Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 13:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 marca 2009, 21:06 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No właśnie wróciłem z treningu .
Najpierw pojechałem do lasu ,wyczaiłem czy nikogo nie ma (bo gdyby ktoś zobaczył gościa z wykrywaczem i instrukcją obsługi i kartką z radami od FDJ to by z daleka pomyslał że to mapa skarbu ,to pewnie las byłby przeorany na zajutrz) wykopałem 3 dołki o gł 20cm i schowałem do nich 5zł ,kapsel i puszkę po piwie które właśnie skonsumowałem.
Następnie wybrałem ustawienia discrim jakie zaproponował FDJ następnie popompowałem do gruntu wg instukcji i ruszyłem w stronę dołków no i stało sie detektor zapierdział różnymi tonami najsłabiej na monetę zacząłem unosić sondę ,przesuwać potem przyciskac pingponga czy jak to tam się nazywa i obserwować reakcję monitora i sygnału.
oczywiście niewiele na początku skapowałem ale przynajmniej zaobserwowałem pewne różnice których jeszcze nie za bardzo potrafię zdefiniować ale to już coś .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 marca 2009, 21:36 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Po tych eksperymentach doszedłem do wniosku że czas ruszyć w teren tam pewnie samo życie skoryguje moje żadne umijętnosci i może łatwiej będzie mi zrozumiec o co w tym wszystkim chodzi.No więc chodze sobie po tym lesie i macham zgodnie z instrukcją z nastawieniem że kopie wszystko co tylko mi zadzwięczy ,ale nic nie piskało przez długi czas bo to bardzo czysty lasek aż w pewnym momencie coś zapiszczało aż się wystraszyłem "bo bardzo skupiony byłem "nachylam się i patrzę a tułuska leży ,z odczytów mi wychodzi że to jakiś badiew albo inna folia a tu proszę łuska jakieś 30m dalej to samo więc myślę że już jestem już wytrawnym militarystom ale cholera potem przeczesałem jeszcze z hektar i nic.
no to sobie myślę jest tu obok pole właśnie zaorane i pobronowane to sobie monetek poszukam z zamierzeniem że kopie wszystko jak leci .
Ludzie jak tak dalej pójdzie to po 3 miesiącach kupię sobie najwypaśniejszy georadar i z 10 skrzynek piwa ,tyle aluminiowych puszek po piwie i dezorantach wykopałem.
Długa droga przedemną uf.Teraz siedzę przed instukcją i analizuję błędy jakie popełniłem .
Jutro znowu idę fishera ćwiczyć bo ze mnie twardy gość .
Może coś podpowiecie błyskotliwemu znalzcy 2 łusek i sterty puszek.
Dołki zakopywałem tak że nie musicie mnie upominać.
trofea to łuski o dł 58 mm śr u wylotu ok 8 mm i napisy na pierwszej 9 40 P369 XI1 __ 5* 6 36 P181
pozdrawiam wolke3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: wolke3
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 00:04 
Klucznik z Klucz

Juz to widzę jak znajdujesz wodociagi F75,kabel to jeszcze bo zakłóca działanie.No ale wszystko jest dla wytrwałych.Kop powtarzające sie sygnaly,nie kop 59-65 bo to kapsle.
K.z k.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: wolke3
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 00:55 
Główny Administrator
Główny Administrator

DZIAD napisał(a):
nie kop 59-65 bo to kapsle.

To, że przy takim odczycie wychodzą kapsle wcale nie znaczy, że wartościowe znaleziska nie dadzą również takich odczytów !!!
Np drobne złoto spowoduje, że wykrywacz może wskazywać 64, niektóre klamry i guziki równiez dają takie odczyty.
Jednym słowem kolor to kolor :)
pozdrawiam
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 01:51 
Moderator
Moderator

poza tym w tym przedziale mieści się zdecydowana większość boratynek i innych podobnych monet
da się je rozróżnić po charakterze dźwięku (sposobu jego narastania) od kapsli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 02:37 
Generał Broni
Generał Broni

Szukając monet i drobnicy stosuję jedną zasadę - ustawiam dyskryme na 5 i kopie wszystko powyżej tego, chyba że dźwięk jednoznacznie wskazuje na żelazo o niskiej wartości.

Brakteaty czy małe denary dają sygnał jak śmieci - coś na granicy żelaza i alu. Dlatego trzeba uzbroic się w cierpliwośc i kopac wszystko :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 14:53 
Szeregowy
Szeregowy

Złota biżuteria daje mi odczyt 23 ,podobne odczyty wychodzą też na groszówkach międzywojennych. Część miedziaków daje odczyty podobne do kapsli polmosu ,ale jak już ktoś napisał kapsle najczęściej maja trochę inny dźwięk.Większość monetek daje wysoko powyżej 75. F 75 ma przykrą przypadłość związaną z tym że na dyskryminacji wystarczy często puknąć o wyschniętą trawę a daje fałszywe odczyty dlatego najczęściej śmigam bez dyskryminacji.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 18:56 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

chrobry napisał(a):
F 75 ma przykrą przypadłość związaną z tym że na dyskryminacji wystarczy często puknąć o wyschniętą trawę a daje fałszywe odczyty dlatego najczęściej śmigam bez dyskryminacji.

Daje również sygnał na dyskryminacji na rżysku, od zmarzniętych grudek gruntu, od pukania palcem na spodzie sondy, generalnie od wszystkiego twardego. V... powiedział, że ten typ tak ma. Najciekawsze, że bez dyskryminacji tego nie ma, czego zupełnie nie rozumiem? Więc go sprzedałem i kupiłem Safari i na szczęście ten typ tak nie ma. Można tłuc sondą o grunt i...cisza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 20:32 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Właśnie wróciłem z 2 podejścia do testów na polu zaoranym wybronowanym i w miare czystym .
Poszedłem nza żywioł i zacząłem szukać w wyznaczonym kwadracie ok 10 m na 10 machałem talerzykiem i wszystkie sygnały pow 60 zaznaczałem wcześniej przygotowanymi kamieniami.poprzeszukaniu pola zacząłem badać poszczególne stanowiska "archeologiczne" wcześniej zaznaczone ,najlepsze sygnały miałem na polmosy aż 4 szt i kawałek rurki miedzianej oraz jakieś usrojsto w kształcie owalnej odznaki z mosiądzu.była też i splaszczona puszka po piwie .
Miałem też sygnały wychodzące na skali do92 ale nic nie znalazłem bo nie mogłem zlokalizować zródła ping pong brzęczał na szerokim obszarze.
Słuchawki okazały się do niczego bo odkładając wykrywacz wyskakiwały mi z ucha.
test z obrączką ślubną wykazał że złoto na skali to 44 pożyczone 50 gr z 23r to 66 a 50 pf z 24 r podobnie z małymi wachaniami
dzwięki na razie nie są zbyt zrozumiałe dla mnie ale myślę że jutro będzie lepiej.
może ktoś powie mi w jaki sposób poćwiczyć rozrużnianie tychże tonów i w jaki sposób bez kopania odróżnić kapsel od monety
teraz biorę się za ponowne studiowanie instr obsługi.
pzd wolke3

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 marca 2009, 20:42 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Chrobry może miałbyś chęć podpowiedziec co nieco ?Latasz na tym samym detektorze.
Armand twoja wypowiedz trochę mi miesza w głowie ,nie wiem jak to rozumieć czy to znaczy że f75 na kolor jest kiepska ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 marca 2009, 01:18 
Główny Administrator
Główny Administrator

Chrobry jak i Armand nie doczytali jednak instrukcji stąd wzbudzanie się sondy na rżysku czy innych przedmiotach o które cewka może uderzać.
Kazdy f75 z którym sie spotkalem miał /prawdopodobnie/ wprowadzony jakis program testowy /fabryczny/
Stąd wzbudzanie się tego wykrywacza u "świeżych" użytkowników.
Takie wykrywacze trafiały nawet do serwisu Proscana.
"Naprawa" była prosta : wystarczyło zresetować wykrywacz wypychając spust do przodu jednocześnie naciskając na przycisk zmian funkcji i wyłączając wykrywacz i właczając go spowrotem przytrzymując spust jak i przycisk zmian funkcji.
Ta prosta czynność "leczy" ową dolegliwość na wieczność /nie trzeba sprzedawać :) /
Pozdrawiam
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 marca 2009, 10:22 
Szeregowy
Szeregowy

Bardzo się cieszę że ktoś kto zna tą wykrywkę podał sposób na usunięcie tej dolegliwości.Przed napisaniem tego posta przeczytałem dwukrotnie instrukcje i niestety nic nie pisało p konieczności resetu ustawień nowego wkrywacza (jeśli jest inaczej to proszę o podanie nr. strony i punktu w którym tak jest napisane ) a wręcz przeciwnie odpal ,dostrój do gruntu i smigaj .Nawet jest napisane że w trybie dyskryminacji dostrajanie nie zawsze jest konieczne .Oczywiście w punkcie -wprowadzenie do użytkowania wykrywacza fisher f75- jest podpunkt -kasowanie-reset wykrywacza- lecz nigdzie nie jest napisane że należy resetować nastawy czy jakieś programy testowe ,a szkoda bo możliwe że byłoby więcej zadowolonych użytkowników .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 marca 2009, 13:26 
Moderator
Moderator

jeszcze jedna uwaga dla użytkowników
jeśli chodzicie na mocno zaśmieconym terenie na dyskryminacji to często zdarzać się będzie że wykrywacz sobie piśnie parę razy a nie będziemy w stanie namierzyć sygnały
jest to najczęściej spowodowane przez śmiecie żelazne które w odpowiedniej konfiguracji w gruncie potrafią dać sygnał kolorowy...
szczególnie częste jak w polu widzenia wykrywki znajdują się 2 obiekty
przy trybie allmetal problem praktycznie nie istnieje... ale może początkujących denerwować ciągłe gapienie się w wyświetlacz:D ale idzie się przyzwyczaić

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 marca 2009, 20:55 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Problem w tym, że resetowałem, pomogło na chwilę. Człowiek nie jest w stanie myć samochodu, za każdym razem, kiedy chce się nim przejechać.
Rzeczywiście często miałem "puste" sygnały, jednak uważałem je za wynik nastawienia zbyt dużej czułości. Instrukcja mówi o możliwych fałszywych sygnałach od gruntu, dlatego nie uważam tego za wadę tego wykrywacza. Patrząc jednak z drugiej strony, ja kopałem na pusto, a moi koledzy Minelabami kosili pole efektywnie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 marca 2009, 23:57 
Sierżant
Sierżant

A ja miałem z Minelabem podobne problemy. Z tym że przy dyskryminacji wszystko szło ok, a na all - zaczynał wariować . Wykrywacz zachwalany w sklepie V. Chodziłem 2 sezony, trochę poznałem jego pracę, ale szczególnie zależało mi właśnie by wykrywał wszystko. Pozbyłem się go i teraz chyba za namową Kennego przesiądę się na Fishera. Jeśli się to uda, na pewno jakieś porównanie spróbuje tu zamieścić.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]