Teraz jest niedziela, 12 kwietnia 2026, 10:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stary cmentarz, studnia i karabin...
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 11:03 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Witam. Ostatnio jak rozmawiałem ze znajomym to opowiedział mi o pobliskim cmentarzu (miejsce odosobnione i raczej nikt tam już nie chodzi). Jakieś 10lat temu eskapady na ten cmentarz w celu wypicia taniego wina i spalenia paczki mocnych były częstsze. tak więc podczas jednej z takich wycieczek jego obecny szwagier znazał na płocie jakiś karabin - tzn bardziejjego szczątki, ale niby tak sobie wisiał na tym płocie, pod warstwą bluszczu i innych krzaczorów. (muszę tą informację sprawdzić i wybrać się z kumplem do niego - jeśli to prawda i nadal go ma to na pewno foty zamieszcze).
Druga sprawa to studnia (wyschnięta) na tym cmentarzu. On znalazł jedną, choć podobno są dwie? jak dla mnie dziwna sprawa - chociaż znalazłem na nią pewne wytłumaczenie.
Biorąc po uwagę fakt, że ów cmentarz jest w lasku, na środku pola (jak na moje to ludzi pogrzebano tam dopiero w czasie I lub II WW), za laskiem była kiedyś stodoła, więc te studnie mogły być tam o wiele wcześniej.
Co o tym sądzicie? jak znaleźć tę drugą studnię? biorąć pod uwagę, że to cmentarz, przecież nie będę przkopywał metr po metrze ziemi, żeby znaleźć jej wieko. Może druga studnia będzie w jakimś promieniu od tej pierwszej, może w pod jakimś konkretnym kątem i kierunkiem geograficznym? są na to jakieś inne sposoby, bez potrzeby angażowania jakiegoś specjalistycznego sprzętu? (wiem, że temat o studniach już był, zresztą cały przeczytałem, ale i tak nie wiem jak się zabrać...)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 11:34 
Podporucznik
Podporucznik

Po pierwsze na cmentarzach się nie kopie ciekaw jestem czy ty byś był zadowolony jak by to twój grobek jakiś niby to poszukiwacz skopał w celu namierzenia studni.Ja cmentarze omijam ,a zwłaszcza te w lesie.

PoZdR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 11:50 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

skolim1 napisał(a):
Po pierwsze na cmentarzach się nie kopie ciekaw jestem czy ty byś był zadowolony jak by to twój grobek jakiś niby to poszukiwacz skopał w celu namierzenia studni.Ja cmentarze omijam ,a zwłaszcza te w lesie.

PoZdR

po pierwsze to przeczytaj dokładnie mój post, a później wydawaj opinie.

Ali Bakteri napisał(a):
... biorąc pod uwagę, że to cmentarz, (-przecież-) nie będę przkopywał metr po metrze ziemi,

mam nadzieję, że teraz jest w miarę czytelne???

pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 12:39 
Specjalista
Specjalista

"Ali Bakteri" - nie unoś się tak ,skolim1 to jeden z tych co umów nie czyta przed wzięciem pożyczki

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 12:58 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

To co napisałem, wydawało mi się logiczne... fakt, że skaładnia może nie najlepsza, ale co do umów, to tam jest dopiero zakręt:)
Chodzi o to, że najlepiej powierzchownie przeczytać, wydać opinie i zgnoić na dzień dobry (a tego nie lubię):D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 13:00 
Generał Broni
Generał Broni

panowie - sprawa jest jasna - cmentarz to cmentarz - więc w ogóle nie powinno być w tej kwestii tematu - czy szukasz tam studni czy czegokolwiek innego - jeśłi wiesz jst to cmentarz - OMIJASZ Z DALEKA - czego w tym nie rozumiecie ?!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 13:36 
Podporucznik
Podporucznik

Ali Bakteri napisał(a):
skolim1 napisał(a):

PoZdR

po pierwsze to przeczytaj dokładnie mój post, a później wydawaj opinie.

Ali Bakteri napisał(a):
... biorąc pod uwagę, że to cmentarz, (-przecież-) nie będę przkopywał metr po metrze ziemi,

mam nadzieję, że teraz jest w miarę czytelne???

pozdrawiam :)

Przeczytałem i wiem że napisałeś że nie będziesz przekopywał metr po metrze ja tylko napisałem byś całkowicie dał sobie spokój z tym cmentarzem . Wiedz że kopanie na cmentarzach jest to przestępstwo. :cop ich nie będzie obchodziło że szukasz studni czy czegoś innego po prostu dla nich i 99% zwykłych ludzi będziesz hieną cmentarną.Ci ludzie zostali tam pochowani na wieczny odpoczynek ,troszkę poszanowania dla ZMARŁYCH !!!I nie wiem jak człowiekowi o zdrowych zmysłach takie pomysły przychodzą do głowy??by czegokolwiek szukać w takich miejscach

PoZdR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 14:18 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Chodzi konkretnie o studnię. i byłem pewien, że temat rozwinie się dalej w tym kierunku. Skoro był jeden karabin, to możliwe, że w wyschniętej studni jest coś jeszcze.
Wysterczy spojrzeć na to z tej strony. jak to wszystko czytam, to jedyne co mi przychodzi na myśli to ograniczone myślenie. tak to już jest w naszym kraju. NIe zamierzam rozkopywać żadnych grobów, ani kopać w ich pobliżu - czy to jest jasne? dlatego temat samego cmentarza uważam za zamknięty! Czy SAMA STUDNIA to coś tak stasznego?
Czy tym, że chciałbym się dowiedzieć, co w niej jest (a była tam zapewne, przed powstaniem cmentarza, bo raczej nikt by nie kopał studni w pobliżu mogił?!) naruszam w jakiś sposób spokój zmarłych? nie wydaje mi się!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 14:28 
Kapral
Kapral

Odpuść sobie chłopie i przestań kombinować.Tak, jak to przedstawiasz, nie różnisz się za bardzo od gości, którzy tam "robili" wino i fajki.
Postaw zmarłym na tym cmentarzu świeczkę i idź szukać karabinów w inne miejsca.

A co do studni na cmentarzu, to nie wiem skąd Twoje zdumienie. Zadaj sobie trud, przejedź się na kilka wiejskich cmentarzy. Na co drugim znajdziesz studnię, albo inne ujęcie wody.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 14:40 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

już nic ne mówię :P
-cogitationis poenam nemo patitur-

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 15:35 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Jeśli ta opowieść z tym karabinem sie potwierdzi to myślę ze warto takie miejsce obszukac wizualnie bez wykrywacza czy broń boże łopaty.
Przejść teren wzdłuż i w szerz i to chyba wszystko co mozna zrobić. Sprawa studni, no cóż jeśli na nią natrafisz oczywiście bez narzędzi to możesz spenetrować tak dla swojego zaspokojenia. Wszak do grobu nie wchodzisz i szkód nie narobisz. Cmentarz raczej miejsce osobliwe szczególnie stary. Można zwiedzić poczytać nagrobki lub pooglądać bardzo ciekawą architekturę czyli jak w muzeum.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 23 maja 2009, 15:44 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

W końcu ktoś, kto zrozumiał moje zamiary, bo reszta wyskoczywła jakbym chciał tam wjechać z broną i wszystko przeorać:)
a pozwiedzać na pewno się wybiorę!
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 maja 2009, 20:32 
Major
Major

Ech,karabiny w studni,fajna sprawa,jakiś czas temu słyszałem taką historyjke o karabinach -i nie tylko-powrzucanych do starej studni na terenie opuszczonego od kilkunastu lat gospodarstwa.Właściciel gospodarstwa,volksdeutscher podobno słuzył w SS :) Studnia miała być częściowo zasypana,jakoś nie chciało mi się ryć ,ale postanowiłem wybrać się na wizje lokalną,zobaczyć co i jak...A tu zdziwionko na miejscu,żadnych śladow po budynkach,teren rowniutki,rośnie zboże.To już trzeci taki wypadek w tym rok-gdzieś się wybieram,sprawdzam na satelicie,wygląda nieżle,a na miejscu lipa,wyrownane ,zasiane,żadnych śladow.Fadromy i spychacze mnie prześladują... ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 maja 2009, 20:43 
Moderator
Moderator

Ali-bakteri jedno masz pewne :studnia (jeśli istnieje) to nie jest do odkopywania,tylko do obczajenia gdzieś w zaroślach.Jeśli była i przeszkadzała-to mogła zostać zasypana i wyrównana-i nie ma czego szukać.Bardziej jednak logicznym jest,że jeśli była-to gdzieś jest nadal :) (studnia na cmentarzu jest potrzebna-więc wątpię,żeby została zlikwidowana).I to raczej nie trzeba jej szukać pod powierzchnią gleby-tylko ponad :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 29 maja 2009, 10:05 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Stare i tym bardziej zapomniana cmentarze się likwiduje. Szkoda ale niestety taka jest rzeczywistość. Wraz z tym wszystkie obiekty cmentarne także studnie zostają zasypane.
Nawet jeśli na taką się natrafi to czy warto kopać? Przecież to masa ziemi a często gruzu ze śmieciami. Jak dla mnie to raczej odpada i to nie ze względu moralnego bo to cmentarz itd ,tylko z powodu nadmiaru roboty a i nieznanych efektów. Ogólnie sprawa poszukiwań na takim terenie jest kontrowersyjna szczególnie nadwyraz przez niektórych. W alejach starych opuszczonych terenów cmentarnych często można znalezć monety i pewne drobiazgi i to po zdjęciu zaledwie kilku cm. ściółki. Tam chodzili ludzie i coś gubili. Proszę zauważyć że nadmieniłem o terenie zupełnie opuszczonym , dziko zarośniętym a nie parkiem cmentarnym. Często wyznacznikiem takich uliczek jest układ drzew. Poza tym trzeba odróżnić niedopuszczalnego rozkopywania pochówków od przeszukiwania innych obiektów cmentarnych jak kaplice , studnie czy alejki o ile takie jeszcze moża wyznaczyć.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]