Teraz jest środa, 4 lutego 2026, 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 20:31 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

No . Wreszcie ktoś ludzkim głosem przemawia . Podam więc że gęstość skały ( odmiana bez oliwinów ) wynosi 2 ,444 . Wchłania H2O . Waga przed zanurzeniem 85, 550 grama po wyjęciu 86, 300 . Zgład ujawnia obecność kryształów albitu zabarwionych na różowo w sino- czerwonym tle ciasta skalnego .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 20:54 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Dodam że zgład ujawnia jakby....?... tłustość skały .;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 21:31 
Moderator
Moderator

albit zabarwiony na różowo??
po czym wnosisz że to albit? jak sama nazwa wskazuje albit jest biały
obstawiał bym ortoklaz dla którego cechą charakterystyczna jest wiązanie atomów żelaza w strukturze kryształu przez co nabiera barwy różowej do czerwonej...
ale ja jestem tylko niedouczonym geologiem więc na pewno się mylę...

skoro jest tłusty to na pewno w skład wchodzi ozokeryt... sprawdzałeś go pod kontem występowania bituminów???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 23:47 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Jest to tylko takie złudzenie tłustości . Gdyby rzeczywiście tłusta była nie " piła " by wody . Nie ma różowego albitu ? a założymy się . Mam wysokotemperaturową odmianę . Pięć lat temu próbowałem zainteresować "pewnego " profesora ale odpisał że nie ma takiego przyrządu w laboratorium by dokonać rozpoznania . Ciekawe ! Prawda ? a amatorowi wystarczyła zaledwie lupa x 10 . Mono mineralny odłamek skalenia bez zbliźniaczeń różowiutki ,( hmm ?) tłuściutki . Tak sobie myślę że nietutejszy . Dlaczego ? otóż żaden z ziemskich skaleni nie posiada gęstości uwaga ! 2, 93 . Różowa barwa zaś spowodowana jest obecnością europu , metalu którego jony barwią skaleń na różowo . ;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 23:59 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Prawdopodobnie jony ....europu !

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 09:15 
Moderator
Moderator

ciekawe rzeczy piszesz... zawsze wydawało mi się że jeden minerał jaki by on nie był i z której części ziemi czy kosmosu pochodził zawsze będzie miał te same właściwości ot taka dziwna właściwość minerałów...

Ps jak rozróżniasz ksenomorficzne kryształy albitu od np ortoklazu za pomocą wyłącznie lupy to chylę czoła, dodam jeszcze że wszystkie skalenie mają gęstości od 2,5 do 2,8... jaki z tego wniosek? jeśli ma większą gęstość nie jest to skaleń! :1

wniosek z tego nasuwa się jeden
twój kamień do nic innego jak jakaś :
[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 16:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Gdybyś zdjęcie obejrzał opadłaby Tobie kopara . Jest to skaleń pochodzenia magmowego przechłodzony gwałtownie w wyniku erupcji . Taki różowy bazalt .;-) Nie zawiera kryształów .
A złośliwości z zawiści czy bezsilności mógłbyś sobie darować . Nie jesteś w stanie obrazić ani zdenerwować mnie . A Twoje popisy pod publiczkę mogą jedynie powodować odruch wymiotny skutkujący obrzyganiem monitora z klawiaturą włącznie .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 19:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

To cudo , oglądał w kwietniu pewien profesor i coś próbował o kwarcu...? ;-) Hmm ..? Ale przestał kiedy poznał info o gęstości . Próbkę miałem zostawić do zbadania ale już wcześniej inny materiał zostawiłem do zbadania ( tego alendopodobnego prymitywa )
do tej pory niestety cisza w tym względzie ,
więc nie ma dalszego ciągu ..i..?...nie będzie .;-)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 21:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

z natury raczej ciężko mnie zirytować , tu też wnerwić ale czasami .........jak już pisałem nie jestem specjalistą , ale jedno mnie ciekawi , po pierwsze , albo mam ślepotę albo co inszego , na początek P.colombo a może tak fotkę wkleić , żeby moja i innych ciekawość została zaspokojona jak to cudo wygląda , a może ja chcę żeby i mi kopara opadła ,ba idąc dalej to ja chcę wiedzieć z jakim to profesorem i w jakim mieście Pan rozmawiał , domagam się publicznego linczu na tym facecie , bo jak na razie ta dyskusja tutaj jest z tych hmmm a co wy mi tu będziecie pie......... , colombo swoje wi......
ps.
a więc albo jakieś konkrety proszę , albo proszę o zakończenie tego tematu , bo się nerwicy nabawię

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 września 2009, 21:23 
Moderator
Moderator

Monio konkretów nie uzyskasz :)
przewertuj posty kolegi "Empiryk" (to tylko kolejne wcielenie jegomościa)poza obrzucaniem błotem wszystkich którzy odważą się mu coś zidentyfikować nie po jego myśli od razu wyzywana jest od szarlatanów
banowanie nic nie daje bo i tak po tygodniu loguje się pod innym nickiem z innego adresu ip...
więc jedyne co zostaje to przyłączenie się do fanklubu miłośników alternatywnego świata według empiryka vel Colombo :P
http://jand.webd.pl/met/viewtopic.php?t=647 tu kolejna dyskusja :) na podobnym poziomie:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 10:05 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Monio , nie mogę operować nazwiskami bo.. ?...zaraz , ponownie wrzawa się podniesie że jak śmiem autorytety "błotem obrzucać " . Podawałem jedynie fakty( NIE WSZYSTKIE ! ) ) a nie zmyślone bajki . W zachowaniu i postawie autorytetów doświadczyłem bezgranicznej dowolności i swobod , wręcz kpiarstwa . Panowie pośmiać się lubią . No to w otywarte karty ! Pośmiejemy się w rewanżu .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 15:56 
Moderator
Moderator

mój drogi Colombo podawanie jakichś faktów a nie wszystkich jest niczym innym jak propagandą
zawsze podaje się wszystkie okoliczności chyba że celowo wprowadza się w błąd odbiorcę pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 19 września 2009, 23:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

monio_44 :
"jak już pisałem nie jestem specjalistą , ale jedno mnie ciekawi , po pierwsze , albo mam ślepotę albo co inszego , na początek P.colombo a może tak fotkę wkleić , żeby moja i innych ciekawość została zaspokojona jak to cudo wygląda , a może ja chcę żeby i mi kopara opadła

Tak tylko, z ciekawości...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 00:13 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
jak mi się wydaje wstawienie tutaj fotki nie sprawia większych problemów , a więc raz jeszcze proszę o fotkę , ba mam jeszcze inną propozycję , poznałem tutaj pewnego faceta z zawodu jakiś geolog , jak mi powiedział jego praca to rozbieranie minerałów pod mikroskopem elektronicznym na drobne , nie wiem czy jest profesorem czy ma inny tytuł , po prostu opowiedziałem mu o dyskusji tutaj toczącej się , jego odp. była krótka dostarcz mi próbkę wielkości ok 5 / 8 milimetrów a powiem Ci co to jest , mam więc pytanie czy jest Pan gotów na dostarczenie mi takiej próbki a ja ze swojej strony dopilnuję , aby wyniki jego analizy , badania znalazły się tutaj na forum jak najszybciej ...........
ewentualne koszty,.............. zgadzam się je pokryć

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 20 września 2009, 06:20 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Panowie, nie krmić trola. Kolega istnieje poza aktualnym systemem nauki. Dalsza rozmowa nie ma sensu.
Zdrav

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]