Teraz jest niedziela, 26 kwietnia 2026, 04:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 7 sierpnia 2009, 23:27 
Weteran
Weteran

szkoda tego całego pomarańczu w którym odegralismy jakaś rolę w zamian za to juszczenko oglasza rok 2009 rokiem pamięci s. bandery - "wdzięczność ludzka nie zna granic"

ukrainiec nigy nie był przyjacielem Polaka i raczej nie ma na to szans w przyszłosci - im bliżej do ruskich którzy i tak prawie jawnie nimi kierują a po nastepnych wyborach prawie wroci cccp

jestem mocno zdziwiony, ale pozytwnie postawą naszego MSZ - nie zhańbili sie o czym pisałem natomiast na pohybel pajacowi niesiołowskiemu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2009, 00:09 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):
...gdyby nie krótkowzroczność naszych palantów na górze.
A w sprawie rajdu nasze władze zachowały się wzorowo :1

Te "krótkowzroczne palanty" "zachowały się wzorowo"?
Oj, Lipek, Lipek.... :)

Jest takie rosyjskie przysłowie: "Kiedy jesz zupę z diabłem, musisz mieć bardzo długą łyżkę".
Tej długiej łyżki nie mamy ani my, ani żaden z błaznów, którzy w tej chwili rządzą Europą. Na tym polega szczęście Putina, że trafił na czas, gdy cywilizowana część kontynentu została otumaniona przez miernoty.
Taka Europa nie jest w stanie przeciwstawić się państwu, w którym nadal maszeruje się pod sztandarami i symbolami systemu, który zamordował miliony niewinnych ludzi. Państwu, w którym funkcjonowanie organizacji pozarządowych ma umowny charakter, gdzie nieliczne, niezależne media funkcjonują na granicy prawa, gdzie pod ochronnym parasolem państwa rozrasta się najbardziej prymitywny, załgany nacjonalizm. Gdzie oficjalnie zakłamuje się historię.
Z tym państwem, Lipek, chcesz robić udane interesy?
A osobiście dużo już interesów w swoim krótkim życiu zrobiłeś?
Ja od 19 lat prowadzę własną firmę i wiem, że biznes z bandytami zawsze kończy się źle. Nawet, gdy z początku wygląda to całkiem obiecująco.
Tragedia I Rzeczpospolitej zaczęła się wraz z realną utratą Ukrainy. Działo się to powoli. Niezauważalnie dla współczesnych, Moskwa swoimi brudnymi łapami rozrywała państwo. Skończyło się to katastrofą, i dla nas, i dla Ukrainy.
Mieliśmy zawsze jednego, zaciekłego, niepodlegającego przemianom wroga. Tak naprawdę tylko jedna nasza granica zawsze stała w ogniu: wschodnia.
Warto o tym pamiętać, nim zaczniemy się gospodarczo od tego "wschodu" uzależniać...
Był taki czas, gdy wspólnie z Kozaczyzną mogliśmy zatrzymać Moskwę. Niesnaski, obopólne żale, przelana krew, ale i małe, obrzydliwe prywaty, poróżniły nas na wieki. I tak już chyba pozostanie. Z kremlowskim błogosławieństwem...

Ostatnio edytowano sobota, 8 sierpnia 2009, 02:40 przez Renald, łącznie edytowano 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2009, 00:16 
Moderator
Moderator

świeżynka napisał(a):
Za Hitlera też budowali autostrady i Niemcy sporo mu zawdzięczali w czasach kryzysu.

To co, rezygnujemy ze wspólnej Europy i niech każdy czci swoich bohaterów, choćby zaraz za granicą
był dwuznacznie postrzegany ?

Zeby zrezygnowac ze wspólnej Europy, to byloby wskazane aby ona chociaz powstała .........póki co UE to fikcja która rozpada sie na naszych oczach..............

świeżynka napisał(a):
W/g mnie trzeba zjednoczyć siły wobec Rosji, choć te półgłówki typu Sarkozy tego nie
dostrzegają, mimo kilkudziesięciu lat komuny.
...............................A najważniejsze, to odgrodzić sie od Rosji i skutecznie od niej ubezpieczyc,
co z sojusznikami typu Francja czy Niemcy nie jest w 100 % pewne.

Wojtek .... wszystko ok .... wiem ze ich nie kochasz w swietle pewnych wydarzen z przeszłosci, ( zreszta ja tez ich nie mam za co lubic) ale powiedz mi jedna rzecz .....po co ???? Rosjanie maja zdecydowanie inną sytuacje geopolityczna obecnie niz 60 lat temu.......... dzis czuja na plecach oddech Chinczykow, Hindusow i Islamu ............. generalnie im nie zazdroszcze poniewaz utrata Syberii i Dalekiego Wschodu jest tylko kwestią czasu ............ naprawde uwazacie ze nalezy sie ich jeszcze obawiac i traktowac jako smiertelne zagrozenie ?? ( Wojtek wez poprawke, ze pisze to zdeklarowany rusofob czyli ja :666) ..... to co robi Putin to pobrzekiwanie szabelka ............ po prostu tani gest bez pokrycia.

świeżynka napisał(a):

Piłsudski też jest kontrowersyjny, zgodzisz się, nie ?

Nie zgodze sie :666, w moim odczuciu i Zamach Majowy i Bereza Kartuzka były jedynym rozsądnym wyjsciem z sytuacji ................ a jedyny zal do Jozka moge miec taki, ze wziął był zszedł z tego łez padołu zdecydowanie za wczesnie .. gdyby jeszcze troche pożył - byc moze ( a prawie na pewno) nie byloby katastrofy roku 39, jego nastepcy byli kompletnie nieudolni, bez wizji i krzty pragmatyzmu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2009, 00:34 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
... naprawde uwazacie ze nalezy sie ich jeszcze obawiac i traktowac jako smiertelne zagrozenie ??

Argo, tutaj nie chodzi o bezpośrednie, militarne zagrożenie. Raczej o to, w czym Rosja zawsze była dobra: podstępne, gadzie podchody, wprowadzanie chaosu, przeciwstawianie jednych drugim. Tak, aby na końcu móc tasować karty.
W gospodarczej konfrontacji z Chinami czy Indiami, współczesna Rosja dostanie po grzbiecie. Ale na to, aby w ten sposób ogrywać Europę, ropy i gazu w Rosji starczy.

Argo napisał(a):
... a jedyny zal do Jozka moge miec taki, ze wziął był zszedł z tego łez padołu zdecydowanie za wczesnie ..byc moze ( a prawie na pewno) nie byloby katastrofy roku 39, jego nastepcy byli kompletnie nieudolni, bez wizji i krzty pragmatyzmu.

I na tym właśnie polega jego wina: nie przygotował następców. A kim byli ludzie, którymi się otaczał i którzy za następców się uznali, rychło się okazało. Niestety...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2009, 00:45 
Moderator
Moderator

Renald napisał(a):
W gospodarczej konfrontacji z Chinami czy Indiami, współczesna Rosja dostanie po grzbiecie. Ale na to, aby w ten sposób ogrywać Europę, ropy i gazu w Rosji starczy.

Mysle ze i na to moga byc w przyszlosci juz za ciency ............gros złóż jest na Syberii .... .jak myslisz po co Chinczykom Syberia ??? to skarbiec surowcow ............ Rosjanom w przyszlosci moze przypasc pozycja dzisiejszej Ukrainy czyli gazowe gry i zabawy tranzytowe :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2009, 01:55 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Argo napisał(a):
świeżynka napisał(a):
Za Hitlera też budowali autostrady i Niemcy sporo mu zawdzięczali w czasach kryzysu.

To co, rezygnujemy ze wspólnej Europy i niech każdy czci swoich bohaterów, choćby zaraz za granicą
był dwuznacznie postrzegany ?

Zeby zrezygnowac ze wspólnej Europy, to byloby wskazane aby ona chociaz powstała .........póki co UE to fikcja która rozpada sie na naszych oczach..............

świeżynka napisał(a):
W/g mnie trzeba zjednoczyć siły wobec Rosji, choć te półgłówki typu Sarkozy tego nie
dostrzegają, mimo kilkudziesięciu lat komuny.
...............................A najważniejsze, to odgrodzić sie od Rosji i skutecznie od niej ubezpieczyc,
co z sojusznikami typu Francja czy Niemcy nie jest w 100 % pewne.

Wojtek .... wszystko ok .... wiem ze ich nie kochasz w swietle pewnych wydarzen z przeszłosci, ( zreszta ja tez ich nie mam za co lubic) ale powiedz mi jedna rzecz .....po co ???? Rosjanie maja zdecydowanie inną sytuacje geopolityczna obecnie niz 60 lat temu.......... dzis czuja na plecach oddech Chinczykow, Hindusow i Islamu ............. generalnie im nie zazdroszcze poniewaz utrata Syberii i Dalekiego Wschodu jest tylko kwestią czasu ............ naprawde uwazacie ze nalezy sie ich jeszcze obawiac i traktowac jako smiertelne zagrozenie ?? ( Wojtek wez poprawke, ze pisze to zdeklarowany rusofob czyli ja :666) ..... to co robi Putin to pobrzekiwanie szabelka ............ po prostu tani gest bez pokrycia.

świeżynka napisał(a):

Piłsudski też jest kontrowersyjny, zgodzisz się, nie ?

Nie zgodze sie :666, w moim odczuciu i Zamach Majowy i Bereza Kartuzka były jedynym rozsądnym wyjsciem z sytuacji ................ a jedyny zal do Jozka moge miec taki, ze wziął był zszedł z tego łez padołu zdecydowanie za wczesnie .. gdyby jeszcze troche pożył - byc moze ( a prawie na pewno) nie byloby katastrofy roku 39, jego nastepcy byli kompletnie nieudolni, bez wizji i krzty pragmatyzmu.

Obawiam się, że nawe Piłsudski nie byłby w stanie zapobiec katastrofie 1939 roku.
A Rosjanom na razie udaje im się mieszać
w UE ze sporym powodzeniem.

Co do pragmatyzmu, to każdy, kto w naszej sytuacji go wykazuje, nazywany jest zdrajcą lub
osobą, która nie pamięta bądź nie zna historii swojego kraju, więc jeszcze dużo deszczu musi spaść,
żeby zapomniano o tym co było i zeby ktoś mógł byc pragmatyczny i skuteczny.

Do Lipka : ani Rus ani Niemiec nie zapisali się w polskiej historii przyjażnie, zaborów nie zrobili Chińczycy czy Turcy.
U Rosjan do dziś istnieje przysłowie : "Kurica nie ptica, Polsza nie zagranica" i o tym trzeba pamiętać.

Wobec Ukraińców masz czerwoną płachtę na oczach a dziwisz się mojej rusofobii ?????

Zaiste, ciekawe rozumowanie. Ukraińcy są winni rzezi wołyńskiej a Rosja jest święta ?????????????????
Niech uzna zbrodnię katyńską w CAŁOŚCI za ludobójstwo, niech przestaną mówić o korekcie historii i
można zacząć z nimi rozmawiać. Mogą spowodować otwarcie archiwów na Ukrainie i Białorusi.

Chociaż nie ma gwarancji, ze nas (mając okazję) nie połkną.
Prowokacje na granicy z Gruzją dowodzą, że nie zrezygnowali z tego, co było ZSRR-em a wcześniej imperialną Rosją.
Na zachodniej granicy stosują bardziej subtelną politykę,ale cel jest ten sam :
powrót do sytuacji sprzed 1989 roku, zwasalizowanie najbliższych sąsiadów ( w tym Polski).

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 00:44 
Generał Broni
Generał Broni

świeżynka napisał(a):
Zaiste, ciekawe rozumowanie. Ukraińcy są winni rzezi wołyńskiej a Rosja jest święta ?????????????????

A gdzie ja napisałem, że Rosja jest święta? Nie wmawiaj mi czegoś, czego nie powiedziałem.

Oj Renald Renald :) Nie wiem jakie interesy prowadzisz, ale chyba nie na rynku wschodnim. Poszukaj informacji o polskich dużych firmach tam działających - w kryzysie radzą sobie świetnie, wręcz umacniają się na rynku w związku z upadkiem swoich rosyjskich konkurentów. O jakim bandytyźmie mówisz? W gospodarce? To, że władze rosyjskie stosuja brudne metody, niszczą opozycję, cenzurują itd. to jedno. Ale interesy to drugie. Jakoś wszyscy tak psioczą na Rosję, a nikt nie zająknie się o Chinach, gdzie prawa człowieka w porównaniu do Rosji praktyczni nie istnieją. Bo nie mieliśmy nigdy wojny z Chinami?
Rosja mąci, oszukuje, dzieli? A które mocarstwo tego nie robi? Przejżyjcie na oczy, polityka to nie Wersal. Wszystkie chwyty są dozwolone, czy to się komuś podoba, czy nie.
Zaraz pewnie zrobicie ze mnie rusofila, bo z tego co widzę myślicie schematami.
W niczym nie usprawiedliwiam działań Putina czy jego poprzedników. ZSRR było najgorszym tworem w historii. Nie można zapomnieć o rozbiorach, 17 września, Katyniu itp. Ale czy rozbiory mają stać na przeszkodzie temu, aby firma Atlas otworzyła nową fabrykę pod Moskwą? Nie można wszystkiego rozpatrywać przez pryzmat polityki historycznej.
Rosja nadal traktuje Polskę jako swoją strefę wpływów i trzeba mieć to na uwadze, ale nie możemy zerwać wszelkich kontaktów handlowych ze Wschodem - to byłby absurd!
Renald, a z tymi Kozakami i wspólny pokonaniu Moskwy to już pojechałeś po bandzie - czysta demagogia ;)
I nie wiem czemu zwykły handel traktujesz jako "gospodarcze uzależnienie"? Czy tylko w przypadku Rosji? Jeśli już, o gospodarczo jesteśmy uzależnieni od Niemiec, gdzie idzie lwia część naszego eksportu i importu, ale mimo tego ja bym takich słów nie użył.

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 sierpnia 2009, 23:36 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Banderowcy odwiedzili Kraków.
Na zdjęciu grupa "fanów" tego Pana
przed cerkwią przy ul.Wiślnej w której Stepan Bandera i Jarosława Opariwska
zawarli związek małżeński.
http://harazd.net/foto/galeria.php?T=2&gal=59&big=2

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Ostatnio edytowano czwartek, 13 sierpnia 2009, 22:48 przez Tybet, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 13 sierpnia 2009, 21:45 
Weteran
Weteran

Oops! This link appears to be broken.

:(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2009, 17:22 
Pułkownik
Pułkownik

Niszczenia pomników nie pochwalam, ale........
http://www.pressmedia.com.pl/sn/index.p ... &Itemid=40

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2009, 18:33 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
Niszczenia pomników nie pochwalam, ale.....

Lepiej się wspólnie na..ebać i pośpiewać o sokołach.
Z palenia - tylko smród. :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 sierpnia 2009, 21:32 
Generał Broni
Generał Broni

Akurat w tym przypadku osoby dewastujące musiały być kompletnymi ignorantami historycznymi, bo armia URL na czele z Petlurą wsparła nas w wojnie z bolszewikami (i dobrze akurat na tym nie wyszli), tak więc nie ma powodu żeby ich nie lubić :)
Natomiast oburzenia pana ze ZUwP dotyczące zniszczenia pomnika UPA na Chruszczatej zupełnie nie rozumiem. Nie dość, że pomnik został postawiony nielegalnie (samowola budowlana), to na dodatek upamiętniał bandę zbrodniarzy i degeneratów, w tym członków SS walczących w szeregach UPA.
Ciekawe czemu pan prezes ZUwP nie protestuje, kiedy na Ukrainie dewastowane są cmentarze we wsiach zamieszkałych kiedyś przez Polaków?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 sierpnia 2009, 09:34 
Generał Broni
Generał Broni

Pomnik z fotki nie wygląda na zdewastowany. To raczej wieniec spalił się i to być może przypadkowo - może zajął się od świecy czy znicza... Dlaczego od razu dewastacja???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:39 
Generał Broni
Generał Broni

Film nakręcony we Lwowie, podczas pogrzebu przywódcy stanicy SS-Galizien. Weterani bez przeszkód paradują sobie ze znakami SS, nie mówiąc o tych pseudo-rekonstruktorach.

Polityka Juszczenki działa, na szczęście już niedługo.

http://www.youtube.com/watch?v=5e0nu-iF ... r_embedded

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]