Teraz jest piątek, 16 stycznia 2026, 21:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: jak to jest.
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 15:17 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

witam. temat pewnie poruszany setki razy ale jakoś nie mogę znaleźć. jak to się robi żeby założyć grupę rekonstrukcyjną?? chodzi mi tu głównie o broń.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 15:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Grupy reko glownie maja same odlewy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: jak to jest.
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 20:23 
Moderator
Moderator

rudyvtt napisał(a):
witam. temat pewnie poruszany setki razy ale jakoś nie mogę znaleźć. jak to się robi żeby założyć grupę rekonstrukcyjną?? chodzi mi tu głównie o broń.
To zależy o jakim okresie mówimy, czy powiedzmy II wojna czy na przykład wojny napoleońskie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 21:13 
Moderator
Moderator

Le.I.G.18 & Inez napisał(a):

Powoli sie to zmienia, zalezy tez jakie grupy tzn co odtwarzaja ( oczywscie caly czas mowimy o II wojnie ...w klimaty gosci w cudacznych wdziankach staram sie nie zapuszczać :666), jest juz na rynku troche zdekowanych giwer z polskimi papierami, nie ukrywam ze w tym przedziale sprzetowym najlatwiej maja ci od Red Army&Co, gdzie wybor spory, a ceny powoli zaczynaja sie robic akceptowalne, powoli pokazuje sie tez podekowany sprzet dla wehrmachtu ( ceny jak na razie jeszcze bandyckie) .... sytuacje ratuja takze wszelkie wynalazki typu ASG, ale nie ukrywam ze dla mnie to połsrodek ......wszystkie te patenty ktore wymieniłem słuza głownie do lansu przed- i pobitwnego, bowiem sprzet "halasujacy" wypozyczany jest tylko na czas "wojny".
Goscie od "dziwnych wdzianek" :666 maja łatwiej, tam całosc broni prywatnej ma wlasciwosci "hałasujace" ;) .... ale nie zamieniłbym sie ...... łatwosc w uzyskaniu strzelajacej broni rekompensuje z nawiazka cyrk z pozyskaniem odpowiedniego munduru ( i jego koszty ) ..... czyż nie Kolego Wojciechu ??? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 22:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Argo napisał(a):

Powoli sie to zmienia, zalezy tez jakie grupy tzn co odtwarzaja ( oczywscie caly czas mowimy o II wojnie ...w klimaty gosci w cudacznych wdziankach staram sie nie zapuszczać :666), jest juz na rynku troche zdekowanych giwer z polskimi papierami, nie ukrywam ze w tym przedziale sprzetowym najlatwiej maja ci od Red Army&Co, gdzie wybor spory, a ceny powoli zaczynaja sie robic akceptowalne, powoli pokazuje sie tez podekowany sprzet dla wehrmachtu ( ceny jak na razie jeszcze bandyckie) .... sytuacje ratuja takze wszelkie wynalazki typu ASG, ale nie ukrywam ze dla mnie to połsrodek ......wszystkie te patenty ktore wymieniłem słuza głownie do lansu przed- i pobitwnego, bowiem sprzet "halasujacy" wypozyczany jest tylko na czas "wojny".
Goscie od "dziwnych wdzianek" :666 maja łatwiej, tam całosc broni prywatnej ma wlasciwosci "hałasujace" ;) .... ale nie zamieniłbym sie ...... łatwosc w uzyskaniu strzelajacej broni rekompensuje z nawiazka cyrk z pozyskaniem odpowiedniego munduru ( i jego koszty ) ..... czyż nie Kolego Wojciechu ??? ;)

Argo a jak to, kiedys slyszaelm ze w fatherlandach mozna kupic bron przerobiona na slepaki tak zawane salut czy cos w ten klimat. Orjentujesz sie czy to prawda czy tylko jakas plotka?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2009, 22:20 
Moderator
Moderator

Argo a jak to, kiedys slyszaelm ze w fatherlandach mozna kupic bron przerobiona na slepaki tak zawane salut czy cos w ten klimat. Orjentujesz sie czy to prawda czy tylko jakas plotka?

Jest to istotnie prawda ..... zreszta nie trzeba sie wybierac do Vaterlandu, wystarczy za Olze ............ u nich to nie bron (jedynie wymagane ukończone 18lat), niestety u nas rzecz praktycznie nie do zalegalizowania, gdyż gliny wymyslily sobie w UoBiA ze kaliber powyzej 6 mm to juz nie bron alarmowa, a bojowa :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 00:04 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

spoko, w mojej wiosce(suwałki) ostatnio miała miejsce taka inscenizacja. mauzery wszystkie były czeskie (wybite godło na lufie) przecież ktoś musi sie tym "zajmować" a wądpie ze ktokolwiem miał tam zezwolenie wiekszość z nich miała do 22lat oprócz oficerów. dobrze by było zeby ktoś z takiej właśnie grupy sie wypowiedział.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 22:06 
Moderator
Moderator

rudyvtt napisał(a):
dobrze by było zeby ktoś z takiej właśnie grupy sie wypowiedział.

No to sie wlasnie wypowiadamy, jako ktosie z takich grup ...tzn ja i Wojtek ...poczytaj z łaski swojej jeszcze raz cały watek i wyciagnij wnioski ....grupy rekonstrukcyjne z okresu II wojny zazwyczaj nie posiadają swojej prywatnej broni hukowej , wypozyczaja sprzęt jedynie na czas "wojny" z firm posiadajacyh koncesje i swiadczacych takie usługi ..... natomiast bron słuzaca do budowania postaci danego zołnierza w tzw miedzyczasie pomiedzy rekonstrukcjami to albo deko, albo asg, albo wszelkie repliki home made.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 sierpnia 2009, 19:54 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jako rekonstrukor powiem tyle w Polsce po prostu nie ma jako takiej możliwości na posiadanie broni na ślepaki podczas rekonstrukcji przynajmniej tych w których ja biore udział a robie 2 batalion rangersów obsługuje nas głównie firma z czech i raczej jesteśmy z tego zadowolenia a w Polsce prawo co do broni nawet dla rekonstruktorów niestety myśle że szybko się nie zmieni :n

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]