Teraz jest poniedziałek, 2 lutego 2026, 08:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 10:06 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ja Ciebie nie przekonuję i klapek z oczu Ci nie zdejmę - ale pisanie że amnesti w polsce nie było mija się z prawdą ( amnestia nie musi dotyczyć wszystkich ). Nie przyjżałem się amnesti u naszych sąsiadów ale jestem pewnien że tam też nie mógł byś zalegalizować wykopka.

Dyskusję powielacie jak xero:

- zalegalizować Wasze wykopki,
- sejm do dupy,
- dlaczego nie mogę trzymać Kałacha w domu,

a temat był o amnesti i ja o tym napisałem, po czym stwierdzacie grupowo że jestem głupi bo czegos takiego w Polsce nie było (w tym momencie napiszę że do błędu nie potraficię się przyznać).

Jedynym wyjściem z sytuacji był by projekt ustwy OBYWATELSKIEJ (kryteriów nie będe podawać). Nowelizacja ustawy (w zakresie wykopków) wiele by zmieniła.Na pytanie gdzie podpisy można zbierać odpowiem tylko że na każdym festynie, pod każdą imprezą, na każdym zlocie. A to że jedynie potraficie o tym gadać nic nowego nie wnosi. Pozdrawiam i więcej czytania ze zrozumieniem.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 sierpnia 2009, 10:52 
Główny Administrator
Główny Administrator

Nie wiem o co kopie kruszycie.
Amnestia w Polsce była nie jedna :) z miernymi efektami bo ludzie z czasów okupacji wolą coś zakopac niz władzy oddać.
Nikomu nie ufają i dobrze. W tym kraju zawsze ktos będzie chciał sprawdzic czy aby na pewno oddales wszystko i po ujawnieniu się zawsze będziesz na celowniku.
Rachunek opłacalności jest prosty.
Nie widzę żadnego sensu takiej amnestii jeżeli nie gwarantowałaby dotychczasowym właścicielom prawa do odzyskania broni po zdekowaniu jej za jakąś symboliczną opłatą.
Wymóg certyfikatu z CLK dotyczący wykopków jest nadużyciem urzędniczym !!!
Wykop najczęściej jest czyms co kiedyś było bronią a dziś do niczego się już nie nadaje.
Niedawno koleś odkrył zrzutowisko broni. Zwiózł urobek do garażu i po paru dniach miał wjazd policji. Z uwagi na fakt iż ta jednostka nie miała pod ręką policyjnego biegłego, poprosili o takowego z pobliskiej jednostki wojskowej. Biegły przyjechał na miejsce zobaczył stertę złomu i wyraził się mniej więcej w ten oto sposób: Ku...wa nie macie nic innego do roboty i juz za złomiarzy się zabieracie ? Nie zawracajcie mi dupy bo ten złom do niczego innego jak na skup sie nie nadaje ...
Problem nie leży w ustawie tylko nadinterpretacji i nadgorliwości połączonej z wrodzoną sklonnością do głupoty kandydatów na policjantów i prokuratorów.
Nie ma w kraju ani jednego przypadku napadu z "bronią" w ręku pochodząca z wykopu !!! o długiej broni nie wspomnę.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 03:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Solek napisał(a):
Podobno głupoty piszę to przeczytaj:

Ustawa z dnia 3 czerwca 2005 r. o wyłączeniu bezprawności posiadania bez wymaganego pozwolenia lub rejestracji broni lub amunicji przez osoby walczące o suwerenność i niepodległość Polski
(Dz.U. 2005 nr 143 poz. 1198).

To jest tylko kilka stron do przeczytania.

NAJPIERW PRZECZYTAJ TĄ USTAWĘ A DOPIERO PÓŹNIEJ SIĘ WYPOWIADAJ!!!!!!!!!

Widać że dokładnie muszę podać ww ustawę bo jak podałem dwie to już zadużo do zrozumienia!!!!!!!!!!!!!!

dodam jeszcze, że ustawa ta dotyczy również rodzin tych osób nawet gdyby ta osoba nie żyła

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 16:19 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pierwsza ustawa z lat 90-tych dawała możliwośc legalnego zarejestrowania "deko". Kiedy weszła wtedy amnestia, znajomy zawiózł na Komendę ok. 100 szt.. Trochę to pewnie kosztowało, ale obecnie ma legal. I nie były to wykopki w stanie hutniczym ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 16:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Solek tylko z tą ustawą jest jeden malutki problem ... Oni jej nie respektują - pamietasz może sprawę tego dziadka byłego powstańca Warszawskiego który miał prywatne muzeum ...I co obrabowali go niebiescy więc...

Wiesz ich mentalność nie odbiega specjalnie daleko od UB , coś jest przestępstwem gdy oni powiedzą nie gdy tak mówią przepisy... Co z tego że może i Ci to oddadzą jak i tak będziesz miał zszargane nerwy po sprawie , która w naszych realiach może się ciągnąć nawet 10 lat ...

Dlaczego w Polsce takiej amnesti nie będzie ,czynników jest bardzo wiele od "konserwatywnej" warstwy "elekcyjnej" (tak w PL głosuje 30% -50% uprawnionych i to w 90% stare grzyby) dlatego nikt i nic się nie przebije , młodzi leją na wybory i polityke , albo w ogóle nie ma ich w kraju ...setki drobnych błędów i dlatego jest jak jest...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 20:13 
Chorąży
Chorąży

Tu się muszę z FDJ-tem zgodzić. Szczęście kolekcjonera jest niestety uzależnione od interpretecji urzędnika czy biegłego. Jeden powie że to g...o warty złom a drugi że "po ewentualnych przeróbkach ślusarskich możliwe jest oddanie pojedyńczego strzału w sposób nietypowy". Jak trafisz na pierwszego to teoretycznie jest OK. Ale tylko teoretycznie bo już jesteś notowany i np. za dwa lata jakiś nadgorliwiec chcący zabłysnąć znowu Cię odwiedzi z innym biegłym. Koło się zamyka. Cały problem to jasne i oczywiste regulacje prawne. Przykro mi to stwierdzić ale jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim coś drgnie na lepsze.
W UK idziesz na giełdę i wybierasz. Płacisz i wychodzisz z zdezaktywowaną bronią z certyfikatem w ręku. Bez ceregieli, bez problemu. Ostatnio kupiłem mosina kawaleryjskiego w super stanie za 85 GBP. Czy to jest tak dużo. W kraju same ceregiele by kosztowały więcej. To zupełnie inna bajka.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 02:08 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

[BS] Wolf - takiej sprawy nie pamiętam aczkolwiek mógł byś ją przypomnieć.

Jeżeli mówisz że "niebiescy" jej nie respektują i go "obrabowali" to masz na myśli powzięcie wiadomości przez policję o popełnieniu przestępstwa przez osobę X i znalezienie u niej w trakcie przeszukania broni??? Chyba coś jest nie tak, musiałeś nieczytać ustawy - z tą bronią, czy to deko czy też pełnowartościowy egzemplarz, to masz samemu się zgłosić na Policję.

Jeżeli miałeś coś innego na myśli to napisz, bo ja tak twój tekst zrozumiałem.

Biegli zawsze orzekają zgodnie - jeżeli nie masz papieru wydanego przez jednostke upoważniona do wydawania kwitu iż broń jest deko - to zawsze uznają ją za broń (o ile ma istotne części broni). Przez biegłego mam na myśli eksperta badającego broń w laboratorium a nie ogledziny na miejscu policjanta lub innej osoby, która rzekoma zna się na broni. Nie wiem ilu z was widziało taką ekspertyzę??? Ja trzymałem taką w ręku i nawet znajdowało się w niej próba oddania strzału z takiej broni. Jeżeli jest jak mówisz a biegli orzekają ( w przypadku jednego stanu faktycznego różnie) to wżuć skan takiej ekspertyzy lub podaj sygnature sprawy.Ja ją z chęcią odszukam bo wiem że takiej sprawy w polsce nie było i długo nie będzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 04:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Co chcesz udowodnić, człowieku ??? Że userom tego FORUM zależy na trzymaniu sprawnej broni
i całkowitej bezkarności z tego powodu ??? Zakładasz, że jesteśmy zgrają przestępców i
potencjalnych bandytów ??? To na jaką cholerą wchodzisz na stronę tego FORUM ???

Zerknij na posty z wątku o powstańcu, który miał od kilkudziesięciu lat w domu
muzeum o którym wszyscy wiedzieli, bo nawet wycieczki szkolne tam się odbywały i
który w jednej chwili stracił dorobek życia w nie do końca jasnych okolicznościach
za sprawą :cop z wydziału terroru kryminalnego, którzy zrobili nalot na jego dom
pod nieobecność gospodarza.

Jeżeli twierdzisz, że biegły nie może "na oko" orzec wobec broni ze zrzutowiska,
zazwyczaj skorodowanej i pokrzywionej, że jest niesprawna i musi oddać z niej próbny strzał
w jakimś laboratorium, to broń Nas Boże przed takimi właśnie "biegłymi", bo oni sa przyczyną
kłopotów z prawem ludzi, u których znajdowane są destrukty z istotnymi częściami broni.
Nawet, jeśli te istotne części broni są próchnem, z którego sypie się rdza ???
I to jest właśnie nieszczęście ! TYLKO CLK jest władne napisać, że dane próchno
to próchno, inny rusznikarz może się pomylić. Dobry patent na zarabianie pieniędzy w sposób monopolistyczny
w majestacie prawa. Uważam , że podobnie należy uczynić z badaniami technicznymi
samochodów sprowadzanych z Zachodu mających więcej niż 10 lat : tylko
jeden ośrodek w kraju ma prawo wydawać zezwolenie na dopuszczenie takiego auta do
ruchu. Ale interes !

Nazwę każdego kraju (w szczególności swojej Ojczyzny ) NALEŻY BEZWZGLĘDNIE
PISAĆ Z WIELKIEJ LITERY, to tak na marginesie.

P.S. Żebyś sie nie nadwerężal, bo widzę, że masz kłopot z sięgnieciem do wyszukiwarki
i znalezieniem postu, o którym mówi Wolf, to podaję linka :

http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... highlight=

Ostatnio edytowano sobota, 15 sierpnia 2009, 10:56 przez świeżynka, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 08:49 
Moderator
Moderator

Solek napisał(a):
Jeżeli mówisz że "niebiescy" jej nie respektują i go "obrabowali" to masz na myśli powzięcie wiadomości przez policję o popełnieniu przestępstwa przez osobę X i znalezienie u niej w trakcie przeszukania broni??? Chyba coś jest nie tak, musiałeś nieczytać ustawy - z tą bronią, czy to deko czy też pełnowartościowy egzemplarz, to masz samemu się zgłosić na Policję.

Zapytam wprost ...kpisz czy o droge pytasz ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 15:14 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Cytuj:
Co chcesz udowodnić, człowieku ???

To że wypowiadasz się w temacie o którym nie masz pojęcia.

Cytuj:
Że userom tego FORUM zależy na trzymaniu sprawnej broni
i całkowitej bezkarności z tego powodu ???

Co kto trzyma w domu to mnie nie obchodzi.
Cytuj:
Zakładasz, że jesteśmy zgrają przestępców i
potencjalnych bandytów ???

A gdzie to wyczytałeś, bo bardzo mnie to interesuje.
Cytuj:
To na jaką cholerą wchodzisz na stronę tego FORUM ???

Wchodzę bo mi sie podoba jak jakiś kretyn wypisuje głupoty i można mu pokazać, że jest w błędzie, ewentualnie przedstawić mu inny punkt widzenia.

Temat o powstańcu dopiero teraz przeczytałem. Wybacz ale nie jestem w stanie wszystkich informacji przeczytać. A jeśli chodzi o Powstańca i jego zbiór to napisze Ci tylko tyle, że jeżeli posiada on jakiekolwiek kwity z poprzednich przeszukań i stwierdzenia iż jego eksponaty nie są bronią to mam duże szanse odzyskać kolekcję. Wiedziałeś ??? Pewnie nie bo prawa nie znasz i nie wiesz co trzeba by było napisać. Tu jeszcze dochodzi kwestia "muzeum".

No tak , na "oko" to gosciu w szpitalu umarł. Tak twierdze że jeżeli orzeka na "oko" to jest dupa. W mojej sprawie właśnie biegły "orzekał na oko" i wyszły mu bardzo dziwne rzeczy.

Cytuj:

Wypowiadamy się na temat broni pozostawionej po wojne w domu przez kombatanta i jej legalizacji. A ty o czym mówisz bo dla mnie zbyt skrótowo piszesz.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 15:16 
Generał Broni
Generał Broni

Mirek - weź się zlituj i zadziałaj jako mod, bo inaczej ten gościu nas zamęczy. :(

Ostatnio edytowano sobota, 15 sierpnia 2009, 15:56 przez rob_k, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 15:51 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Solek napisał(a):
Cytuj:
Co chcesz udowodnić, człowieku ???

To że wypowiadasz się w temacie o którym nie masz pojęcia.

Cytuj:
Że userom tego FORUM zależy na trzymaniu sprawnej broni
i całkowitej bezkarności z tego powodu ???

Co kto trzyma w domu to mnie nie obchodzi.
Cytuj:
Zakładasz, że jesteśmy zgrają przestępców i
potencjalnych bandytów ???

A gdzie to wyczytałeś, bo bardzo mnie to interesuje.
Cytuj:
To na jaką cholerą wchodzisz na stronę tego FORUM ???

Wchodzę bo mi sie podoba jak jakiś kretyn wypisuje głupoty i można mu pokazać, że jest w błędzie, ewentualnie przedstawić mu inny punkt widzenia.

Temat o powstańcu dopiero teraz przeczytałem. Wybacz ale nie jestem w stanie wszystkich informacji przeczytać. A jeśli chodzi o Powstańca i jego zbiór to napisze Ci tylko tyle, że jeżeli posiada on jakiekolwiek kwity z poprzednich przeszukań i stwierdzenia iż jego eksponaty nie są bronią to mam duże szanse odzyskać kolekcję. Wiedziałeś ??? Pewnie nie bo prawa nie znasz i nie wiesz co trzeba by było napisać. Tu jeszcze dochodzi kwestia "muzeum".

No tak , na "oko" to gosciu w szpitalu umarł. Tak twierdze że jeżeli orzeka na "oko" to jest dupa. W mojej sprawie właśnie biegły "orzekał na oko" i wyszły mu bardzo dziwne rzeczy.

Cytuj:

Wypowiadamy się na temat broni pozostawionej po wojne w domu przez kombatanta i jej legalizacji. A ty o czym mówisz bo dla mnie zbyt skrótowo piszesz.

Jesteś bardzo pewny siebie i swojej prawniczej wiedzy i lepiej wiesz, na czym się znam a na czym nie.
Tacy goście zawsze mnie bawili swoja dezynwolturą.
Jak jesteś taki mądry (w odróżnieniu od kretynów, z którymi masz do czynienia), to powiedz,
czemu mu ją w ogóle zabierali, skoro miał kwity ??? Albo czemu jej jeszcze nie odzyskał ???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 22:42 
Główny Administrator
Główny Administrator

Chyba się zgodzicie ze mną Panowie, że temat się już wyczerpał.
Nie wiem tylko co kolega Solek chce nam tu udowodnić ?
Twierdzi, że przepisy sa jasne a wcale tak nie jest.
Niestety do władzy i policji ciągna zwykle ludzie niedowartościowani a co za tym idzie mierni i właśnie te niespełnione miernoty tworzą prawo i starają się je egzekwować.
Problem w tym, że nie da się wszystkiego przewidzieć i zapisać w prawie, dlatego też do egzekwowania prawa powinno się zatrudniać osoby zaufania publicznego, które na podstawie swojego doświadczenia życiowego interpretowały by prawo i konfrontowały w zderzeniu z rzeczywistością.
Miernoty natomiast postepują w jedyny znany sobie sposób i jezeli czegos nie rozumieja lub cos nie jest wprost napisane to najlepiej okreslają to jako nielegalne.
Dlatego tez sędzia powołuje biegłego bo sam sie nie domyśli że zardzewiały sztrucel jest mniej szkodliwy dla zdrowia niż miotła sprzątaczki.
Co do wspomnianego powstańca zaszła właśnie taka sytuacja.
Posiadał kolekcje juz za czasów komuny i w tym czasie jego eksponaty były pozbawiane cech użytkowych na podstawie istniejących wtedy przepisów.
I choć w myśl najwazniejszych doktryn prawnych, że prawo nie działa wstecz, powinna ta kolekcja pozostac nietykalna to miernoty postanowiły zaliczyc spektakularny sukces i wykorzystały sytuację w której przepisy sie zmieniły. Wtedy to z dnia na dzień coś co nie było bronia nagle się nia stało !!! a dlaczego ? Bo nie ma na nich oznaczen z CLK i choć dalej sie nie da z nich strzelac to na mocy ustawy bohater został terrorystą.
Solek przestań mysleć jak miernota a zacznij jak homo sapiens.
FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 15 sierpnia 2009, 22:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie mówiąc już o sprawach związanych z bronią CP a wiatrówkami , bo to już w ogóle jest absurd ( możesz mieć snajperski karabin Sharpsa - jakieś 1000J na wylocie bez żadnego papieru , ale na wiatrówkę powyżej 17J , albo kbks - jakieś 100-200 J musisz już wypełnić mase papierków ) a z bronią CP jest jeszcze wieksza masakra - nie jednemu już Policja broń zarekwirowała mimo pełnego prawa do jej posiadania - oddali - co z tego skoro nerwy zszargane ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]