Teraz jest wtorek, 26 sierpnia 2025, 07:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pytanie do użytkowników Tm 808
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 13:27 
Porucznik
Porucznik

Witam

Od dwóch dni jestem szczęśliwym posiadaczem tm`a 808 i mam pytanie odnoście tych anten... a mianowicie czy anteny powinny mieć minimalny luz jak sie za nie złapie i porusza?

Z góry dzięki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 14:06 
Moderator
Moderator

Kiedyś miałem TM808 i pierwszą rzeczą, którą zlikwidował przy przeglądzie Proscan, był właśnie ten luz. Zamontował proste, wkręcane zaciski.
Podobno jest to standardowa poprawka w tych modelach Whites'a.
Luźne anteny mogą powodować fałszywe sygnały i ogólnie, niestabilną pracę sprzętu.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 17:36 
Porucznik
Porucznik

Wielkie dzieki... juz myslalem zeby go na przeglad do proscana wyslac. Tak jeszcze napisze zeby nie bylo watpliwosci o co mi chodzi bo luz jest w miejscach gdzie antena przechodzi przez rurke, a nie na mocowaniu do wykrywacza. Z tego co podejrzałem to chyba normalna wada konstukcujna tego wykrywacza.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 18:21 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jak pierwsze wrażenia?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 22:16 
Porucznik
Porucznik

Ogólnie wrażenie bardzo pozytywne. Nie byłem jeszcze w terenie, ale latałem z nim na podwórku. W ogóle inna bajka niż ze zwykłym wykrywaczem, jest lekki, dobrze wywarzony i mimo wyglądu bardzo poręczny... cos jakby sie chodziło z jakimś neseserem :) No i jak na whites`a przystało swietna jakość wykonania. Wygląda bardzo solidnie, nie licząc tych luzów na antenach które psują efekt. Jedyne co wkurza to brak potencjometru ale to jest pewnie do zrobienia jak w 5900 di pro sl. Wszystko okaże się w terenie. Zastanawia mnie jak wygląda niamierzanie takim two-boxem, ale na ile jest precyzyjne sie okaże. Na razie nie mam czasu, ale za tydzień ruszam w teren z kumplem oczywiście żeby mógł sobie z łopatą pobiegać ;) Dość dlugo szukałem tm`a 808 za jakieś przyzwoite pieniądze ale sie udało, a do tego jest naprawde w przyzwoitym stanie...koles który go używał ma firme budowlana i używali go przed przeprowadzeniem wykopów czy nie ma kabli i rur.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 17 czerwca 2009, 23:46 
Porucznik
Porucznik

wiesiol, za ile go nabyłeś? jeśli to nie tajemnica oczywiście :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 06:02 
Porucznik
Porucznik

Pewnie można kupić taniej tm`a, ale ja za swojego dałem 1500zl. Podejrzewam, że jakbym był cierpliwy i poczekał to za 1300 bym znalazł. Dałem sobie limit że szukam do 1500 i tak szukałem, jak się trafił to nawet sie nie zastanawiałem. Mysle, że cena nienajgorsza biorąc pod uwagę jego stan techniczny i wizualny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 22:43 
Klucznik z Klucz

Witam
Ten luz to nie wada konstrukcyjna tylko tak ma być.Jak kiedys rozbierzesz anteny to zobaczysz dlaczego.Natomiast gdy będzie się po dotknieciu anten wzbudzal to trzeba antenki odkręcić,przeszlifować styki,zakrecić (calowe gwinty).No i dobrze byloby mieć specjany klucz imbusowy tez calowy,bo te srubki są bardzo silnie dokrecone.Jest to sprzecik trudny,zasięgu fabrycznego-6 m nigdy nie osiągnie,ale 2,50 ma.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 06:01 
Moderator
Moderator

Wiesio, ja luzy miałem w miejscu mocowania anten do korpusu, nie miejscach zaznaczonych przez Ciebie.
W Twoim wypadku jest pewnie tak, jak pan Dziad pisze. Nie masz się raczej czym przejmować.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 06:19 
Porucznik
Porucznik

Przyznam, że już czytałem dawne posty Dziada o tym przeszlifowaniu tych styków. Wczoraj sobie to rozebrałem, ale nic nie było zaśniedziałe. A co do srubek to naprawde mocno trzymają :) niby 1/8" a miałem problemy żeby je ruszyć. Wszystko wyglądało że jest ok. A co do luzu to wynika on stąd, że z jednej strony trzynają tylko te śruby a z drugiej ta antena przchodzi swobodnie przez cewke czy coś w tym stylu i chyba tak już musi być. Wczoraj sobie robiłem testy w powietrzu i jak Dziad kiedyś pisał w powietrzu testy wypadają słabiutko, co do ustawień to chyba nie bedę na razie dużo majstrował bo zauważyłem że najlepiej na fabrycznych.... po wyżej tych ustawień miałem problemy ze stabilną pracą i zasięgami. No i wkońcu próbowałem z krzakami i wyglądało na to że się nie wzbudza. Już nie mogę się doczekać pójścia w teren... Może w poniedziałek się uda :) Na koniec mam jeszcze pytanko o baterie.... czy jak są słabe lub nie są alkaiczne to ma to jakiś wpływ na pracę wykrywacza? Zamówiłem już sobie akumulatorki R14 bo teraz jakieś zwykłe są wrzucone. I jeszcze bede wdzięczny jak mi ktoś przybliży tryb pracy Cave to bede wdzięczny. Trzeba się do Proscana zgłosić po instrukcje PL :)

Dziękuje wszystkim i Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 08:11 
Generał Broni
Generał Broni

wiesiol44
Przeglądałeś może instrukcję english ?? Jeżeli nie to przejrzyj - nie ma tam nic trudnego do zrozumienia.Nawet z translatorem sobie poradzisz :1
O jakim braku potencjometra piszesz ?? Siła głosu ??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 19 czerwca 2009, 08:19 
Porucznik
Porucznik

Wiem, że w instrukcji english nie ma nic trudnego do zrozumienia bo już przeczytałem, ale chodzi mi żeby ktoś kto chodził z wykrywaczem opisał mi tryb Cave. Z tego co wiem chodzi tu o pustki pod ziemią jak sama nazwa wskazuje, ale czy to działa? A co do potencjometra to chodzi oczywiście o siłe głosu... chociaż porównując dźwięk w 5900 z tym z tm`a to tm wydeje mi się cichszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: tm
PostNapisane: sobota, 20 czerwca 2009, 22:07 
Klucznik z Klucz

Normalnie przy podciągniętym Treshold to wyje az nieprzyjemnie.Co do cave to raczej zmylka,choc jak przykryje studnie bez zbrojenia folią i nad nią przejade to cos tam slychać.No i Cave jak będzie tona koloru to dobrze wezmie.Zasięgi to nie rewelacyjne,ale to sprzet do konkretnej sprawy,jak będzie skrzynia w ogrodku na metrze i nad nią rozsypane gwozdzie to ją weżmie wyraznie.Sygnalu w jedną i drugą stronę będzie ponad 2 m.Namierzanie to przy wcisnietym guziku dosyc dokladne,8 cm na przedniej sondzie.To wszystko macie w polskiej instrukcji PROsc.
Klucznik z Klucz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2009, 01:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witam, pozdrawiam

Wkrzykne tylko moje 7Gr. w temat - odnosnie zasilania - dobre zrodlo energii jest wazne :1 . Jak i w moich dwoch XLT tak i w TM-ie zastosowalem zasilanie z ogniw Litowych (akumulatorki z odzysku (z laptopow) - nie ma efektu memory, duza pojemnosc i ogolnie OK :1 ) i nie powiem zlego slowa na prace wykrywki. Normalnie po naladowaniu to np. w XLT przy pojemnosci ogniw okolo 4000mA/h moge chodzic i chodzic przez tydzien, zostawiac wykrywke w koncie i dalej chodzic zanim "poprosi" o doladowanie. TM nie jest tak czesto w terenie ale gdy sobie "lezakuje" w szafie to nie traci energii. Wiem koledzy, ze takie przerobki Was moze troche odstraszaja ale ja nie wrocilbym juz do Ni-CD czy tez Ni-Mh.

Pozdrawiam - Piotr

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 21 czerwca 2009, 08:40 
Porucznik
Porucznik

Ja kupiłem akumulatorki Ni-Mh 3000mAh, powinno być dobrze. Co do instrukcji to angielska jest strasznie ogólna i praktycznie nic ciekawego się z niej nie dowiedziałem. Do whits`a 5900 mam instrukcje od Proscana i jestem z niej zadowolony. Jak rusze w teren to napisze jak wrażenia;) tylko na razie nie wiem kiedy to nastąpi.... tm leży, a mnie aż nosi.

Pozdrawiam i Dziekuje

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]