Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 21:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 17 lipca 2004, 23:50 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Zgadzam sie z tym że lepiej szukać nocą a szczególnie na plaży, jak chdziłem wieczorkiem z wykrywką to dzieciaki w ilości około 15 sztuk łaziły za mną i sie pytały czy mogą kopać jak coś znajdę... a mnie krew zalewała :mad: . Emeryci też mieli wielką radoche np."O piniendzy szuka cwaniaczek jeden" albo "On to chyba jakiś min i niewypałów szuka" Więc za rok szukanie tylko w nocy z noktowizorem na główce :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 18 lipca 2004, 07:35 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ja byłem pokopać na plaży ale nad jeziorem i zaczęła się moja rozmowa z jakąś grubą babą...
-Panie, złota pan szuka?
-Nie, niewybuchów!!! (nie miałem już humoru...)
...W TYM MOMENCIE BYŁA CHWILA NAMYSŁU...
-Uuuuhehehe... ale z pana żartowniś... pan szkieł szuka, żeby się plażowicze nie kaleczyli.

Nigdy na wykopkach się tak nie uśmiałem!!! :jump
PITER

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Poszukiwania nocą...
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 17:42 
Generał Broni
Generał Broni

PFE w osobie Kuby dało odpór plotkom o sztabkach złota gromadzonych przez plażowych poszukiwaczy a Pani Redaktor miała okazję przekonać się, że nie wszystko złot co się świeci. A najczęściej na plaży świecą się pull-taby. :lol:

Załącznik:
IMG_4991.JPG

C.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 17:46 
Generał Broni
Generał Broni

I zbliżenia.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 17:52 
Generał Broni
Generał Broni

Pozwolę sobie wkleić linka :1
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... ikami.html
Wypowiedzi pani Ewy i Oskara sprawiły, że na forum poszukiwaczy zawrzało. - Nie widzę powodu, byśmy mieli przyklejoną łatkę plażowych szkodników. Ludzie często nas zaczepiają, ale nigdy nie zdarzyło mi się, by ktoś miał o cokolwiek pretensje. Zwykle to życzliwe zainteresowanie - pytają o to, jak działa wykrywacz metalu, czy łapie złoto i ile dziś znalazłem. Zdarza się też, że ktoś coś zgubił i prosi o pomoc w odnalezieniu, jak na przykład para ludzi w Sobieszewie - dziewczyna zgubiła zaręczynowy pierścionek. Nawet straż miejska i policja nie przeszkadzają - mówi Kuba Kowalski, od dziesięciu lat przeszukujący piasek na plaży w Jelitkowie. - A to, co mówi Oskar dziś, też absolutnie nie ma racji bytu. Realia są takie, że 50 zł dziennie to naprawdę dobry wynik, złota i srebra nie znajduje się prawie nic, najwięcej jest śmieci, które wybieramy i tak naprawdę to dzięki nam, a nie dzięki maszynie przesiewającej, plaża jest czystsza. Maszyna zostawia w piasku ogromną ilość kapsli i otwieraczy od puszek, nie wspominając o niedopałkach i papierkach.

Aby pokazać, jak naprawdę wygląda życie poszukiwacza, Kuba proponuje spotkanie na jelitkowskiej plaży. Jest piątkowe popołudnie, niewiele osób siedzi na kocach. Chłopak ma za sobą dwie godziny poszukiwań z wykrywaczem. Drugim podstawowym narzędziem jego pracy jest zielone plastikowe sitko. Wysypuje na koc garść monet. Liczymy: - 15, 16, 18 i pół złotego. - Do tego metalowy pierścionek. I to wszystko. Złoto? Trafia się raz na rok, dwa. Poza monetami najwięcej jest kapsli - mówi Kuba. - A Jelitkowo to i tak dobra plaża, przy nadmorskich barach zawsze się coś trafi. Ale na Przymorzu czy w Brzeźnie to już nie ma sensu szukać. Kiedyś Stogi były dobre, ale nie wiem, czy to konkurencja, czy ktoś z czystej złośliwości wysypał całą masę pociętych na kawałeczki puszek. Lepiej bywa w Sopocie, przy dobrej pogodzie zdarza się, że uzbieram 60 zł. Chcesz spróbować?

Przez dziesięć minut krążymy wzdłuż brzegu, ja wymachuję wykrywaczem. To frustrujące, ale nic nie pika. W końcu jest! Sprawdzamy - ale to tylko kapsel. Parę minut później jeszcze jeden, za chwilę kolejny. Zniechęcona oddaję Kubie sprzęt.

Czy w takim razie warto w ogóle się tym zajmować? - Pewnie. Jedni łowią ryby, inni zbierają znaczki, ja lubię poszukać kasy na plaży. Takie hobby - uśmiecha się Kuba. - Bo żyć się z tego nie da. Dlatego niektórzy jeżdżą za granicę: do Niemiec albo do Francji.

- Dużo jest w Gdańsku plażowych poszukiwaczy? - pytam. - Macie jakieś stowarzyszenie?

- Nie, nie zrzeszamy się. Jest tylko forum eksploratorów - odpowiada Kuba. - Poszukiwanie to samotnicze zajęcie, grzybiarze też nie lubią konkurencji. Z moich obserwacji wynika, że w sezonie na plaży od Sopotu do Brzeźna regularnie szuka około 50 osób. Czasem do kogoś zagadam, zapytam, jak minął dzień, ale rzadko chcą rozmawiać. Lepiej się czują w pojedynkę.

Źródło: Gazeta Wyborcza Trójmiasto

Więcej... http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... z1PpcxeG00

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 18:42 
Moderator
Moderator

Kuba z Gdańska ? :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2011, 19:33 
Moderator
Moderator

Catadero odgrzałeś niezłego kotleta, prawie 7- letniego. Poza tym istnieje już wątek o tej tematyce założony nie tak dawno temu viewtopic.php?f=63&t=86734 W związku z tym zamykam. Sopel74

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]