Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 16:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Historia Polski
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 20:32 
Chorąży
Chorąży

Mam pytanie do forumowiczow historykow. Chcialbym kupic do swojej biblioteczki komplet ksiazek z historii Polski. Jest tego jednak takie multum. Moglibyscie doradzic jakie ksiazki maja najobszerniejsza i najbardziej rzetelna wiedzę.
Pomijajac fakt ze zaczela mnie interesowac ogolna historia polski (heh posiadanie wykrywki zdecydowanie rozwija zainteresowania) bardzo ciekawi mnie historia do XVIIIw a zwlaszcza jak wygladalo zycie chlopskie, technologie, sposoby pracy, narzedzia, jak funkcjonowaly i wygladaly folwarki, jak wygladalo zycie w dworkach wiejskich. Mowiac krotko historia wsi polskiej.
No i jeszcze jedno pytanie czy ksiazki Normana Daviesa na temat historii polski sa warte polecenia czy jest cos lepszego na polskim rynku. W koncu to nie polski autor.

Dziekuje z gory

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 20:57 
Generał Broni
Generał Broni

Jeśli chcesz ogólnej syntezy, to musisz zakupić kilka książek. Historia Polski średniowiecza fajnie opisana jest przez Szczura, a powszechna przez Zientarę. Polska nowożytnośc to jak dla mnie tylko "Dzieje Polski nowożytnej" Konopczyńskiego, historia XXw. - Roszkowski i jego "Historia Polski", jest jeszcze m.in.Czubiński, ale ja preferuję Roszkowskiego. Książek jest rzeczywiście multum, duża część to dziadostwo i tandeta. Pozycje, które wypisałem, są na pewno godne polecnia i na nich się nie zawiedziesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lutego 2009, 21:23 
Chorąży
Chorąży

Dzieki wielkie zaraz sie rozejrze po ksiegarenkach a tym czasem czekam na inne wypowiedzi forumowiczow.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 lutego 2009, 20:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Normaln Davies - "Boże igrzysko"
Paweł Jasienica - między innymi: "Polska Piastów", "Polska Jagiellonów", "Rzeczpospolita Obojga Narodów"

Moim subiektywnym zdaniem te tytuły to najlepsze pozycje, jakie dotychczas się ukazały.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2009, 01:01 
Porucznik
Porucznik

Popieram - Jasienica!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2009, 09:58 
Specjalista
Specjalista

zibi napisał(a):
Popieram - Jasienica!!!

tyle że jego ksiązki to obecnie wznowienie tego co kiedyś napisał i co zaznaczono we wstępie, w przypadku Piastów i nie tylko jego wnioski (oczywiście nie wszystkie) są dalekie i poniekąd zdeaktualizowane w stosunku do najnowszych wyników badań!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Historia Polski
PostNapisane: czwartek, 19 lutego 2009, 10:11 
Specjalista
Specjalista

Dafeat napisał(a):
Mam pytanie do forumowiczow historykow. Chcialbym kupic do swojej biblioteczki komplet ksiazek z historii Polski. Jest tego jednak takie multum. Moglibyscie doradzic jakie ksiazki maja najobszerniejsza i najbardziej rzetelna wiedzę.
Pomijajac fakt ze zaczela mnie interesowac ogolna historia polski (heh posiadanie wykrywki zdecydowanie rozwija zainteresowania) bardzo ciekawi mnie historia do XVIIIw a zwlaszcza jak wygladalo zycie chlopskie, technologie, sposoby pracy, narzedzia, jak funkcjonowaly i wygladaly folwarki, jak wygladalo zycie w dworkach wiejskich. Mowiac krotko historia wsi polskiej.
No i jeszcze jedno pytanie czy ksiazki Normana Daviesa na temat historii polski sa warte polecenia czy jest cos lepszego na polskim rynku. W koncu to nie polski autor.

Dziekuje z gory

a dla kolegi polecam dobrą serię z uwagi na to co pisał i z tego też powodu, że najlepiej na początek należy zabrać się za podstawę :)
http://www.lideria.pl/Wielka-historia-P ... s?nr=12177

Z drugiej strony wieki XV-XVIII są dość dobrze zebrane i opracowane! tu polecam coś z historii chłopów! http://www.annales.umcs.lublin.pl/F/1999_2000/16.pdf
sprawdź przypisy dużo info będziesz miał o innych publikacjach. A jeśli chodzi o podstawy do tego co pytasz to szukaj starszej literatury takich osób, jak (tu podaję nazwiska) Inglot, Tymieniecki, Gerlach, Falniowska-Gradowska. Polecam z doświadczenia własnego. pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 20 lutego 2009, 08:56 
Chorąży
Chorąży

Bardzo dziekuje wszystkim za rady. Juz sie obawialem ze post umarl. Teraz tylko uzbieram troszke pieniazkow i bede mial przyjemnosci na kilka ladnych wieczorow. Hehe ciesze sie jak dziecko:D

Pozdrawiam cieplo z mroznej Puszczy Zielonej

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]