Psiakość weź no się najpierw rozejrzyj w temacie ok, a później marudź.
MTPN od MC Mario to jedno z wielu stowarzyszeń/klubów w naszym kraju ktore zrzesza kumpli po nożu, są to milośnicy stali, ludzie którzy się na tym znają i mają jak najbardziej podstawy do tego żeby odradzać ludziom kupę typu muela, smith&wesson, puma i jeszcze kilka innych śmierdzących chinami lub chińskimi materiałami i metodą produkcji.
Ktoś wyżej podał link do strony Knives.pl ja polecam tą stronę jako naprawdę wielką skarbnice wiedzy o nożach. Tam jak ktoś pyta o wykrywki, to tez nie polecamy im chińskich ścierw typu MD czy coś w tą stronę, tylko namawiamy na sprawdzone modele i polecamy takie które mieszczą się w ich budżecie
http://www.tactical.pl/forum/index.php/ ... 950.0.html tutaj przykład (sorry że ze strony Tactical.pl, ale to też jedno z for należących do Knives.pl)
Wiem wiem że to polecanie innego forum, ale na tamtym tez polecamy dość często PS jak ktoś z jakimś sprzętem do ID przychodzi, dostaje linka i dziekuje za pomoc.
Wracając do noży. Używacie ich na co dzień, jest to narzędzie które jest niezbędne w życiu człowieka, bo nawet jak ktoś maszynke do krojenia chleba posiada to i tak kiełbaskę, serek, ogóreczek pod nożem sie plastrują, więc dlaczego nie popatrzeć na nóż od strony technicznej? Dowiedzieć się co nieco o stali, dlaczego taka, a nie inna jest dobra, która najbardziej podpasuje do mojego noża.
Ktoś poleca noże gerlacha, te szturmowe wz.92 czy wz.98 albo bagnety jakoweś... kurcze, jeśli mamy noży używac do cięcia, to musza być to noże do tego stworzone, a gerlachy i bagnety do tego nie są, no chyba że będzie to bagnet M9 z amerykańskiej armii, ale ten cenowo źle wychodzi dość i za tą cenę można zakupić o wiele lepszy nóż użytkowy.
Jak ktoś nie potrzebuje rębacza do gałęzi czy korzeni, to polecam scyzoryki Victorinox czy noże Frost/Mora są to noże budżetowe można rzec, a dają radę na całej linii.
Nóż tani nie zawsze znaczy zły, a drogi nie zawsze znaczy dobry, ale trzeba mieć doświadczenie żeby doradzić innym co wybrać, mogę powiedzieć że conajmniej 4 osoby w tym wątku maja coś do powiedzenia w tej dziedzinie, bo albo przeszły przez nich dziesiątki lub setki różnorakich noży, to jeszcze mają całe setki kumpli z nożami różnorakimi, więc mają sie kogo o szczegóły zapytać lub pożyczyć nożyk do testów swoich.
Wiem że to nie jest forum nożowe, ale jeśli juz ktos pyta o nóż, to tak jak napisałem, odpowiadamy na tyle dobrze, na ile podpowiada nam sumienie. Jesteśmy kumplami i nie mamy zamiaru wciskać Wam kitu, bo przeciez nie nasz w tym biznes, bo ani noży nie sprzedajemy, ani ich nie robimy (przynajmniej ta 4 o ktorej pisałem)
Nie odsyłamy Was też do naszych ulubionych sklepów, bo nam kumple podziękują za nabijania klienteli...
Jeśli macie pytania, a władze forum pozwolą to możemy powrzucać tutaj linki do testów lub recenzji najpopularniejszych noży które są dostępne dla zwyklego zjadacza chleba, ktory nie ma zamiaru wydawać 300-400$ na nóż.
Aha i pamiętajmy jeszcze że nóż to nie koniec wydatków, bo trzeba mieć czym go dobrze naostrzyć, a żeby dobrze nóż naostrzyć to tez trzeba wiedzieć jak :P
I ja jakos nie wierzę że ktos dość mocno używał Vicka jakiegoś i przez kilka lat nie musial go ostrzyć, bo jak dla mnie to bujda na resorach, no chyba że komuć nie przeszkadza że krawędź tnąca jest tak samo ostra jak grzbiet głowni, to wtedy inna bajka i nie wnikam.
Pamiętajcie że ostry nóż, to nóz bezpieczniejszy niż nóż tępy!
Zdrówka życzę
Miłośnik Noży
Pele76