Teraz jest wtorek, 24 czerwca 2025, 01:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 22:05 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Dołączam się do prośby kolegi Trapera- bardzo by nam zależało- info najlepiej na priv
pozdrawiam :pa

VW Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 22:21 
Lew morski

Panowie dajcie znac na priv - cos montujemy. PZDR!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 22:31 
Porucznik
Porucznik

No nie jak jedzie taka ekipa to ja się piszę :)
Dajcie znac jak bedzie wiadomo cos wiecej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2004, 22:45 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

No proszę na hasło : por "Zygmunt" :mg: wszyscy odezwali się niemal w ciągu godziny-
to się nazywa wzorowa dyscyplina :1
byłoby fajnie, kolejne spotkanie w gronie fanów majora, i to z takim gościem.
Czekam na info- pozdrawiam i do zobaczenia :pa
VW Wojtek

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 15:03 
Porucznik
Porucznik

Własnie wróciłem z inscenizacji jednej z bitew Powstania Warszawskiego. Impreza odbyła się w Stoczni Gdańskiej. Było mnóstwo strzelaniny :) Panowie i panie z Trójmiejskiej Grupy Rekonstrukcji Historycznej zaprezentowali się wyśmienicie. Po inscenizacji było trochę , przemówień. Była też wystawa poświęcona Powstaniu.
Spotkałem Pita i nasze sanitariuszki :)
Jak wrócę do domu to wrzucę kilka fotek.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 15:17 
Porucznik
Porucznik

Witam koledzy!
Byłem dzisiaj w Czerninie na miejscu śmierci Żelaznego. Wszystko zgadza się z opisem i fotografiami UB. Udało mi się odnaleźć człowieka który pracował w tamtejszym majątku od roku 1945. Ten człowiek twierdzi że zajmował sie stolarstwem i zlecono jemu i jego teściowi zbicie naprędce trumny, przypominającej bardziej skrzynie-jak twierdzi. Nie wie co dalej się działo ze zwłokami Żelaznego. Ludności nie pozwolono się zbliżać. Szukałem jakis śladów i trafiłem w ten sposób do Sztumu. poznałem tam pana Janusza Ryszkowskiego, pracuje on w Dzienniku Bałtyckim i pisał swego czasu o pobycie mjr.Łupaszki na tym terenie.Wspomniałem o naszych planach umieszczenia tablicy, możemy więc liczyć na przychylność mediów w tej sprawie i informacje w lokalnej prasie. Dowiedziałem sie również i mam namiar na jeszcze jedną osobę z tego miasta interesującego się tym tematem, posiadającą ciekawe informację. Przy okazji trafiłem w bibliotece na lokalne wydawnictwo, w którym twierdzą że sam Łupaszko jakis czas przebywał w samym Sztumie. Osobiście nie zgadzam się z tym, ale może niech wypowie sie w tym temacie kolega Niwol. Dowiedziałem sie również że żyje jeszcze pani która opatrywała rannego Żelaznego. Czy wiadomo coś w tym temacie w szacownej instytucji kolegi Niwola? Serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 21:45 
Lew morski

Kolega Traper widze odwalil kawal roboty - brawo!!!!!! Co do Sztumu to chyba prawda - jak sie zrobilo goraco w Trojmiescie - Major przebywal jakis czas " na kolonii w Sztumie" a potem przeniosl sie do majatku Jodłowka (listopad 1945)- korzystal tu z pomocy znajomego z Wilenszczyzny, ktory byl komisarzem ziemskim -Mariana Romantowskiego - dzieki niemu Lupaszko dostal stanowisko administratora gospodarstwa panstwowego i w ten sposob gospodarzyl najpierw w Sztumie(tylko gdzie?) .Z Gdanska dojechali Lala, Miecio i Staszek - mieli nawet krowe - przyjezdzal do nich Zagonczyk, Regina i Wiktor z podlasia - trwalo to do lutego 46 - zaczela sie nimi interesowac milicja
- wyniesli sie do Jodlowki - przygotowano wyjscie w pole odtworzonej brygady.W Malborku przy ul Rodziewiczowny zorganizowano punkt kontaktowy a potem chyba byli kierowani do Jodlowki. Pierwsza akcja - czyli chyba poczatek dzialalnosci jako oddzial partyzancki to 14 kwietnia 46 - zasadzka na samochod kolo Waplewa.(za ps. Lupaszka - Fikusa)
Traper jestem pelen podziwu dla efektow twojej pracy w terenie - szkoda, ze to troszke daleko - relacje tego goscia od trumny trzeba koniecznie spisac - Niwol moze jakis weekend? W papierach jak na razie nie ma nic na temat miejsca pochowania Zelaznego - trzeba by chyba błąd ortograficzny!!! ma być "znaleźć" jakiegos ubowca ze Sztumu.
Co do inscenizacji to robila wrazenie - wielki trud zadali sobie organizatorzy aby przygotowac pare minut walki. Ja polecam robiaca wielkie wrazenie wystawe fotograficzno-filmowa przygotowana przez Warszawe nt. Powstania (teren wystawy drogi do wolnosci - jak ktos zainteresowany to na priv dam znac jak dojsc).Mialem tez przyjemnosc poznac panow Labuszewskiego i Krajewskiego - autorow Lupaszko, Mlot , Huzar - coz nie myslalem zakladajac ten temat, ze tak fajnie sie to wszystko rozkreci. Acha byla do nabycia publikacja w ktorej jest artykulik o Lupaszce - dowiedzialem sie po fakcie, przerzucilem na szybko - jak cos ciekawego to dam znac. Ja kupilem Boradyna - Niemen rzeka niezgody - studium stosunkow z sowietami na Nowogrodczyznie( i troche Wilenszczyznie) w sowieckich dokumentach m. in depesze oddzialow partyzanckich dot. naszych do sztabu - wlos sie jezy - oni chyba glownie zajeli sie rozpracowywaniem i likwidacja AK a nie walka z Niemcami, kupilem tez materialy konferencyjne IPN pt. Podziemie zbrojne na Lubelszczyznie wobec 2 totalitaryzmow 1939 -1956 - tam m.in b. ciekawe artykuly naszych kolegow nt. przykrego zjawiska bandycenia sie partyzantow - jak przeczytam to cos skrobne - to tak aby nie wpasc w monotematyczne i przez to zafalszowane uwielbienie - to co bohaterskie trzeba szanowac co zle - nazywac po imieniu choc tak trudno ujac te lata z naszej perspektywy w jakies czarno-biale ramy.PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 lipca 2004, 23:03 
Porucznik
Porucznik

Panowie a co w sprawie tablicy w Czerninie? oglądałem kościółek i myślę że jest to dobre miejsce. Czy macie jakieś sugestie w tej sprawie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 08:43 
Lew morski

Traper abys nie myslal, ze sam dzialasz to powiem Ci, ze trwaja zmudne i b. intensywne prace w papierach - sporo ciekawostek, ale zadnych sensacji jak na razie - czuje, ze jeszcze sami sie zdziwimy co nam na koniec wyjdzie.Tobie moze latwiej dojsc do czegos z UB z tego rejonu -Sztum/Malbork 46-47 moze sprobowalbys dotrzec do jakiegos starego ubeka(wiem, ze to nieciekawe zadanie, ale tylko tak mozemy chyba cos wiecej sie dowiedziec co stalo sie z cialem Zelaznego).Tablica wiecej Niwol sie zajmowal - moze on cos odpowie choc ostatnio mocno zalatany.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 lipca 2004, 21:13 
Porucznik
Porucznik

jednego utrwalacza namierzyłem! Ale rozmawiać będzie z nim kto inny, bo ten człowiek nie opowiada o swojej przeszłości prawie wcale. zrobiłem co mogłem, teraz trzeba tylko czekać. Jutro wyjeżdzxam na jakieś 12 dni, wróce i będę dalej drążył temat. Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 31 lipca 2004, 09:13 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Brawo Traper!!!
Musze powiedzieć, że jestem pod absolutnym wrażeniem!! :za Robisz bardzo konkretna i fachową robotę. Może jednak powinieneś zostać historykiem? := Pit i dziewczyny także pracują wyjatkowo skutecznie. Przy tym tempie, jesteście w stanie błyskawicznie rozszyfrować chyba wszytskie problemy!!! Naprawdę gratuluję. Myślę, że warto pogłebić relację stolarza. Jak robił skrzynię, to powinien wiedzieć co się z nią działo. Może robił także inne? I gdzie te skrzynie z ciałami zakopywano? Co do utrwalacza, warto także go popytać. Nie musi być UB może być MO, bo oni zazwyczaj duzo wiedzieli o sobie. I nie musi wiedzieć gdzie został pochowany konkretny człowiek, wystarczy że wskaże miejsce, gdzie z reguły ich zakopywano. Zresztą chyba pogadamy po Twoim powrocie.
Przesyłam niżej kilka fotografii z rekonstrukcji. Nie oddają całości klimatu, bo nie ma dźwięku, ale chyba mozna się wczuć. POzdrawiam
Niwol

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 sierpnia 2004, 21:35 
Plutonowy
Plutonowy

Przepraszam pomyliłem daty, planowany dzień przyjazdu Zygmunta Błażejewicza to 13 sierpnia. Jeżeli są chętni na spotkanie 14 sierpnia (sobota) to proszę o kontakt. Będzie to w miejscu bitwy pod Sikorami (mała miejscowość w okolicach Sokołowa Podlaskiego), spotka się tam ówczesny por. "Zygmunt" ze swym wrogiem kpt. Cynkinem tak jak to było w sierpniu 1945. Ciekawe co z tej konfrontacji wyniknie?
Później będzie można porozmawiać bo myślę że filmowcy nie zabiorą całego dnia.
Zainteresowanym podam dokładne namiary.
Pozdrawiam
Krzysztof Kiersnowski

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 15:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Szkoda, że koledzy nie odezwali się jakieś 4 latka temu.....Mój znajomy ś.p. był szefem AK na Wileńszczyźnie.......

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 15:50 
Lew morski

wiesz tych szefow to bylo sporo - ciagle wsypy, aresztowania - moze cos wiecej podasz - jak z jakis wzgledow nie chcesz podac nazwiska publicznie to moze na priv? PZDR :pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 sierpnia 2004, 12:51 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nosił pseudonim KIM i działał na Wileńszczyźnie. W czasie wojny stracił rękę.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]