałbym się wielkich kompleksów - najprawdopodobniej wejście zostało zasypane - vide kopuły KRU 11 BAS.

Dokładnie o to chodzi. 3 ostatnie fotki na www.glupteam.tk (na razie są tam fotki z ostatniego wypadu - 11 BAS, jak bede miec wiecej czasu -> wiecej miejsca na serwerze to moze powrzucam fotki z wczesniejszych podobnych wypadów.). Fotka 3 od końca - przypuszczam że mogło być to wejście, 2 ostatnie fotki to "to" :)

Różnica pomiędzy tą, a tymi bliżej BAS jest taka, że ta jest z jednego elemetu i wygląda na solidną, pozostałe wyglądają na typową, ekonomiczną, radziecką technologie :) starczy spojrzeć na te typowe cieniutki transzeje przy wejściu :) do tego te bliżej BAS miały chyba kopółkę "położoną" na reszcie konstrukcji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 16:57 
Kapral
Kapral

Masz rację - ta rzeczywiście jest inna od typowych (w sumie to polska technologia). Te typowe miały kopułę osadzoną na betonowym cylindrze z otworem wejściowym. Ciekawe gdzie jest lub było wejście... Jak się czegoś "dokopiecie" to dajcie znać.
Pozdrawiam
A

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 17:12 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

no fajnie by bylo to rozkopac chociaz lekko do okola ale to jest troche... przypalowe miejsce - samo wchodzenie do takiego typu bunkrow jest niedozwolone, nie mowiac juz o rozkopywniu parku krajobrazowego. a tam dosyc czesto ostatnio straz miejska na koniach jezdzi :cop . jak by co do czego przyszlo to by bysmy dostali niezle baty :/ :bat

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 17:15 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

arkady napisał(a):
(w sumie to polska technologia)

Byłem przekonany żepochodzi z "importu", po pierwsze ze względu na lata w których były budowane obiekty w których widziałęm takie elementy, i też dlatego że pierwszy raz widziałęm takie coś na poradzieckim lotnisku nieco na północ od Lęborka (aktualnie lotnisko zapasowe WP)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 17:20 
Kapral
Kapral

Głowy nie dam - może to faktycznie jakaś licencja :) Ale w latach 50 nie wszystko co budowano było oparte na radzieckiej technologii... Przecież - żeby zostać w temacie - stanowiska dział 11 BAS to rodzima konstrukcja i bardzo udana jak sądzę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 21 czerwca 2004, 17:24 
Kapral
Kapral

SuChAmAsA napisał(a):
no fajnie by bylo to rozkopac chociaz lekko do okola ale to jest troche... przypalowe miejsce - samo wchodzenie do takiego typu bunkrow jest niedozwolone, nie mowiac juz o rozkopywniu parku krajobrazowego.

Tak w przenośni mówiłem o kopaniu ;) To jest nawet rezerwat, więc restrykcje mogą być większe. Ale o wchodzeniu nie słyszałem żeby było karane... zakazy jakieś są?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 20:46 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Taki jeden szczegół, który nawet sfotografowaliśmy, tylko wcześniej nie skojarzyłem - kopłka ta nie tylko jest ina, ale jest też "puknięta" (nawet w 2 miejscach), tak że w przeciwieństwie do reszty obiektów w tej okolicy wygląda na wojenną/przedwojenną ?! chyba że ktoś ostrą amunicją ppanc testował własną konstrukcje :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 czerwca 2004, 20:47 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Taki jeden szczegół, który nawet sfotografowaliśmy, tylko wcześniej nie skojarzyłem - kopłka ta nie tylko jest ina, ale jest też "puknięta" (nawet w 2 miejscach), tak że w przeciwieństwie do reszty obiektów w tej okolicy wygląda na wojenną/przedwojenną ?! chyba że ktoś ostrą amunicją ppanc testował własną konstrukcje :)

Oczywiście niczego nei jestem pewno, to tylko moje przypuszczenia :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 23 czerwca 2004, 00:09 
Szeregowy
Szeregowy

Witam nie sadze zeby to bylo to ale sadze ze pytasz sie o wejscie do kompleksu maszynowni BAS-u - zdiecia z wypraw do bas-u na redlowie masz na http://www.schron.multicon.pl w galeri w dziale sekcja kanalarska;)
Chocaz nie - nie dziala link ktory podales ale domyslam sie o jaki obiekt chodzi - a co do zaspawanego przejcia w maszynowni to przejscie pwdp. do sektora zbiornikow i mozliwe ze do wysadzonego przejscia do kompleksu znajdujacego sie parenascie metrow wyzej - zgadzalo sie nam na mapie jak poroblismy pomiary od wnetrza i od zewnatrz
W sumie to bym sie chetnie wybral do schronow pod zajezdnia w redlowie i do tych za wjazdem na estakade w kierunku rumi - mam praktyke w zalatwianiu oficjalnych przepustek tylko potrzebuje zebrac wieksza grupe.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]