Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 22:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 24 stycznia 2009, 22:15 
Generał Broni
Generał Broni

Płaju - napisałem wielkimi, czerwonymi literami ! Nie widzisz jeszcze? Myślenie nie boli, przeczytaj jeszcze raz wszystko i pomyśl - być może za kolejnym razem dotkniesz sedna.

To tyle z mojej strony.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 stycznia 2009, 09:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kolejny artykuł. Tym razem z Gazety Pomorskiej.

Cytuj:
Broń w domach?

Andrzej Czuma, nowy minister sprawiedliwości, chce dać broń palną Polakom. Rok temu jego partia uznała, że to absurd, dziś... zaczyna mówić o zmianie prawa.

- Nadal uważam, że należy rozszerzyć prawo do posiadania broni we własnym domu, a decyzje o prawie do jej posiadania powinny wydawać władze samorządowe - mówił nowo powołany minister sprawiedliwości Andrzej Czuma. - Prawo do obrony koniecznej nie jest w tej chwili takie złe, jak się propaguje.

Czuma nie zrezygnował ze swojego pomysłu sprzed roku. Przypomnijmy, że wtedy, w marcu, bez konsultacji z prezydium klubu Platformy Obywatelskiej, przygotował projekt zmian w ustawie o broni i amunicji. Projekt miał wprowadzać "obywatelską kartę broni" - o pozwolenie do posiadania broni palnej mógłby wystąpić każdy zdrowy psychicznie i niekarany obywatel.

Wczoraj Czuma pierwszy raz pojawił się w Ministerstwie Sprawiedliwości. Nie chciał niczego komentować.

Tysiące luf
W kraju w prywatnych rękach broni palnej wcale nie mamy tak mało. Broni myśliwskiej jest około 250 tysięcy sztuk, a pistoletów i rewolwerów na ostrą amunicję 25 tysięcy.

Nie inaczej jest w województwie. Ponad 1500 osób ma pozwolenia na broń bojową, ale w ich rękach jest jej 500 sztuk więcej. Podobnie z myśliwymi. Najpopularniejsza jest broń gazowa - mamy jej ponad 8 tysięcy sztuk.

Do tego trzeba doliczyć broń sportową, służbową broń 5 tysięcy policjantów i tysiące żołnierzy.

Na straży miru
Pomysł ministra Czumy polega na udostępnieniu broni do obrony mienia i własności. Wczoraj Bronisław Komorowski, marszałek Sejmu, przyznał, że jest za ustawą o obronie "miru domowego". - Ustawa o obronie miru domowego, który istnieje w wielu krajach europejskich oznacza łatwy dostęp do tego typu urządzeń, które pozwalają obezwładnić napastnika, który wtargnie na teren mojego domu, będzie groził mojej kobiecie, moim dzieciom - stwierdził.

Jak wczoraj powiedziała Monika Chlebicz, rzecznik komendanta kujawsko-pomorskiej policji, na podstawie obecnego prawa można wydawać pozwolenia na broń używaną jedynie na terenie posesji. - Właściciel nie może jej wynosić poza określony obszar - mówi.

To nie Czuma zmieni?
Paweł Olszewski, członek prezydium klubu PO, nie ukrywa, że rok temu pomysł Czumy został odrzucony jako niepotrzebny. - Uznaliśmy wtedy, że obecne prawo działa w tym zakresie nieźle i jest odpowiednie. Pan minister Czuma nie wycofuje się z ogólnych założeń, ale podchwytywanie jego pomysłu sprzed roku jest bezzasadne. Poza tym inicjatywa takiej zmiany prawa leży po stronie ministra spraw wewnętrznych, a nie ministra sprawiedliwości.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 stycznia 2009, 19:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Mały kwiatek w dyskusji z mojej strony:
Jeśli zabiję swego wroga za pomocą broni palnej (posiadanej legal lub nie),murowane 20 lat paki lub więcej jeżeli pan prok.będzie miał zły humor.
Za to samo,ale dokonane za pomocą samochodu (biorę delikwenta między reflektory), przy odrobinie szczęścia-zawiasy.(wbiegł mi pod samochód )
To się nazywa magia słowa broń!
Konia z rzędem temu,kto mi wytłumaczy czemu posiadacz broni osobistej,musi co 5 lat zaliczać obowiązkowe badania lekarskie (500 PLN),a posiadacz tej samej broni w ramach zezwolenia sportowego już nie!
O czarnoprochowcach już nie wspomnę.
Przez 5 lat można 20 razy zwariować i 21 razy ozdrowieć! Lobby lekarzy i :cop trzyma się mocno. :1
Żonę straszę że niedługo musi wystąpić o licencję na noże kuchenne,badania lekarskie i egzamin praktyczny z posługiwania się nimi w kuchni. ;)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]