Teraz jest poniedziałek, 19 stycznia 2026, 02:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 stycznia 2009, 21:36 
Podporucznik
Podporucznik

saper3791 napisał(a):
Sednem sprawy jest fakt iz jesli czlowiek nie potrafi sie bronic lub dowody przeciw niemu sa inne niz w moim przypadku to jesli sie dobrowolnie nie przyzna to mu wmowia wine :( .

Wynika to raczej niemal z zerowej świadomości prawnej społeczeństwa. I potem jest tak jedziesz np. na zabójstwo a tam ślady pozacierane, na włamanie - domownicy przeszli się po mieszkaniu ze trzy razy, podotykali drzwi itd. Ślady pozacierane i jeszcze pretensje itd.

Tak samo jest w przypadku zatrzymania czy jak piszesz przesłuchania - byle gadka gliniarza a podejrzany(myślę o szarym obywatelu, a nie o wyrafinowanym przestępcy) łyka wszystko jak młody dzięcioł :)

Nie popadajmy w skrajność - nie w każdym przypadku prawnym potrzeba adwokata czy pełnomocnika. Czasem samemu można wyczytać to, co adwokat ci powie, ale za 500 zł.

Kuba_gd, no pojechałeś totalnie. Widocznie hipokrytą jestem, służę w innej firmie, chce mi się jeszcze albo już sam nie wiem co :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 23 stycznia 2009, 02:05 
Generał Broni
Generał Broni

Ponury napisał(a):
saper3791 napisał(a):
Sednem sprawy jest fakt iz jesli czlowiek nie potrafi sie bronic lub dowody przeciw niemu sa inne niz w moim przypadku to jesli sie dobrowolnie nie przyzna to mu wmowia wine :( .

Wynika to raczej niemal z zerowej świadomości prawnej społeczeństwa. I potem jest tak jedziesz np. na zabójstwo a tam ślady pozacierane, na włamanie - domownicy przeszli się po mieszkaniu ze trzy razy, podotykali drzwi itd. Ślady pozacierane i jeszcze pretensje itd.

No, jeśli kwestię świadomości działań operacyjnych Policji traktować jako kwestię świadomości prawnej to rzeczywiście, świadomość tę społeczeństwo nasze ma zerową. Wynika z tego że najbezpieczniej jest nie dotykać drzwi własnego mieszkania, nie korzystać z toalety ani nie robić sobie herbaty w kuchni do czasu przyjazdu Policji (który nota bene nie wiadomo kiedy konkretnie nastąpi) bo można być posądzonym o włamanie do własnego mieszkania. A o tym czasie interwencji piszę specjalnie, bo kiedy mojemu koledze w centrum Torunia wybito szybę w aucie to czekał bite 4 godziny na Policję i się nie doczekał, po czym kiedy policjanci przybyli po 5 godzinach do auta, mieli do niego pretensje o to że nie czeka nadal (widocznie sami nie posiadają czegoś takiego jak potrzeby fizjologiczne). Dziwnym jednak trafem przy źle zaparkowanym aucie zjawić się nasza Policja potrafi do 15 minut.

Wracając do tematu, mylisz kolego świadomość litery prawa ze świadomością policyjnych metod operacyjnych, ja np. nie mam obowiązku ich znać ani nic mi nie powinno grozić za zatarcie śladów we własnym aucie, własnej działce czy własnym mieszkaniu. Z litery prawa właśnie wynika domniemanie niewinności a jeśli znalezienie śladów obecności właściciela danej ruchomości czy nieruchomości na tychże, ma być dowodem w sprawie to dziękuję bardzo ale jest to jakiś absurd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 13:18 
Podporucznik
Podporucznik

To nie są żadne metody czy działania operacyjne. Zgodnie z tytułem tematu - gdy przychodzi do Ciebie policja w sprawie broni, zabytków itd. to są to już działania procesowe, uwarunkowane kodeksem postępowania karnego i kodeksem karnym.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 15:28 
Generał Broni
Generał Broni

Więc skup się o czym chcesz rozmawiać, ponieważ raz mówisz o jednym raz o drugim, zupełnie spójności tematu nie ma co dobitnie pokazuje poniższy cytat.
Ponury napisał(a):
I potem jest tak jedziesz np. na zabójstwo a tam ślady pozacierane, na włamanie - domownicy przeszli się po mieszkaniu ze trzy razy, podotykali drzwi itd. Ślady pozacierane i jeszcze pretensje itd.

Co to w ogóle miało wspólnego z przeszukaniem lokalu? Sam nie trzymasz się tematu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 stycznia 2009, 22:34 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Nastąpił czas rodem PRL-u, kiedyś nachodziło się ludzi nie wygodnych politycznie, dzisiaj nachodzi się obywateli pod byle pretekstem. Nie daj boże jak sprzedaż lub kupisz na aukcji np. kolbę od mosina lub innego złoma, na pewno będziesz miał wizytę. Jak tak dalej pójdzie to że jak kupisz więcej niż 10 kg cukru będziesz podejrzany o produkcję bimbru i też będziesz miał wizytę, no ale jak statystyki będą rosły..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 stycznia 2009, 08:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

w przypadku sapera zdodze sie z nim samym.policjant jest cwaniak u siebie na komendzie,bo moze pojechac ostro i gra systemem zero-jedynkowym,uda sie lub nie.
jak sie uda jest super,statystyka a jak mialby sie z adwokatem szarpac i pokazac swoje braki w wykształceniu to nie robi z siebie idioty tylko umarza.

przykład:zostałem wezwany kiedyś jako świadek,ide bez stresu a tam sytuacja standartowa śledczy jedzie ostro wiec mu tłumacze że swiadek jestem i poczekamy na prawnika.
zmiekł wiec.sprawa sie rozbijała o spółkę z o.o. policjant zielony nie ma pojecia kto to jest udzialowiec w spolce kto prezes,myli te dwie osoby,nie wspomne o odpowiedzialonosci i takich tam.tłumacze mu a on nic nie rozumie.przesłuchanie zakonczylem tym ze przynise mu ksiazke o prawie handlowym cos okolo 200-300 stron i jak poczyta to pogadamy.

p.s. nastepnego wezwania nie dostałem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 16:04 
Podporucznik
Podporucznik

ROBERT65 napisał(a):
Nastąpił czas rodem PRL-u, kiedyś nachodziło się ludzi nie wygodnych politycznie, dzisiaj nachodzi się obywateli pod byle pretekstem.

Nie przesadzaj.

ROBERT65 napisał(a):
Nie daj boże jak sprzedaż lub kupisz na aukcji np. kolbę od mosina lub innego złoma, na pewno będziesz miał wizytę.

Kolba od mosina nie stanowi istotnej części broni w myśl ustawy. Tym samym nikt do ciebie nie przyjdzie z nakazem przeszukania. Może jakiś bardziej miarodajny przykład?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 16:20 
Generał Broni
Generał Broni

Ponury napisał(a):
Kolba od mosina nie stanowi istotnej części broni w myśl ustawy. Tym samym nikt do ciebie nie przyjdzie z nakazem przeszukania. Może jakiś bardziej miarodajny przykład?

To powiedz to tym co miali wlaśnie za to nalot na dom :666
Poziom absurdu siegnoł szczytów :sciana pretekstem czasem może byc nawet kupiona 3 lata temu śróbka co miala w tytule "śrubka do mausera" :zygi

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 16:35 
Podporucznik
Podporucznik

A zażalenia ktoś pisał na takie przeszukania za jakieś "kolby od mosina" ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 16:41 
Generał Broni
Generał Broni

Ponury napisał(a):

Problem w tym że funkcjonariusze Policji nie wiedzą w dużej mierze co jest istotną częścią broni a co nią nie jest. Miarodajnym przykładem jest mój własny przykład kiedy na podstawie tego że sprzedałem "haliniakowi" z Allegro (głośna sprawa sprzed roku) element z klapy do MG-34, przeszukano mi mieszkanie. Najchętniej wkleiłbym tu skan protokołu przeszukania gdybym takowy posiadał. Więc nie pisz kolego że nikt do nikogo nie przyjdzie w takiej sprawie bo u mnie takich "niktów" w niebieskich mundurach było dwóch, w dodatku zupełnych dyletantów. Cieszył mnie tylko widok ich zawiedzionych min kiedy w mieszkaniu znaleźli wielkie nic. Poza tym zmitrężyłem przez nich pół wolnego dnia.

Ponury napisał(a):

Żeby stracić cały wolny dzień? I czemu miałoby to niby służyć w ogóle?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 17:09 
Generał Broni
Generał Broni

Ponury napisał(a):

No tylko że problem zawsze w tym że zabieraja tą kolbe wraz z zawartością w postaci jakichś przerdzewialych zwłok, co zazwyczaj później kończy się wyrokiem bo prawo nie widzi różnicy między zgniłym poskręcanym i niekompletnym mosinem a wpełni sprawnym AK47

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 17:16 
Generał Broni
Generał Broni

Czasami nic nie zabierają, w czasie poprzedniego przeszukania znaleźli u mnie kawałek taśmy do PK i zmiażdżony na amen magazynek do AKMS, bo tyle miałem. Widziałem że funkcjonariusz się wahał co do tej taśmy ale najwyraźniej nie pasowało mu to znalezisko i dał sobie spokój. Rzucili się za to na zepsuty od co najmniej 5 lat tel. komórkowy z początków ery telefonii komórkowej w Polsce, w celu spisania numeru IMEI. Bardzo tej cieszyli się ze znalezionych pod łożkiem "prawdopodobnie kradzionych części komputerowych" do momentu kiedy mój oburzony ojciec nie stwierdził że są to zwłoki naszego starego komputera z procesorem 386. Przeprosin jakichkolwiek nie usłyszałem ani ja ani moja rodzina.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 14:48 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Tak mam przykład.
W ubiegłym tygodniu u mojego kolegi były odwiedziny. Panowie mieli nakaz od prokuratora, a powodem wizyty był zakup kolby na allegro, i nie mów mi że jest inaczej. Schemat myślenia panów mundurowych jest następujący,gościu kupuje kolbę bo na pewno ma resztę, i tu cała filozofia.
Najłatwiej jest złapać kolekcjonera i dowalić mu, a niżeli złapać bandytę, który posiada broń z górnej półki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 lutego 2009, 16:45 
Moderator
Moderator

Voucur napisał(a):
Bardzo tej cieszyli się ze znalezionych pod łożkiem "prawdopodobnie kradzionych części komputerowych" do momentu kiedy mój oburzony ojciec nie stwierdził że są to zwłoki naszego starego komputera z procesorem 386. Przeprosin jakichkolwiek nie usłyszałem ani ja ani moja rodzina.

To jest nic , kumplowi podczas rewizji zatrzymali kosc pamieci typu DDR lezacą sobie luzem w szufladzie, bo jak mu oswiadczyli, moga byc na niej zapisane "wazne dla sprawy informacje" :o ..... kumpel jest laikiem komputerowym, ale nie aź takim zeby nie lapac czym sie rozni pamiec typu ram od rom-u i mimo całej grozy sytuacji ze smiechu o mało nie popuscił w spodnie ...takich mamy fachowcow w :cop ..... :rotfl

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]