Teraz jest piątek, 15 sierpnia 2025, 21:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Złocona ozdoba
PostNapisane: czwartek, 12 lutego 2009, 18:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Co to mogło być? Podkładka z resztkami złocenia. Fragment ozdobnej nabijki . Z tyłu cztery zaczepy. Może to ogniwo jakiegoś pasa? Klamra? No i ta dziwna rurka?
Pozdrawiam PRIST...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 marca 2009, 11:29 
Moderator
Moderator

Element po lewej to ozdobna nakładka na pas, datowanie bardzo szerokie XVII- pocz. XX (najpierw nosiła go szlachta a potem stał się elementem stroju regionalnego). Z produkcji w/w w XVIII-pocz XX wieku znany był Przeworsk.

[ img ]

Pozdrawiam
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2009, 20:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Dziękuje Pawle . Znalazłem w naszym muzeum dwa kompletne pasy "przeworskie" zlożone z takich ogniw , na manekinach ubranych w stroje mieszczanskie z poczatku XVIII w.
Co ciekawe byly to pasy damskie ,bardzo ładne. Przy nastepnej wizycie zrobię fotki i wkleję do postu. Pozdrawiam. Marek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 kwietnia 2009, 22:28 
Moderator
Moderator

PRISTINUS napisał(a):
Dziękuje Pawle . Znalazłem w naszym muzeum dwa kompletne pasy "przeworskie" zlożone z takich ogniw , na manekinach ubranych w stroje mieszczańskie z początku XVIII w.
Co ciekawe byly to pasy damskie ,bardzo ładne. Przy nastepnej wizycie zrobię fotki i wkleję do postu. Pozdrawiam. Marek

Marku! Miło szłyszeć, że ktoś okazuje zainteresowanie swoimi znajdkami :za niestety ta zacna cecha jest teraz bardzo rzadka :(
Faktycznie, ten typ pasa ma nazwę przeworskiego pochodzącego od ośrodka produkcji jeno,że nie wiem czy to nazwa "młoda" bo i nosili go sarmaci i kozacy w XVII wieku. Poza tym czy to taki damski typ pasa należało by zapytać tego bogatego chłopa po prawej i hrabiego Sierakowskiego po lewej :) :

[ img ]

Mam prośbę, dopytaj muzealników i przy okazji tego tematu dopisz trochę ciekawych informacji nt. tego typu pasów typu "kto, gdzie, kiedy". Będę osobiście wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie
Paweł

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 kwietnia 2009, 01:06 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pawlor wielki szacun za wiedze!!! Normalnie rozpracowywanie przez Ciebie tych blaszek, nabijek itp. to mistrzostwo świata!
W zeszłym roku wpadło mi takie coś w ręce. Trafiło do pudła razem z innymi fantami, które uznałem że sa nie do zidentyfikowania, a tu prosze... :)
Moje ogniwko ma wymiary około 4cm wysokości i 2cm w najcieńszej szerokości i wykonane jest jak na moje oko ze srebra - więc chyba może pochodzić z wersji pasa troche bardziej ekskluzywnego ;) Jak dla mnie wygląda na drugą połówke XIX wieku.
Pzdr qczer

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 kwietnia 2009, 01:55 
Moderator
Moderator

Podziekować Qczer! Okrutnie napęczniałem z dumy i przepełniła mnie pycha....:swiety

Z tymi egzemplarzami, które widziałem zgadzają się:
a) rozmiary i kształt
b) sposób mocowania czyli oczka "blokowane" paskiem skóry:

[ img ]

c) karbowane brzegi

Natomiast nigdy nie widziałem takiego sposobu zdobienia (wszystkie jak u Marka/Pristinusa czyli ozdobna nakładka,srebrna? i nie wiem czy może być ona lub nie wyznacznikiem pasa przeworskiego).
Podobne kształtem nakładki (najczęściej ze srebra właśnie) stosowano na kaukazie (tutaj z XIX wieku):

[ img ]

Ja bym się jednak wstrzymał przed diagnozą "pas przeworski" w Twoim przypadku i poczekał na jakieś dodatkowe informacje.

Pozdrawiam
Paweł

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]