Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 03:47

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Noz mi sie w kieszeni otwiera...
PostNapisane: czwartek, 10 września 2009, 22:19 
Mr. Sturmgewehr

http://miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001, ... zezni.html

Cytuj:
Poznańska prokuratura ukróciła nielegalny handel karabinami i rewolwerami sprzed lat. To największy sukces prowadzonego z rozmachem śledztwa, w którym CBŚ podsłuchiwało nawet niegroźnych kolekcjonerów broni

Zaczęło się jak w filmach Hitchcocka - od trzęsienia ziemi, ale potem, już całkiem na odwrót, napięcie zamiast rosnąć, zaczęło jakby spadać. Półtora roku temu policjanci z Centralnego Biura Śledczego dowiedzieli się, że w Poznaniu można bez zezwolenia kupić ostrą broń. Wystarczy tylko mieć pieniądze i dotrzeć do sprzedawców. Jeden z nich na co dzień handlował starociami w Starej Rzeźni na Garbarach. Inny - syn policjanta, także miłośnik antyków - za handel bronią był już raz skazany. To przez niego przechodziło najwięcej towaru.

Policjanci założyli podsłuchy i zaczęli obserwować podejrzanych. Na początek zatrzymali cztery osoby - pisaliśmy o tym w grudniu ub.r. - potem kolejne trzy i jeszcze trzy. W sumie na ławie oskarżonych zasiąść powinno 10 osób. Sześć z nich jednak już teraz chce dobrowolnie poddać się karze. Prokurator Andrzej Laskowski z wydziału przestępczości zorganizowanej prokuratury apelacyjnej niedawno zamknął śledztwo, a wczoraj skierował do sądu akt oskarżenia.

Zarzutów jest aż 49. Przechwycono 65 pistoletów i karabinów. Ale wbrew pozorom, handel bronią po poznańsku wcale nie wyglądał tak jak na sensacyjnych filmach. Owszem, handlowano w konspiracji, bynajmniej jednak nie kałasznikowami, lecz rewolwerami z dwudziestolecia międzywojennego lub jeszcze starszymi. Mimo wielkich starań, policjantom z CBŚ nie udało się potwierdzić przypuszczenia, że w broń zaopatrywali się gangsterzy. Także badania balistyczne nie potwierdziły, że odnalezionych u handlarzy pistoletów użyto wcześniej podczas przestępstwa. Są za to w akcie oskarżenia opisy, jak jeden z oskarżonych na strychu domu znalazł ukryty jeszcze w czasie II wojny światowej karabin i sprzedał znajomemu kolekcjonerowi.

Prokurator Laskowski przyznaje jednak, że najwięcej broni znaleziono w domu niegroźnego kolekcjonera w Ustroniu Morskim. To były wojskowy Stanisław R., który wpadł w sidła policji, bo znał się z jednym z podejrzanych. W domu miał 60 rowolwerów i karabinów. Najstarszy był rewolwer Smith & Wesson z 1880 r., nieco młodszy - Bulldog z 1899 r. Kolekcjoner nie kupował ani nie sprzedawał broni. Twierdził, że swój arsenał zbierał wędrując z wykrywaczem metali po dawnych poligonach. Broń wieszał w salonie na ścianie. Podobno żona, która za pasją męża nie przepadała, była nawet szczęśliwa, gdy arsenał zarekwirowała policja. A sam kolekcjoner, gdy zabierano go na przesłuchanie, bardziej niż tym, czy pójdzie siedzieć, interesował się tym, czy odzyska swoje skarby. Wiadomość była zła: nie odzyska, bo broń zostanie zezłomowana lub trafi do... muzeum.

"Gazeta": Nie ma pan wrażenia, że z dużej chmury spadł mały deszcz?

- Absolutnie nie - odpowiada prokurator Laskowski. - Ta broń była w pełni sprawna. Może zabić lub zranić człowieka, tak samo jak nowy pistolet. Powiem więcej: gdy przestępca ma wybór, czy wybrać nigdzie niezarejestrowany pistolet sprzed kilkudziesięciu lat, czy też nowy, ale figurujący w rejestrach, to wybierze ten starszy. Oskarżeni nie mieli zezwoleń na posiadanie broni. W dodatku handlowali nią, a z handlu zrobili sobie źródło dochodu. To są poważne przestępstwa. Za samo nielegalne posiadanie broni grozi przecież osiem lat więzienia, a za handel nią - jeszcze więcej, bo 10. Nie mam wątpliwości, że dzięki żmudnej pracy ukróciliśmy proceder bardzo niebezpieczny.

Źródło: Gazeta Wyborcza Poznań

Wytluszczenie moje, pozostawie bez komentarza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 września 2009, 22:53 
Generał Broni
Generał Broni

Pan prokurator Laskowski może niech się więcej nie wypowiada, bo ktoś jeszcze złoży donos do najbliższej kliniki psychiatrycznej ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 września 2009, 23:00 
Moderator
Moderator

Najgorsze że Pan "prokurator "Laskowski żyje z naszych podatków i to zapewne nie zle:n Jak tak dalej pójdzie to i za lotke od szrapnela będą nas ścigać..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 września 2009, 06:11 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jezu Chryste, czas chyba budować nowa arkę, bo ten kraj z galopujacymi idiotami u władzy nadaje się tylko do zalania.
Pan prokurator jest albo głupi albo bezczelny. Obie postawy na takim stanowisku są absolutnie szkodliwe. Mentalnie nasze "elyty" tkwią jeszcze w głębokim sowiecie.
żal.pl!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 września 2009, 09:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Ten artykul to taki gniot, ze ja p.....ole. Tutaj wychodzi mitomania naszej wladzy. Toeria spisku, i oczywiscie bron dla grup przestepczych. Dosc tego. Panowie albo zaczniemy cos robic albo zaniedlugo otwoza obozy koncentracyjne dla kolekcjonerow. Niestety prawda jest taka, ze sami sobie jestesmy winni. Przez wilele miesiecy a nawet lat konsali, sprawdzali na co moga sobie pozwolic. W ten sposob odkryli bardzo prosty sposob na to aby podkrecic sobie statystyki.

Tak jak kiedys zachecalem stowazyszene SKRP dziala ale wciaz ma braki kadrowe. Powiedzicie mi czy juz wiekszosc kolekcjonerow jest tak zastraszonych, ze siedza zamknieci w swoich 4 cianach i wmawia sobie, ze "Mnie to nie spotka, mnie to nie grozi". Ba. Co gorsza spotkalem sie z klekcjonerem, kotry mi powiedzial.
Cytuj:
Mam to w dupie ja nie zbieram takich rzeczy, wiec mnie moga pocalowac w dupe
.

Powiedzicie mi czy jestesmy zgrana grupa, grajaca w tej samej druzynie, czy moze tylko szara masa, kotra patrzy tylko swojego nosa?
Nie ma podzialu militarysci, numizmatydy, filatelisci czy osoby zbierajace skemnialosci. Jestesmy my KOLEKCJONERZY!!!! Grupa ludzi, ktora powinna wreszcie sie podniesc walnac reka w stol i powiedziec. KONIEC, MY NIE KRZYWDZIMY, NIE MORDUJEMY, NIE KRADNIEMY, NIE SPRAWIAMY LEZ. Jestesmy grupa spoleczna posiadajaca wielka pasje, grupa ktora wzbogaca to spoleczenstwo, dzieki ktorej nasze spoleczenstwo jest bogatsze.

Militarysci wiadamo za co sa na celowniku :cop , filatelisci i numizmatycy: Co wam moga? Zarzuty propagowania, a nawet (co tez mialo miejsce) postawienie zazutow paserstwa. Zbieracze skamienialosci? Przeciez niby nic a tak naprwde moga wam dosolic z tego samego paragrafu co detektorysta.... ZA PROWADZENIE BADAN BEZ ZGODY WKZ. Bo co w ziemi to panstwa. Dla tego pytam JAK DLUGO JESZCZE WYTRZYMACIE takie traktowanie? I GLUPOTY WIPYSWANE PRZEZ PISMAKOW POD DYKTANDO PROKURATOROW I RZECZNIKOW :cop ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 września 2009, 11:59 
Porucznik
Porucznik

No tak, my chodzimy po lasach a w międzyczasie wykształciła się inna grupa poszukiwaczy, która w celu wzbogacania swych kolekcji chodzi po domach tych co chodzą po lasach i tak powstaje to błędne koło. Ale tak zupełnie poważnie - najgorsze jest to, że wykorzystuje się nasze środowisko do osiagania "efektów" w pracy, które i tak najczęściej kończą się ośmieszeniem pewnych organów. Wynik jest taki, że wiele fantów przepada bez wieści, wiele zostaje zniszczonych a statystyki :cop rosną. W cywilizowanych krajach :cop są postrzegani jako przedstawiciele instytucji, która ma pomagać społeczeństwu. A w Polsce? Najczęściej do karania obywateli, czy ktoś usłyszł pouczenie jak popełnił drobne wykroczenie drogowe ? Nie - najczęsciej mandat (statystyki do góry), czy jeżeli ktoś stoi na poboczu drogi i ma awarię pojazdu czy zatrzyma się przejeżdzający radiowóz aby pomóc - NIE. Zatrzymają się jedynie aby wlepić mandat. Tak to już u nas jest. Możemy się wkurzać czytajac prasę, żalić się na forach ale to nic nie zmieni. Potrzebna jest integracja całego środowiska, które jest podzielone na grupy i zamiast mówić jednym głosem to mówia wieloma i głosy te nikną w ogólnym zamęcie. W naszych środowiskach powstały różnego typu stowarzyszenia, grupy historyczne - jest ich coraz wiecej, są wykorzystywane przez lokalne władze do różnych rekonstrukcji, widowisk, konferencji. Ale nie czarujmy się - to polityka, wyrabianie sobie nzaplecza na przyszłe wybory (jaki to on rzutki, obrotny a ile to moze załatwić) a co zyskujemy? W jeden dzień wspólna impreza plenerowa, władze miejskie, gminne, :cop itd. a za jakiś czas co niektórzy spotykają się znowu tym razem po innej stronie barykady. Będzie tak póki nie zaczniemy mówić jednym głosem. Zdaję sobie sprawę, że są podejmowane próby zjednoczenia środowiska ale nie wszyscy mogą na takie spotkania dotrzeć z różnych wzgledów. Weźmy nasze forum, jest nas na nim spora grupa osób. Czy na bazie moderatorów (musi być min. 15 osób) nie można zorganizować zebrania założycielskiego "Stowarzyszenia Poszukiwaczy Skarów" , zarejestrować w KRS i wtedy my wszyscy wstępujemy do tego stowarzyszenia, przystepują do niego inne nasze stowarzyszenia i zaczynamy stanowić siłę, z którą pewne środowiska bedą musiały się zacząć liczyć. Mamy do dyspozycjim forum, internet - możemy tu załatwiać swoje sprawy. W wielu miejscowościach w całej Polsce jest po kilku, kilkunastu uczestników forum - mogą działać jako filie stowarzyszenia ogólnoplskiego. Ja wiem, że zaraz podniosą sie głosy odnośnie moderatorów jak to nieraz na forum bywało, że stanowią grupe wzajemnie wspierajacych się i wszystkowiedzacych osób, ale czy mimo pewnych zgrzytów nie jesteśmy na tym forum nadal? Czyż nie jedna burza została zażegnana? Piszę to gdyż ile można lementować, że to zabrali tamto zatrzymali, tam przegonili - co to daje? NIC! Co to zmienia? NIC! Stańmy się zwartym środowiskiem, siłą, zacznijmy mówić jednym głosem, wykorzystajmy media do naszych celów. Lecz aby to zrobić musimy działać WSPÓLNIE!!! Wiem, że może to i nie ten dział, le przestańmy bić pianę i zacznijmy coś robić. My w 11 osób założyliśmy stowarzyszenie zwykłe, chcemy dobić do 15 osób i zarejestrować się w KRS - jest to mozolna praca gdyż musza to być ludzie, którzy przed oczyma nie mogą mieć samej łopaty i żądzy kopania lecz i musza wiedzieć, że trzeba tez coś dać od siebie aby opewne środowiska zaczęły się do nas przekonywać, a jest to proces powolny. Nic nie stoi na przeszkodzie aby nasze stowarzyszenie stało się jednym z elementów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Poszukiwaczy Skarbów powstałego na bazie naszego forum. To tylko propozycja. Moderator moze założyć dział odnośnie powołania Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Poszukiwaczy Skarbów i tam każdy bedzie mógł sie wypowiedzieć w tym temacie.
Pozdrawiam wszystkich zibi.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 września 2009, 13:06 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
[...] Podobno żona, która za pasją męża nie przepadała, była nawet szczęśliwa, gdy arsenał zarekwirowała policja.

Pewnie jak mąż pójdzie siedzieć, to będzie jeszcze bardziej szczęśliwa :yay ...z sąsiadem albo z jakimś :cop który jej pomógł, a sam dzięki temu awansował. Ludzie schodzą na psy :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 13 września 2009, 22:56 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: dla mnie wszędzie jest blisko, reszta zależy od chęci
Panowie i Panie.
Dość chowania głowy w piasek.
Popieram przedmówców...zróbmy coś z tym burdelem bo za kilka lat wszyscy będziemy napiętnowani wyrokami a kolekcje pooglądamy tylko wirtualnie w necie.
Pozdrawiam i jestem do dyspozycji!

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]