Teraz jest sobota, 31 stycznia 2026, 10:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:36 
Specjalista
Specjalista

Oficerowie na ponad 500-set zdjęciach grupowych z koszar i frontu, które posiadam w 90 % nosili "zwykłe" sprzączki, reszta to standardowe. Moge kilka fotografii podesłać na pw. Może był wzór dla bardziej kasiastych oficerów :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 22:45 
Specjalista
Specjalista

Cieszę się, że ktoś w końcu podał konkretne info co do tych klamer, dzięki wielkie ded i cmasby!!!
Wiadomo, że nie zdradza się miejsc gdzie wychodzą takie rzeczy, ani nie wnikam, ani mnie to nie interesuje, wiadomo - w lesie ;) ale ciekawy tylko jestem okresu, w tamtym roku, w ostatnich 5 latach, 10...? nic więcej :)
Sygnatura powinna być taka:
[ img ]
Nie wiem czy na pewno dobrze przepisałem, producenta takiego nie znam i nie spotkałem się z nim w żadnym z zestawień carskich producentów, ale to "i Ko" wygląda na coś w stylu "& Co" czyli xxxx i spółka. Może jak opisywana książka się ukaże, będzie zawierać takie info?
Austriackie i mosiężna i cynkowa mają tłoczone orły, też zakładałbym, że Rosjanie woleli odlew. Co do ściągania - faktycznie masz rację, nie ma co kombinować żeby nie żałować potem uszkodzeń.
W każdym razie jeszcze raz - gratuluję, niczego rzadszego już chyba nie da się trafić ;)
SZZ - dla Ciebie:
ale u nas to chyba niemożliwe, żeby coś takiego trafić - nawet nie wiem, w jakich latach je nosili i na jakiej zasadzie, czy nie były przypadkiem do szarfy do munduru paradnego a w warunkach polowych ich nie używano.
http://www.pugoviza.ru/files2/class_buckl_cat.shtml?d=1&n=crown&fn=crown
http://www.pugoviza.ru/files2/class_buckl_cat.shtml?d=1&n=egl_w&fn=egl_w
http://www.pugoviza.ru/files2/class_buckl_cat.shtml?d=1&n=sapr&fn=sapr
Tak jak wspomniał kolega Płaj - na zdjęciach z epoki oficerowie nosili zwykłe sprzączki, z rzadka zwykłe standardowe. Nie spotkałem zdjęcia z taką oficerską jak na podanych przeze mnie linkach, zresztą nawet widać, że brak zdjęć tylko rysunki - to dopiero musiał/musi być kosmos.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 stycznia 2009, 09:59 
Pułkownik
Pułkownik

pablo11 napisał(a):
ded napisał(a):
офицеры НИКОГДА не носили таких блях.
бляхи с двумя дугами НИКОГДА не закупались Интендантским ведомством для централизованной поставки в сухопутные войска.

a to o co chodzi bo z moim kontaktem wschodnim słabo... :-)

Oficerowie NIGDY nie nosily nakich klamer.
Klamry z dwoma łukami nigdy nie byly kupowane przez intendenture dla armii.

Pozdro.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 11 stycznia 2009, 14:57 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

dokładam jeszcze kilka fotek z bliska... :-)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 15:19 
Chorąży
Chorąży

Witam
Ja z takim pytaniem, czy jest może literatura na temat klamer carskich. Bo jak wiadomo tego było bardzo dużo począwszy od wojska przez kolejarzy, uczniów róznych szkół i urzędników. Jesli jest taka możliwość to prosze o podanie autora i tytułu ksiażki, jeśli nie tu na forum to na maila. Bardzo proszę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 17:57 
Specjalista
Specjalista

dziedzio napisał(a):
Witam
Ja z takim pytaniem, czy jest może literatura na temat klamer carskich. Bo jak wiadomo tego było bardzo dużo począwszy od wojska przez kolejarzy, uczniów róznych szkół i urzędników. Jesli jest taka możliwość to prosze o podanie autora i tytułu ksiażki, jeśli nie tu na forum to na maila. Bardzo proszę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

cmasby napisał(a):
ded napisał(a):
в конце января выйдет книга С. Федосеева "Поясные бляхи русской армии и флота"

W końcu stycznia wyjdzie książka S. Fiedosiejew "Klamry do pasow rosyjskiej armii i marynarki wojennej"

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 12 stycznia 2009, 18:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

sa artykuly w ODKRYWCY na temat klamer carskich przynajmniej w 4ech (jak nie wiecej) numerach bylo opisywane, jest rowniez fotka i krotki opis klamry prezentowanej tutaj pisze o niej tylko tyle ze zostala wykonana na prywatne zamowienie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 01:20 
Chorąży
Chorąży

Witam
Do "MKF", zadałem pytanie czy jest literatura na ten temat (czyli czy istnieje, czyli tryb dokonany). A to, że książka będzie wydana pod koniec stycznia to ja to zauważyłem i po przeczytaniu wątku przyjąłem do wiadomości.
Do "szaniec", dziekuję za podpowiedz i odpowiedz.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 17:58 
Pułkownik
Pułkownik

A co panowie powiecie o tej? To tez jest ta z nakładanym orłem? Dzisiejsza znajdka, jak widać z 2 dziurkami zamiast np. orła ;/ śniegu było dość sporo ale jakoś sie dało ;) MKF, jęsli to ta, to jest już3 na "naszych terenach" :D pozdrawiam [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 19:00 
Specjalista
Specjalista

Gratulacje, wygląda na klamrę o podobnej charakterystyce, choć w gorszym stanie jak ta wyżej. Emblemat mógł być zdjęty lub po prostu zgubiony. Na haku sygnowanie wytwórcy СЛАВА МОСКВА. Niestety nie ma praktycznie żadnych szans na dobranie luzem zakupem czy w sposób wykopkowy samego orła. Nie widziałem ani nie słyszałem o takim przypadku.

pozdrawiam

Ostatnio edytowano czwartek, 19 lutego 2009, 14:04 przez Płaj, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 21:32 
Pułkownik
Pułkownik

Wymiary 7x5 cm, sygnaturka nie jest taka zła tylko to wina kiepskiej fotki - robiona komem na szybko ;) kawałek pasa wygląda na ucięty np. nożem, na pewno bardzo dawno, lepsza trochę fotka sygnowania, pozdrawiam [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]