Teraz jest środa, 28 stycznia 2026, 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 18:53 
Moderator
Moderator

Nie da się, Ponury skruszyć betonu w Twojej głowie. Szkoda, bo już myślałem, że coś się zmienia. Ale widać tresura była zbyt intensywna.
Poszperałem w necie, jak radzisz. O zaopatrywaniu się w broń przez "zorganizowane grupy przestępcze" w muzeach (co za piramidalny idiotyzm!) nic nie znalazłem.
Ale znalazłem to:
http://www.tvn24.pl/2232654,28377,0,0,1,wideo.html
Informacja z początku miesiąca.

Wymyślasz "fakty", opisujesz nieistniejące procedury i przyłapany na tym, nie masz nawet tyle samokrytycyzmu, aby się przyznać do "błędu". Przecież te bzdury, które napisałeś o dekowaniu broni przekazywanej do muzeów mogą wprowadzać ludzi w błąd. Zwłaszcza, że smarujesz te teksty na różnych forach.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 19:09 
Podporucznik
Podporucznik

Renald napisał(a):
Nie da się, Ponury skruszyć betonu w Twojej głowie. Szkoda, bo już myślałem, że coś się zmienia. Ale widać tresura była zbyt intensywna.

Chyba sam siebie tresujesz?! Te swoje złośliwości możesz sobie wiesz gdzie wsadzić :)

Renald napisał(a):
Poszperałem w necie, jak radzisz. O zaopatrywaniu się w broń przez "zorganizowane grupy przestępcze" w muzeach (co za piramidalny idiotyzm!) nic nie znalazłem.

No idiotyzm, który sam wymyśliłeś. Nie pisałem NIGDZIE aby ZORGANIZOWANE GRUPY PRZESTĘPCZE zaopatrywały się w muzeach. Nic takiego. Pisałem jedynie o tym, że wiele takich kradzieży miało miejsce w latach podanych przeze mnie. Czy gdzieś określiłem kto ich dokonywał?!

Renald napisał(a):
Przecież te bzdury, które napisałeś o dekowaniu broni przekazywanej do muzeów mogą wprowadzać ludzi w błąd. Zwłaszcza, że smarujesz te teksty na różnych forach.

Napisałem co powinno się zrobić moim zdaniem. Co wyrocznia jakaś? Haha.

Sam wymyślasz jakieś wypowiedzi, które nie są moje. Jakie zorganizowane grupy?!

Sądzę, że nigdy nie zrobiłeś nic w temacie poza napisaniem kilku postów jak wyżej. Znasz procedurę? Doprowadziłeś kiedyś do jakiegoś przekazania broni do muzeum po wyroku sądowym? Mi się akurat dwa razy udało. I samym gadaniem do tego nie doprowadziłem. Sposób opisałem wyżej. Za każdym razem broń przechodziła przez CLK.

Chodziło mi o wypracowanie samej potrzeby działania w temacie i jakiejś sensownej drogi działania. Nie mówię że moja jest akurat najlepsza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 19:49 
Moderator
Moderator

Ponury napisał(a):
Te swoje złośliwości możesz sobie wiesz gdzie wsadzić :)

To nie była złośliwość, naprawdę. Stwierdziłem to z autentycznym żalem. Poziom Twojej odpowiedzi dowodzi, że niestety miałem rację.

Ponury napisał(a):
No idiotyzm, który sam wymyśliłeś. Nie pisałem NIGDZIE aby ZORGANIZOWANE GRUPY PRZESTĘPCZE zaopatrywały się w muzeach.

To prawda, nie napisałeś. Moja wina. Użyłem określenia "ZORGANIZOWANE GRUPY PRZESTĘPCZE" ponieważ w waszej policyjnej, internetowej gadzinówce www.policja.pl , w opisach spraw związanych z bronią, stale natykam się na ten termin.
Chcesz niszczyć zabytkową broń w zbiorach muzealnych. Po co? Ponieważ może jej ktoś użyć? O to chodzi?
No przecież jakiś sens w tym być musi. Chyba, że nie...

Ponury napisał(a):
Sądzę, że nigdy nie zrobiłeś nic w temacie poza napisaniem kilku postów jak wyżej. Znasz procedurę? Doprowadziłeś kiedyś do jakiegoś przekazania broni do muzeum po wyroku sądowym?

W ciągu ostatnich trzech lat, przekazałem do depozytu muzealnego ponad 35 sztuk broni długiej w stanach ekspozycyjnych. Nikomu z kolekcji jej nie ukradłem, nie zastraszyłem nikogo, aby ją zdobyć. Zapłaciłem za nią.
To taka moje metoda. Nie twierdzę, że najlepsza.
A muzeum z którym współpracuję, od jakiegoś czasu nawiązało kontakty z różnymi służbami. Udało się z wojskiem, z żandarmerią... Tylko z policją jakoś się nie da.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 20:21 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ponury napisał(a):
świeżynka napisał(a):
A mi się wydaje, że jakieś zestawienia są robione, tylko mało kto o nich wie, gdyż Argo ma rację.

A mi się wydaje.... a dlaczego ci się wydaje?! Zdaje się, że siejesz dezinformację. Jeżeli jest inaczej, proszę podaj namiary do takiej statystyki.

świeżynka napisał(a):
A co do kradzieży broni z muzeów, to jakoś te wielkie ilości, które ukradzione zostały z takich miejsc, umknęły mojej uwadze

Przykro mi, że Tobie umknęły. Niestety, było tego trochę. Wystarczy poszperać w google.

http://www.lodzka.policja.gov.pl/kwp/co ... w/3884/99/

Cytuj:
Pabianice - zabytkowe eksponaty z policyjnego depozytu trafiły do pabianickiego muzeum. 24 marca Z-ca Komendanta Powiatowego Policji w Pabianicach nadkom. Zbigniew Wojciechowski uroczyście przekazał pabianickiemu muzeum broń, przedstawiająca wartość historyczną. Te zabytkowe eksponaty : element działa kal. 20 mm pochodzący z II wojny światowej, karabinek MP 43 kal. 7,92 mm, karabin MOSIN wz 1891/30 kal. 7,62 mm oraz karabin powtarzalny Mannlicher – Mauser Mod. 88 kal. 7,92 mm produkcji niemieckiej 1889 roku przechowywane ponad 6 lat w policyjnym magazynie depozytowym ,,ujrzały” światło dzienne. Kilka lat temu znalezione na posesjach ,,kolekcjonerów broni”, którzy nielegalnie ją posiadali, trafiły do policyjnego depozytu. Dzięki staraniom pabianickich policjantów oraz przychylności sądu i prokuratury broń będzie wyeksponowana w muzealnych gablotach.

Można? Można.

Można ..... podawać nieaktywne linki. A ten cytat czego ma dowodzić ?

Mówiłeś o latach 2006-2007, a ta sprawa jest, jak wynika z treści, starsza,
więc sam sobie przeczysz.

Jakbym miał pewność, tobym sypnął cytatami. To są PRZYPUSZCZENIA, wiesz, co to takiego ??
Na pewno nie dezinformacja. W dobie tabelek i papierologii można PRZYPUSZCZAĆ,
że ktoś wpadł na pomysł, żeby porównać ilość zgonów z powodu awantur domowych,
chuligańskich pobić itp zdarzeń z ilością zgonów z powodu użycia broni palnej
z uwzględnieniem ilości broni z czasów wojny. I natychmiast to utajnił,
ze względu na wyniki, które przeczą tezie, że to od broni palnej
ginie w Polsce więcej ludzi niż od, dajmy na to, przysłowiowej cegłówki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 20:56 
Podporucznik
Podporucznik

Rozczaruję cię. To są błędne przypuszczenia.

Renald, przekonałeś mnie i chylę czoła :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 21:17 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Ponury napisał(a):
Rozczaruję cię. To są błędne przypuszczenia.

Uwierzyłem Ci. Napisałeś to tak autorytatywnie, że KAŻDY (nawet autor takiej tabelki),
by Ci uwierzył.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 12 czerwca 2009, 23:45 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hm odkąd żyje nie słyszałem żeby ktoś w okolicy kogoś zastrzelił z wyżej wymienionej broni :) i tak dla przykładu : Pan X z naszej wsi ciężko ranił swoją żonę siekierą ,następny pan X udusił swoją ciotkę kablem od grzałki ,ukrainiec w naszym mieście udusił kobietę kablem od anteny itp.... o jakichś scysjach z użyciem broni palnej z II wojny nie słyszałem ,za to w naszej miejscowości jeden pan milicjant będąc już policjantem chciał zastrzelić swoja żonę ,ale był zbyt pijany i mu się nie udało :nicnie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 10:46 
Podporucznik
Podporucznik

No szczerze powiem ja też nie. Chyba ostatni taki przypadek miał miejsce w TV - pamiętacie film z 1988 r. "Zabij mnie glino" z Lindą? Jeden z napadających na wagon pocztowy miał w ręku MP-40 :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 13 czerwca 2009, 13:20 
Porucznik
Porucznik

Tak, nie wdając się w ten spór, taka świeża wiadomość.
Gieła staroci w Świdnicy, ostatnia niedziela.

Pan ze starociami na gazecie wystawił trzy zardzewiałe, zgniłe, dobite egzemplarze pistoletów - dwa razy FN1910/1920 i raz coś mniejszego. Nawet bym na takie coś, za przeproszeniem, moczu nie oddał - a to z powodu ich ohydności.

Pół godziny później Pan zostaje zawinięty (razem z gazetą :-) przez innego Pana wraz z Panią - w cywilu.

Jednak znaleźli się amatorzy takich śmieci.....
Kto by pomyślał.

Do sfałszowania statystyki wykrywalności potrzeba teraz tylko opinii biegłego przygłupa. Opinię biegły przygłup napisze na kolanie, rzucając na przedmioty ledwo swym poczerwieniałym z przepicia okiem. Dziadek się natychmiast zesra ze strachu, nie będzie nawet myślał o jakiejś walce czy podważaniu opinii -po rozsądnej perswazji prokuratora ("tak będzie najlepiej dla Pana") podda się od razu dobrowolnie karze.

Prokurator i policja zadowoleni - i o to przecież chodzi.
No bo o co innego ?

Pardon za słownictwo - ale i tak jest nieadekwatne do widzianej przeze mnie sytuacji.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]