Teraz jest piątek, 10 kwietnia 2026, 17:59

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: SKLAD BRONI
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 17:57 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

mam pytanie co byście zrobili gdybyscie sie dowiedzieli ze w pewnym miejscu
pod ziemia po wojnie partyzanci schowali caly swoj arsenał?????????????????
kopali byscie ryzykując życie czy dali byście sobie spokoj proszę o szczere
wypowiedzi Artur

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 18:06 
Generał Broni
Generał Broni

Po pierwsze traktowalbym z duzym dystansem opowiesci o takich arsenalach, bo 90% takich opowiesic to albo bajki, albo arsenaly wydobyte we wczesnym PRLu. Po drugie zyciem sie nie ryzykuje, chyba ze partyzanci miny zakopywali;) No nie liczac przypadku w ktorym cos takiego jest na jakims poligonie itp.

Po trzecie nie warto, bo posiadanie nawet destruktów jest nielegalne, i poczekalbym z wydobywaniem takich skarbow na zmiene prawa w Polsce (ale to sobie poczekasz). W ostatecznosci mozesz zglosic ow arsenal jakims sluzbom konserwatorsko-muzealnym w przypadku 100%towej pewnosci.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 18:31 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

pewnosci nie mam ze tam cos jest, ale z tego co sie dowiedzialem 10lat temu kopali tam piach i odkopali ....
od tamtej pory nikt tam nic nie kopie a jest to spore wyrobisko.
To uwazasz ze ma mozliwosci ze jakis stary
granat wybuchnie wodczas kopania

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 18:40 
Porucznik
Porucznik

skoro 10 lat temu to odkopali to zapewne tam nic już nie ma, jeśli w ogóle coś tam było :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 18:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

ok, jak powiedzialem nie jestem pewien czy cos tam jest ale sprawdze to i dam znac jak cos znajdę
10lat temu wydobywali tam piach chlopi i znależli 1 sz. broni i przestali kopac to wiem. I jesli waszym
zdaniem jest bespiecznie kopac w takich miejscach to dostalem odpowiedz na moje pytanie
dzieki pozdrawiam Artur. :) :) :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 21:00 
Porucznik
Porucznik

Jak tak czytam te posty to można dojść do wniosku, że każdy wypad (związany głównie z militarką) jest w jakimś stopniu niebezpieczny. Każdy kto kopie prędzej czy później trafi na jakiś niewypał czy to niewybuch. Jak ja bym miał taką informację o jakimś arsenale to podszedłbym do tego z dystansem, ale na pewno bym to sprawdził wykrywką. W każdym micie jest troche prawdy. Idź sprawdź, a jak będzię silny sygnał to nie kop nad miejscem najsilnieszego sygnału tylko zacznij troche zboku i przesuwaj sie w stronę rosnącego sygnały w ten sposób raczej unikniesz jakiś przykrych niespodzianek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: szakucun
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 21:16 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

jesli chodzi o wybuchy to czy z boku walnie czy z góry to mała róznica , raczej kop na archeologa bez zamaszystych ruchów , i spokojnie z szacunkiem do materiału ;) i uwaga na :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop :cop

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 marca 2009, 21:43 
Pułkownik
Pułkownik

Jeśli to prawda że tam coś jest to sprawdzić można ostrożnie żeby ewentualnie nie wyjść na oszołoma. Jak schowali to partyzanci to po to aby to kiedyś wykorzystać, zrobili to tak aby bezpiecznie się do tego dobrać.Jak jest tam broń to ona nie gryzie od "patrzenia", jak amo to co innego, chociaż po tylu latach wilgoć zrobiła swoje. Nie słyszałem aby saperzy detonowali rozrywki w miejscu znalezienia, tylko na poligonie po
odpowiednim zainicjowaniu.Ale saper myli się tylko raz więc uważać nie zaszkodzi bo to zawsze jest paskudztwo i lepiej tego nie dotykać.
Rozważ co zrobić, ale wydaje mi się że to legenda i nie ma co sobie tym zawracać głowy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 17:18 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Leszel napisał(a):
Po pierwsze traktowalbym z duzym dystansem opowiesci o takich arsenalach, bo 90% takich opowiesic to albo bajki, albo arsenaly wydobyte we wczesnym PRLu. Po drugie zyciem sie nie ryzykuje, chyba ze partyzanci miny zakopywali;) No nie liczac przypadku w ktorym cos takiego jest na jakims poligonie itp.

Po trzecie nie warto, bo posiadanie nawet destruktów jest nielegalne, i poczekalbym z wydobywaniem takich skarbow na zmiene prawa w Polsce (ale to sobie poczekasz). W ostatecznosci mozesz zglosic ow arsenal jakims sluzbom konserwatorsko-muzealnym w przypadku 100%towej pewnosci.

Pozdrawiam!

Zdecydowanie się pod tym podpisze. Już kilka razy rozmawiałem z moim znajomy który był żołnierzem AK opowiadał mi jak wraz z kolegamami kombatantami po wojnie wydobywali całe składy które trafiały do muzeum.Wieć brałbym z dystansem te informacje o tym arsenale ale...jesli już bedziesz kopać to wiadomo ostroznie ale tego to chyba pisać nie musze.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 19:46 
Moderator
Moderator

Buszmen i tu się zdziwisz... saperzy jeśli tylko mogą detonują fanty na miejscu
przewożą na poligon tylko w przypadku gdy detonacja na miejscu mogła by komuś zagrozić lub coś zniszczyć...

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]