Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 10:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Manierka
PostNapisane: niedziela, 19 lipca 2009, 21:47 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Piszę emaliowana, bo chyba na każdym egzemplarzu, który posiadam są ślady po łożu, na którym leżała manierka, zanim została zanurzona w farbie/emalii. Być może słuszna uwaga. Może w przypadku, gdy nie jest to typowa emalia jest to farba piecowa lub podobny wyrób. Teraz do mnie dotarło, że na emaliowane bardziej wyglądaja manierki niebieskie, brązowe, czarne. Czerwone i zielone są raczej lakierowane. Nie wiem o której manierce mowa, ale trudno uznać za pomyłke manierke tak różniącą sie rozmiarem, jak manierka górska z wcześniejszego postu, a szyjka manierki RFI z 43 roku, to prawdopodobnie pierwsze egzemplarze manierek stalowych, gdzie starano sie zachować pozory "porządnej, niemieckiej roboty".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 10:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

jak sam wspomniales ta wieksza stalowa butla jest rozmiaru manierki gorskiej , a te sa zawsze wiekszej pojemnosci niz standartowe manierki , co za tym podaza nie ma w tym nic szczegolnie dziwnego , choc tego typu ( wieksze stalowe butle ) sa prawdziwa rzadkoscia i takie egzemplarze ciezko trafic ( podobnie jak wieksze butle kokosow , bo takowe rowniez byly produkowane ).
co do gwintu manierki RFI to ten producent ma to do siebie , szzcegolnie jesli chodzi o wczesny ersatz , ze przykladal sie do produckji , jak zreszta wielu innych producenatow z 43 roku .
Zupelnym przeciwienstwem sa natomiast juz pozni producenci tacy jak "ksq" u ktorych nakretka na gwint wchodzi tak luzno ze nie trzeba manierki zakreacac, a jedynie wystarczy wcisnac nakretke na szyjke. ten prucent robil gwinty tak zlej jakosci , a nakreatki z tak cienkiej blachy ze powien byc synonimem naprawde poznej wojny gdzie erstaz byl juz naprawd ersatzem ersatza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Manierka.
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 11:02 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Heinrich, dzięki za odpowiedź. Już myślałem, że wszyscy są w Chorwacji i przez miesiąc albo dwa nie będzie z kim porozmawiać o ekwipunku. Gwinty na późnych manierkach stalowych są rzeczywiście paskudnie zrobione i czasami możne ja tak nazwać tylko umownie. Ten produkcji RFI zwrócił moją uwagę właśnie dbałością o wykonanie i głębokością.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 21 lipca 2009, 21:31 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ta górska stalówka MN44 to prawdziwa rzadkość :1
Pogratulować trafienia. Trudno będzie to "przebić" ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Manierka
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 01:01 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Dzięki za miłe słowa. Cieszę się, że jest jeszcze ktoś, kto potrafi docenić to, co tutaj pokazuję. Miałem ostatnio trochę szczęścia i mam nadzieję, że ta passa jeszcze trochę potrwa. Pokaż kolego jakieś ciekawostki. Na pewno masz tego trochę :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 18:07 
Chorąży
Chorąży

Mam nadzieje ze kiedyś trafi mi się taka duża stalowa manierka:) pogratulować trafienia. Jak możesz to zamieść zbiorowe zdjęcie swoich manierek.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 18:48 
Podpułkownik
Podpułkownik

Sam chlebaczek z materiału hbt jest rzadkością tylko na WAF widzałem jeden w dużo gorszym stanie. Zastanawia mnie jedno jaki może być rok produkcji ? Ten chlebak tez został ''przemilczany'' ;) Co do manierki nie każdy od razu załapie o co chodzi wprawieni kolekcjonerzy to od razu zauważą :) jak masz jakieś ciekawostki to pochwal się ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 14:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

fzl 45 :) Oczywiście jest to deko

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 lipca 2009, 17:40 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

ariks napisał(a):
Co do manierki nie każdy od razu załapie o co chodzi wprawieni kolekcjonerzy to od razu zauważą :)

To może ci wytrawni podzielą się wiedzą z maluczkimi? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 21:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Do tego grona dziwolagow wojennych chialbym dolaczyc swoj maly wklad w postaci zamieszzonego ponizej mapnika. Mapnik ciekawy bo to wzor przedwojenny/wczesnowojenny ,ktorego jak myslalem zaprzestano produkowac po roku 40 , ale jak widac po wykonaniu tj. z vinylu takiego jak ladownice do g43 , produkowany rowniez w poznym kresie wojny. Jedynymi wykonanymi ze skory naturalnej elementami sa tylne paski oraz przedni pasek z metalowa koncowka, przegrodka na temperowke oraz boczne scianki - reszta to juz vinyl. Co najciekawsze - cala zewnerzan czesc zostala pomalowana brazowa farba! by zakryc ta kujaca w oczy zolc z zoltego vinylu z ktorego zostal zrobiony ten mapnik. czasami niektore rzeczy moga naprawde zaskoczyc nawet dlugoletniego kolekcjonera.

[ img ]
[ img ]
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 09:15 
Podporucznik
Podporucznik

Ciekawy,
a znalazłeś może coś takiego jak producent lub rok produkcji co potwierdzało by jego wojenne pochodzenie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 13:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zapewne odnosiszs ie do tego co napisali na WAFie gdzie ten mapnik pokazal moj kolega ?? ten mapnik nie ma absolutnie zadnysh sygnatur. Ogladalem go niemazle pod lupa i nic takowego nie zauwazylem , nawet tuszwoego stempla z danymi producenta. Wnioskuje ze wojenny produkt po materialach z jakich zostal wykonany chociazby inyl - jest identyczny jak ladownicach do g43.
Oczywiscie moge sie mylic - a wtedy po prostu zmienie ten post i usune zdjecia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 13:37 
Podporucznik
Podporucznik

Akurat było odwrotnie,
najpierw zobaczyłem go tutaj i wzbudził moje zdziwienie a dopiero po czasie zobaczyłem ten drugi wątek.
Ale to w sumie nie ma większego znaczenia :)
Zastanawia mnie w jakim celu Niemcy mieli by wrócić do produkcji tego mapnika pod koniec wojny jak sugerujesz .
Materiał użyty do jego produkcji jest przedziwny a i kolor jak na koniec wojny raczej niespotykany.
Z sygnaturą to dziś nie problem bo co niektórzy walą je gdzie popadnie i w sumie nie bardzo można sie tym sugerować.
Nie chcę wyrokować bo mam za małą wiedzę ale jak przypomnę sobie kabury do P 08 i ładownice do Mausera produkowane przez byłe NRD to trzymałbym się od tego mapnika z daleka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 17:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie tyle Niemcy powrociliby do ich produkcji co wykorzystali pozostalosci z niewykorzystanych elmentow. Procz paru elementow caly mapnik jest wykonany z vinylu bardzo podobnego badz nawet idetycznego jak ten od ersatzowych vinylowych ladownic do g 43. taki sam vinyl widzialem rowniez wykorzystany miedzy innymi na torby narzedziowe z 44 roku.
Ci "specjalisci" na WAF ( miedzy innymi stwierdzajacy ze helm ktory Karol - Onyx wystawial na allegro jest wspolczesna robota ) sugeruja ze to powojenny zachodnioniemiecki mapnik. Jeden z owych specjalistow stwierdzil ze to wspolczesna robota sugeruja nawet ze ktos go zrobil pare minut wczesniej, ze juz nie wspomne o jendym znjch ktory stierdzil ze szwy nie sa II wojenne niemieckie.
Nie pisze tu o Michale bo on podal przynajmniej jakies logicznie brzmiace powody odrzucajace ten mapnik jako II wojenny ( choc powod z koncowkami tylnich paskow nie brzmi jak dla mnie najrosadzniej bo widzialem juz cale mnostow skorzanych paskow z okresu II wojny , wykonanych przez Niemcow , z ronymi koncowkami ). Mimo wszystko stwierdzil to jakby byl tego na 100% pewny ,a przypuszcam ze zobaczyl taki po raz pierwszy w zyciu. Ja nigdy nie daje 100% penwosci na cos czego nigdy wczesniej nie widzialem. jestem otwarty rowniez na wszelkie sugestie - na poczatku tez bylem sceptyczny wzgledem tego mapnika , ale porownalem go z wszelkimi znanymi mi skorzanymi egzemplarzami i wszystko kontrsukcyjnie bylo IDENTYCZNE. Z reguly wszelkie powojenne elementy wyposazenia roznia sie czyms od tych wojennych.
Kolejnym elementem za jest ocynkowanie , a nie pomalowanie elemntwo metalowych, typowe dla poznej wojny. Po wojnie malowano elementy metalowe.
Zastanawiam sie tylko czemu w latach '50 kiedy armia niemiecka byla reaktywowana miano by uzywac materialow sztucznych jak ten typ widocznego vinylu a nie jakichs innych bardziej charkterystycznych materialow jak np. ten z ktorego so wykonywane ladownice do g3 ( notabene z ktorego rowniez robiono mapniki ), badz elemetow wykonanych w calosci z materialow naturalnych.
Co ciekawe wszyscy moi znajomi , ktorzy kolekcjonuja Niemczyzne, stwierdzili ze ten mapnik wyglada naprawde dobrze i tak jkaby byl wykonany w okresie.
Ostatecznie dodam ze mapnik zostal znaleziony wraz chlebakiem II wojenny z 43 roku, przedowojennym czeskim chlebakiem ( badz pierwszowojennym Austrowegierskim ), mapnikiem ktory wystawilem w innej czesci tego forum nieznanej mi narodowsci ( przypuszczalnie jest austrowegierski ) i szelkami II wojennymi.
W ostatecznosci i tak nie zamierzam zostawic sobie tego mapnika , ale go sprzedac

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 18:54 
Podporucznik
Podporucznik

Ostatnim zdaniem sam sobie odpowiedziałeś :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]