Teraz jest środa, 10 września 2025, 23:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 20:17 
Sierżant
Sierżant

Dzięki za wyjaśnienie, ale mi nie chodzi o ustawienie dyskryminacji wybiórczej, to rozumiem. Chodzi mi o to jak to się ma przy ustawianiu dyskryminacji np. wartości -25 lub np.
+ 30(max).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 21:52 
Generał Brygady
Generał Brygady

Powiem krotko jezeli nie chcesz kopac zelaza i uzywac dyskryminacji wybiorczej, ustaw dyskryminacje zwykla na 0, jezeli ustawisz dyskryminacje zwykla na -40 bedzie wykrywalo wieksze przedmioty zelazne + kolory, jezeli chcesz zeby wykrywalo wszystkie przedmioty zelazne i kolory (all metal) ustawiasz dyskryminacje zwykla na: -90. Proponuje wlaczyc wykrywke w domu (w miare stabilnym miejscu) i samemu pobawic sie ustawieniami (wez kilka przedmiotow zelaznych roznej wielkosci i kolorowych i machaj przed sonda wtedy zobaczysz ktore wykrywa a ktore odrzuca i na jakich ustawieniach, ja tak przynajmniej zrobilem) W taki sposob sam sobie ustalisz optymalne ustawienia dyskryminacji do poszukiwan w terenie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 8 marca 2009, 22:25 
Sierżant
Sierżant

Wielkie dzięki, trochę mnie oświeciliście :piwo :piwo :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 01:55 
Generał Broni
Generał Broni

Wro-Bel napisał(a):
Chodzi mi o to jak to się ma przy ustawianiu dyskryminacji np. wartości -25 lub np.
+ 30(max).

1. Obie dyskryminacje działają współbieżnie tzn. każda z nich (podstawowa i wybiórcza) czyni wykrywacz "głuchym" w zaznaczonym zakresie przesunięcia fazowego, charakterystycznym dla danego metalu.
2. Ustawienie dyskryminacji podstawowej na +30 (-90...+30) powoduje wycięcie sygnalizacji obiektów z zakresu od żelaza do folii.
3. Ustawienie na -25 (-90...-25) powoduje wycięcie większości zakresu żelaza. Folia będzie w tym przypadku sygnalizowana.
Wykrywalność obiektów dla poszczególnych wartości dyskryminacji trzeba niestety sprawdzić doświadczalnie. Ja chodzę z reguły na dyskryminacji podstawowej ustawionej na -30 bo wolę od czasu do czasu kopnąć jakiś śmieć niż pominąć coś wartościowego ;)
Proponuję też poza wsłuchiwaniem się w czystość dźwięku - obserwację stabilności wskazania cyfrowego i strzałek rozpietości fazowej przy przemiataniu nad wykrytym obiektem przynajmniej w dwóch prostopadłych do siebie kierunkach. Daje to pewien ogólny pogląd nt jednorodności materiału z jakiego jest on wykonany.

Życzę powodzenia i pozdrawiam

:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 marca 2009, 12:06 
Sierżant
Sierżant

Jeszcze raz dzięki :piwo :1 teraz mnie oświeciłeś już całkowicie, a to że trzeba samemu eksperymentować z ustawieniami to wiem, tylko jak nie masz pojęcia jak to działa to trudno się połapać. Wiadomo, każdy preferuje jakieś swoje ustawienia pod kontem tego co chce znaleźć, wiadomo, że metoda prób i błędów jest najlepszą nauką. Pozdrawiam i życzę obfitych i płytkich :)) dołków.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 21:39 
Sierżant
Sierżant

Witam, mam do szanownych forumowiczów pytanie. Jak sobie radzicie z zasilaniem wykrywki akumulatorkami, tzn. czy są jakieś szybkie ładowarki na sześć baterii AA ( duże paluszki), szukałem, ale wszystko na cztery. Mam szybką ładowarkę ale na cztery paluszki i nie wiem jak to będzie jeżeli naładuję najpierw cztery a następnie dwa, czy wszystkie będą równo naładowane, czy nie będą tracić na pojemności i np. po kilku godz. pracy nie będą się rozładowywać, bo wiadomo jeżeli ładuje się jednocześnie cały komplet to jest pewność, że będą dobrze pracowały. :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 21:58 
Specjalista
Specjalista

Rutusa żadnego nie mam, ale w ładowarkach się orientuję.

Są ładowarki na 8 sztuk baterii, ale są horrendalnie drogie (ok 400zł), więc nie ma sensu. Widziałem tańsze, ale to śmieć niegodny uwagi.
Rozwiązaniem jest ładowarka procesorowa, która ma 4 oddzielne kanały ładowania. Tym sposobem można w ładowarce ładować dowolna ilość paluszków (4; 3; 2 lub 1), na dodatek ładowane baterie nie muszą być tego samego rodzaju. Możesz naładować najpierw 4 paluszki, a następnie doładować 2 potrzebne do Proximy i 2 inne baterie. Możesz nawet naładować pojedynczą baterię do np. odtwarzacza MP3.

Nazwa ładowarki to BC-900, moim zdaniem jedna z niewielu ładowarek która rzeczywiście spełnia swoje zdanie. Są wyższe modele, ale nie ma potrzeby przepłacać.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 22:14 
Generał Broni
Generał Broni

Proponuję odwiedzić http://www.daniel2709.pl/ (We Wrocławiu też mają swój sklep) W ofercie ładowarki uniwersalne, od najprostszych po procesorowe z wyświetlaczem LCD i różną ilością cel. Najprostszych nie polecam. Naładować - Naładujesz, ale taka oszczędność może się szybko odbić na kondycji akumulatorków.

Samym Olejkiem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:05 
Sierżant
Sierżant

Ja już mam szybką ładowarkę firmy GP ( co prawda ma już cztery lata ale daje radę) , którą używam do ładowania czterech paluszków do aparatu, można w niej ładować dwa lub cztery akumulatorki. Zastanawiałem się, czy nie będzie to miało wpływu na akumulatorki jak będę ładował cztery a później dwa, ale zobaczymy w praktyce, jak wypróbuję to się podzielę spostrzeżeniami. Dzięki za odpowiedź :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:34 
Generał Broni
Generał Broni

Również ładuje akumulatory schematem dwa i cztery i nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości ich działania w wykrywce :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 marca 2009, 23:34 
Specjalista
Specjalista

Ładowarka GP na pewno jest lepsza od jakiejś podróbki czy no-name, więc nie ma tragedii. Natomiast tej ładowarce jest daleko do tej o której wspomniałem. Przede wszystkim na 98% jestem pewien, że ta ładowarka GP nie posiada żadnego innego zabezpieczania przed przeładowaniem niż czasowe, czyli najprostsze. Ładowarka o której piszę, jest procesorowa, mierzy pojemność i wiele innych przydatnych rzeczy.

Wszystko można przeczytać pod tymi linkami:
http://www.baltrade.pl/bn/?p=bw_bat_chafaq&c=lado
http://www.baltrade.pl/bn/?p=bw_bat_acc&c=lado
http://www.baltrade.pl/bn/?p=lado#faq

Co prawda jest to faq jakiegoś sklepu, ja u nich nie kupowałem, ale lektura tego artykułu bardzo mi pomogła.

Może warto podkleić te linki gdzieś w osobnym wątku? Dużo poszukiwaczy pyta o ładowarki i akumulatorki...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 marca 2009, 10:58 
Sierżant
Sierżant

Na razie zostanę chyba przy obecnej ładowarce, bo z tego co piszecie nic nie będzie się działo, zakupię jedynie akumulatorki, może z biegiem czasu wymienię na lepszą. :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 marca 2009, 01:12 
Moderator
Moderator

w tej firmie kupowalem kiedys akusie Energizera i bylem zadowolony.
nie wiem jaki macie problem ,bo w ofercie z linku jest i ladowarka 9V -laduje Ci akurat koszyk do tytulowego detektora.
Patrzac na oferte ladowarek-przez kilka lat uzywalem tej pierwszej-najtanszej-wizualnie identycznej tylko inne napisy-niemieckie i ....ponad dwa razy drozsza.

Ja ja chwale-nie za szybka,nie za wolna,a szybsze mi nigdy nie zaladowaly na 100% akusi.

A KTOS NAPISAL BY NIE KUPOWAC "NAJTANSZYCH"....

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: new rutus
PostNapisane: poniedziałek, 21 listopada 2011, 23:34 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Witajcie,bardzo się cieszę że wreszcie znalazłem forum które w zadowalającym stopniu odpowiedziało mi na moje pytania w zakresie Proximy.Czy możecie mi tylko powiedzieć,ile czasu zajmuje przejście z trybu dynamicznego na statyczny-i odwrotnie-dużo jest tego klikania?I czy można zrobić tak,że na początku szukania ustawiam sobie parametry w danym trybie pracy,i po przełączeniu wykrywacz je pamięta?
pozdrawiam,igor

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: new rutus
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2011, 22:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z przejścia z dynamika na statyk zajmuje mi z jakieś 10 sek. Klikasz przycisk menu następnie zależenie od pracy strzałkę w prawo na dynamik lub lewo na statyk następnie naciskasz spust i to wszystko( cała operacja to trzy kliknięcia, dwa przyciskami i jedno spustem) . Ustawienia są wspólne dla obu trybów pracy w tym ,że dyskryminacja na statyku działa trochę inaczej a mianowicie wykrywacz dźwiękowo sygnalizuje wszystko a dyskryminacja identyfikuje co w ziemi leży i widzisz to na wyświetlaczu w postaci cyfr i sam decydujesz czy kopać czy nie. Za to wykrywacz pamięta ostatni tryb pracy wraz z ustawieniami i po włączeniu wykrywka na następnym wypadzie masz ustawienia takie jakie miałeś ostatnio.Wydaje mi się ,że w miarę jasno odpowiedziałem na twoje pytania kolego Igorze, jeżeli czegoś jeszcze nie rozumiesz pisz a ktoś na pewno wyjaśni. ;) Na koniec dodam że Proxa tak jak inne wykrywacze tego producenta są bardzo łatwe i przyjemne w obsłudze no i najważniejsze skuteczne :1
Do zakupu Proximy rozumiem ,że dopiero się przymierzasz? :za
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 235 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]