Teraz jest niedziela, 12 kwietnia 2026, 18:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: "Grota cygańska" lub bunkier w Zabrzu Mikulczycach
PostNapisane: środa, 14 stycznia 2009, 21:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Chciałbym poruszyć problem o którym słyszałem od kilku starszych mieszkańców Mikulczyc. Usłyszałem o podziemnym obiekcie który nazywali grotą cygańską nie wiem czemu bo z opisu wynikało ze był to obiekt ceglany na któego końcu było wejście zabezpieczone murem z cegieł. Nie wiem na ile w tym prawdy ale wybrałem sie w teren na poszukiwania. Generalnie chodzi o rejon po lewej stronie drogi Mikulczyce-Rokietnica. Za polem są wąwozy i spadki terenu, podobno wejście sie znajdowało w wąwozie zaraz za cmentarzem. Ale rekonesans nie wykazał w zasadzie nic pomimo ze specjalnie sie wybrałem jak spadł pierwszy śnieg zeby znaleźć ewentualne wytopki. W jednym miejscu znaleźliśmy coś w rodzaju wyłożonej kamieniami niecki która kieruje sie w głąb wzgórza ale nie można tego nazwać wejściem :). Może ktoś z Forumowiczów słyszał o tym obiekcie ?
Pozdrawiam
MAx

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 10:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Miejsce, o którym piszesz to tzw. "remiza". Chodziłem tam często za bajtla, ale o żadnym bunkrze/schronie nie wiem (jak będę u rodziców to popytam).
Na północnym obrzeżu remizy znajduje się nasyp dawnej linii tramwajowej Mikulczyce-Rokitnica (zlikwidowana w latach 60.). Dalej tory biegły zachodznią stroną drogi Mikulczyce-Rokitnica. Bardzo ciekawie rozwiązany był przejazd pod torami kolejowymi (patrząc od "remizy" jakieś 50m przed wiaduktem nad drogą Mikulczyce-Grzybowice) - w nasypie wykonany był spory przepust dla rzeki (Potok Rokitnicki), a tory tramwajowe umieszczone były na betonowych ramach wbitych w dno rzeki (dawno tam nie byłem, ale jeszcze powinny być).
Tata opowiadał kiedyś, że tuż po wojnie w "remizie" stały rozbite niemieckie czołgi, ale stosunkowo szybko je zezłomowali (spróbuję go popytać - może pamięta w którym miejscu stały).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 15 stycznia 2009, 17:38 
Podpułkownik
Podpułkownik

max myślał chyba o drodze mikulczyce rokitnica tzw dołem czyli tak jak jeżdzi 81 a nie górą jak jeździ 83 - za cmentarzem po lewej - tak ja to zrozumiałem

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 00:35 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Tak dokładnie o tym pisał. Ta "remiza" (czyli coś jakby wąwóz) ciągnie się wzdłuż cmentarza od drogi Mikulczyce-Rokitnica (czyli dołem jak 81) do drogi Mikulczyce-Grzybowice (czyli górą jak 83). Znajduje się tutaj na północ od cmentarza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 16 stycznia 2009, 08:31 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Wiem ze tam były tory tramwajowe, nawet podczas rekonesansu znalazłem stary pantograf i kawałeczek drutu jezdnego. Rzeczywiście jeszcze są te betony wbite w dno rzeczki gdzie przejeżdżał tramwaj. Właściwie obchodziłem wszystkie te dolinki i nic ciekawego nie ma.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 stycznia 2009, 23:52 
Moderator
Moderator

A nie sadzicie ze legendarna "grota" to mogla byc piwniczka-przerobiona na schron-z boku palacyku w Mikulczycach-wstep ceglany dalej kamien....

Wlasciel/a wlasciwie dzirzawca zapraszal kiedys do zwiedzenia ponoc bardzo ciekawych podziemii gorzelni-znacie je?

Slupki sa bardzo dobrze zachowane-nie spodziewalem sie ze to po tramwaju.Linia do Rokietnicy?

Ostatnie 3 miesiace jezdzilem tamtedy codziennie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 stycznia 2009, 20:32 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Hmmm, nie łapie o jaki pałacyk Ci chodzi, wiem ze było grodzisko czy zamek przy zabudowaniach byłego PGR dalej najbliższy pałacyk kojarzy mi sie w Rokietnicy przy pętli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2009, 10:21 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Pałacyk (a w zasadzie dwór) z XVII w. na terenie byłego PGR w Mikulczycach
tutaj (widzę, że ktoś już wprowadził na Wikimapii)
Pałacyk znajduje się tuż obok lewego boku kwadratu (poza); gorzelnia - dosyć spory obiekt w lewym górnym boku kwadratu.
Kawałek na zachód (jakieś 100m od lewego dolnego rogu) są pozostałości gródka (właściwie to rozmiar dworu obronnego - coś jak w Rokitnicy).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 stycznia 2009, 18:10 
Podpułkownik
Podpułkownik

no dobra skoro mamy zajmować się bajkami i legendmi to według jana kostrza ( książka z dziejów mikluczyc ) w remizie miał swój początek podziemny chodnik do zamku w Toszku . Remiza oznacza tu teren o specyficznej morfologii liczne pagórki i jary umozliwiły tam schronienie ( remizę) dla dużej ilości wierzyny i prawdopodobnie stcjonowły tam dawno temu tabory cygańskie, a do tego zapewne była lub jest tam jakaś niewielka grota co dodawało temu rejonowi tajemniczości i uroku. Generalnie jestem sceptykiem, ale jeśli max dotrze korytarzem do Toszka to będę miło zaskoczony

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 10:48 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Byle nie dotarł do Toszka jako pacjent ;)
(dla niewtajemniczonych - w Mikulczycach Toszek kojarzy się przede wszystkim z tym )
Wiesz, przy takiej długiej drodze wszystko się może zdarzyć :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 10:51 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

tomekb napisał(a):
Remiza oznacza tu teren o specyficznej morfologii liczne pagórki i jary umozliwiły tam schronienie ( remizę) dla dużej ilości wierzyny i prawdopodobnie stcjonowły tam dawno temu tabory cygańskie

He, całe życie zastanawiałem się, skąd ta nazwa "remiza" - dzięki za odpowiedź.
A co do tych Cyganów w remizie, to faktycznie z reguły tabory tam się zatrzymywały (za moich czasów już nie, ale tata z ciotką sporo o tym opowiadali).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 17:53 
Podpułkownik
Podpułkownik

gdybym był cyganem to też bym tam się zatrzymal - blisko do wsi - jest gdzie ......., no i na dzikie króliki można zapolować

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 stycznia 2009, 17:58 
Podpułkownik
Podpułkownik

w tym rejonie są wychodnie pokładów węgla, może ta niecka jest pozostałością po jakiejś upadowej. Cyganie zajmowali sie róznymi profesjami, może więc również wydobywali i sprzedawali wegiel ? a może używali go na własne potrzeby - np do bielenia kotłów ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 13 lutego 2009, 10:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Rozmawiałem z tatą i ciotką nt. tej groty cygańskiej - pierwsze słyszeli (ciotka ma ponad 70 lat i od urodzenia mieszka w Mikulczycach), natomiast potwierdzili, że Cyganie zawsze zatrzymywali się w remizie.
Co do tych czołgów, to nie były w remizie jak pisałem, tylko za dworcem (w okolicach Mostostalu). Jeden stał też przed budynkiem straży pozarnej (na Strażackiej, tam gdzie teraz są bloki) - więc pewnie wszystko jest dokładnie wysprzątane.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 00:54 
Moderator
Moderator

Wiem ze jesienia w ktoryms z jarow zlomiarz trafil jakas gasienice-ale nie mam pojecia czy traktor czy inne...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]