Indiana Jones napisał(a):
Archeolodzy nie boją się ze ktoś będzie po nich sprzątał, zawsze cos umknie, nie wszystko da sie wygrzebać, no chyba że będzie ktoś siedzial z sitem miesiącami i każde wiaderko piachu przesiewał :666 chodzi głownie o to aby nie gineły z stanowisk zabytki [...]
Nie wiem czy Jesteś archeologiem ale szczerze mówiąc to przecieram oczy jak to czytam i już nic a nic nie rozumiem :roll: :ups: :o Może jestem zbyt tępy :drap ale jeżeli raz ktoś mówi, że najważniejszy jest
kontekst a za chwilę ktoś inny, że
zabytki (z których jednak nie wszystkie muszą być wygrzebane bo się nie da :rotfl) to... :zb
Wygląda na to, że jedyną radą to mieć wszystko w :pupa i lepiej nie myśleć o tym tylko napić się :piwo :pub
Indiana Jones napisał(a):
Na autostradach i wszelkich innych wykopaliskach szerokoplaszczyznowych ściąganie humusu koparką jest normą, dlatego jest przewidziane używanie wykrywacza metalu, a warstwa ściągana koparką ma nie przekraczać warstwy humusu, przy wszelkich pracach koparkowych stoi archeolog i wpartuje sie w glebe czy cos ciekawego nie wyłazi.
Pozwoliłem sobie wytłuścić najzabawniejszy tekst z Twojej wypowiedzi: Rozwaliłeś mnie na atomy! :rotfl
P.S.
Gratuluję "rentgena" w oczach specjalistom od archeo...
Pozdrawiam