Teraz jest piątek, 27 czerwca 2025, 06:51

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 90  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 lipca 2009, 03:00 
Lew morski

Dawno mnie tu nie bylo. Widze,ze niestety coraz bardziej pomnikowo sie robi a juz z poszukiwaniami to niezbyt wiele sie dzieje niestety.Coz powoli zostaja nam tylko archiwa i upamietnianie tych wspanialych ludzi i ich walki o Polske. Mam w zwiazku z tym prosbe do kolegow"przy zrodlach" o dyskusje i komentarze dot. kilku tematow:

Pierwszy temat to slynne "archiwum Vej Brygady" - ukryte na Podlasiu. O ile sie orientuje pilnie poszukiwane przez UB a to brutalnymi przesluchaniami potencjalnych wspolpracownikow Majora a to nasylaniem Reginy itd. W rece UB wpadla przynajmniej czesc dokumentow(jak pamietam jakies wnioski czy listy awansowe itd) - czy mozliwe zeby bylo jeszcze cos do odnalezienia? Jeszcze pare lat temu zyli ludzie mniej wiecej potrafiacy okreslic rejon poszukiwan-moze to pole do dzialan dla kolegow z tego wspanialego kawalka naszego Kraju? Nie spodziewalbym sie aby tam byly(o ile cos jeszcze pozostalo) jakies rewelacje -raczej listy, moze rozkazy, jakas prosta ksiegowosc, moze zdjecia...ja niestety sklaniam sie do przekonania,ze to archiwum jednak wpadlo i jego nedzne slady pozostaly w zbiorach poubowskich-w sumie nie znam szczegolow -moze ktos by cos wiecej napisal?

Drugi temat to odgrzewany kilkakrotnie -mnie hobbystycznie nurtujacy to "sygnety Vej Brygady" -z tego co ja wiem zostaly wykonane ze zlota z polem bialo-czerwonym a na nim orzelkiem w koronie - od wewnatrz wygrawerowany napis "Przyjacielowi-zolnierzowi Lupaszko" czy jakos tak(pisze z pamieci). Bylo to w zamierzeniu cos w rodzaju odznaczenia Brygadowego wreczanego najbardziej wytrwalym w walce partyzantom -glownie chyba ze stazem jeszcze z Wilenszczyzny. Z tego co pamietam to takie sygnety mial "na pewno" pisze się oddzielnie - błąd ortograficzny!!! Zelazny, Zeus, Lufa -ile tych sygnetow bylo tak naprawde to chyba nikt nie wie -nie slyszalem o jakimkolwiek zachowanym. Wszystkie chyba wpadly w rece UB -w archiwach poza opisami nie ma po nich sladu -hm nie tylko SS zabieralo zloto ofiar...Czy widzicie szanse odnalezienia choc zdjecia jakiegos sygnetu po tylu latach?

Trzeci temat to potrzeba upamietnienia mniej znanych miejsc i sporzadzenia poza niewiele mowiacymi tablicami marmurowymi takze tablic informacyjnych z krotkim opisem zdarzen, umieszczania takich informacji np. w folderach gminnych czy na stronach z informacjami o regionie w dzialach typu historia czy turystyka -historie trzeba odklamac a jak sami sie za to nie wezmiemy to nikt tego nie zrobi bo administracje samorzadowa i panstwowa maja inne i bardziej bytowo-stolkowe zajecia. Mnie meczy od kilku lat np. miejscowosc Tulice -w miare pelny opis zdarzen mamy, przychylnosc czesci miejscowej ludnosci byla -moze moznaby cos zrobic w szkole, do ktorej chodza dzieciaki z Tulic i okolicy i wstawic jakas tablice na miejscu zdarzenia-na jesien bede szukal chetnych do pomocy bo sam mam nie za duze mozliwosci;) a takich miejsc po ludziach Majora jest cala masa.

PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 11:51 
Chorąży
Chorąży

Przeglądając wiadomości trafiłem na taką oto, która sprawiła że krew się we mnie zagotowała. Sprawa skandaliczna i wyglądająca na jawną prowokację. Co najgorsze pozostająca bez jakiejkolwiek reakcji ze strony odpowiednich służb. Zresztą czego się spodziewać po obecnej opcji politycznej, to chyba zainteresowani zdają sobie sprawę... Niech każdy oceni sam zapoznając się z treścią artykułu i wypowiedzią z MSZ oraz naczelnika wydziału komunikacji i promocji w biurze ministra SWiA... Sam pozostawię to bez komentarza, bo cisną mi się na usta niecenzuralne słowa...

Link do artykułu :

http://fakty.interia.pl/polska/news/nie ... ie,1348546

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2009, 11:59 
Generał Brygady
Generał Brygady

Nazwisko majora Zygmunta Szendzielarza znalazło się wśród 78 kandydatur do nazwania 12 iławskich rond. Pocieszający jest fakt, że wśród propozycji jest także dużo innych, ciekawych nazw, odnoszących się do ważnych epizodów w historii, jak np.: Armii Krajowej, Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, Bitwy Warszawskiej. Załączam całość tekstu ze strony www.ilawa.pl:

Zakończył się plebiscyt, którego celem było wyłonienie najciekawszych propozycji nazw dla iławskich rond. Na swoich patronów cały czas czeka 7 a docelowo 12 miejskich skrzyżowań. Iławianie wskazali w plebiscycie aż 78 propozycji.

Pomysłodawcą plebiscytu był burmistrz Iławy Włodzimierz Ptasznik. – Chciałbym, aby mieszkańcy Iławy, których zdanie ogromnie szanuję, mieli wpływ na wybór nazw dla miejskich rond­ ­– mówi burmistrz Iławy. Organizowany przez Urząd Miasta Iławy plebiscyt trwał od maja do końca czerwca. Do tego czasu każda osoba zainteresowana wzięciem udziału w zabawie mogła zaproponować maksymalnie 12 nazw. Do 30 czerwca nadesłano łącznie 78 propozycji.

- Zebrane propozycje przedstawię teraz specjalnemu zespołowi doradczemu, który zbierze się już we wrześniu. Razem z tą grupą przygotujemy następnie projekty uchwał, które przedłożę Radnym Rady Miejskiej – mówi Włodzimierz Ptasznik. – Nadesłane propozycje są niezwykle interesujące. Cieszę się, że organizowany przez nas plebiscyt spotkał się z aż tak dużym zainteresowaniem – dodaje burmistrz.

W tej chwili w Iławie znajduje się 7 rond: jedno na skrzyżowaniu ulic Dąbrowskiego i Konstytucji 3 Maja, cztery w ciągu ulic Niepodległości, Kościuszki, Ostródzkiej i Lubawskiej, jedno na zakończeniu ulicy Piaskowej, jedno na skrzyżowaniu ulic Sobieskiego i Kopernika. W najbliższych latach powstanie pięć kolejnych: dwa w ciągu ulicy Sienkiewicza, jedno w ciągu ulicy Dąbrowskiego, kolejne na skrzyżowaniu ulic 1 Maja, Skłodowskiej i Wiejskiej. Jeszcze w lipcu do użytku oddane zostanie rondo na skrzyżowaniu ulic Królowej Jadwigi i Sobieskiego.

Lista nadesłanych propozycji:

- Rondo im. Józefa Wybickiego
- Rondo Staromiejskie
- Rondo im. majora Zygmunta Szendzielarza ps. "Łupaszko"
- Rondo Smoka z Scholtenbergu
- Rondo Złota Tarka
- Rondo im. Jana Pawła II
- Rondo im. Tomasza Lewandowskiego
- Rondo "Solidarności"
- Rondo "Mazurka Dąbrowskiego"
- Rondo im. Wiktora Wiśniewskiego
- Rondo im. ks. Władysława Rudnickiego
- Rondo Parkowe
- Rondo Luka
- Rondo im. Emila Adolfa von Behringa
- Rondo im. gen. Józefa Hallera
- Rondo 4 czerwca 1989 roku
- Rondo Centrum
- Rondo Armii Krajowej
- Rondo Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie
- Rondo Milenijne
- Rondo 700-lecia Iławy
- Rondo Bitwy Warszawskiej
- Rondo im. Olafa Lubaszenki
- Rondo Przemysłowe
- Rondo im. Karla Friedricha Giesego
- Rondo im. Michała Dymkowskiego
- Rondo Internowanych w Iławie
- Rondo Edukacyjne
- Rondo im. Jerzego Fajkowskiego
- Rondo Turystyczne
- Rondo Jeziorak
- Rondo Jazzorak
- Rondo im. Edwarda Stachury
- Rondo "Przy stadionie"
- Rondo Euro
- Rondo im. Stanisława Hertla
- Rondo Pana Samochodzika
- Rondo im. Zbigniewa Nienackiego
- Rondo Króla Ryb
- Rondo Lipowe
- Rondo "Zagrzeb"
- Rondo "Lublana"
- Rondo "Herborn"
- Rondo "Gargżdai"
- Rondo "Tholen"
- Rondo im. Lech Wałęsy
- Rondo im. Waldemara Milewicza
- Rondo im. Krzysztofa Kieślowskiego
- Rondo im. Ireny Sendlerowej
- Rondo im. Jana Nowaka Jeziorańskiego
- Rondo im. księdza Józefa Tischnera
- Rondo im. Jerzego Kukuczki
- Rondo im. Gustawa Holoubka
- Rondo im. Stefana Żeromskiego
- Rondo Jezioranka
- Rondo im. gen. Stanisława Sosabowskiego
- Rondo im. Huberta Voigta
- Rondo im. św. Krzysztofa
- Rondo im. Tadeusza Kościuszki
- Rondo im. św. Biskupa Wojciecha
- Rondo im. Aleksandra von Dohna
- Rondo im. Napoleona Bonaparte
- Rondo Cameraty
- Rondo Krzyżackie
- Rondo Prymasa Tysiąclecia
- Rondo Marszałka Józefa Piłsudskiego
- Rondo 11 listopada
- Rondo Dywizjonu 303
- Rondo Juranda ze Spychowa
- Rondo Pana Wołodyjowskiego
- Rondo Rondo na rozdrożu
- Rondo im. Zygmunta Pydyniaka
- Rondo 1 sierpnia 1944 roku
- Rondo im. Huberta Jerzego Wagnera
- Rondo im. Ignacego Tucholskiego
- Rondo im. Stanisława Witkowskiego
- Rondo im. Antoniego Gierszewskiego
- Rondo im. Maksymiliana Grabowskiego

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 8 sierpnia 2009, 15:53 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Powróciłem na forum :) Szczególne pozdrowienia dla Pit-a :1 . W sprawie archiwum 5 Brygady, czy raczej archiwów, bo dokumentacja "dołowana" była w conajmniej kilku miejscach, to nasza wiedza ogranicza się do materiałów wytworzonych przez służbę kancelaryjną 5 Brygady i już w tej chwili opublikowanych, zatem podjętych wczesniej przez bezpiekę. Sam wertując materiał archiwalny wiem że z conajmniej dwóch skrytek UB do roku 1950 podjęło materiał wytworzony przez 5 Bryg. Sam pamiętasz z naszej wspólnej wyprawy na Podlasie że jednak "gdzieś coś jeszcze ma się znajdować" ;) w latach 90-tych na Białostocczyźnie "wypłynęło" kilka skrytek z dokumentacją wytworzoną przez podziemie (różne) także wbrew dość powszechnej opinii ubecja nie wszystko znalazła i nie wszystko wiedziała. Jak za wszystkim - tak i za tym trzeba by się po prostu "zakręcić". Na koniec godny polecenia reportaż o komunistycznych zbrodniarzach z Dep. Śledczego MBP, proces Humera i spółki-polecam

http://video.google.com/videoplay?docid ... 8124076490

PASdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 9 sierpnia 2009, 17:26 
Porucznik
Porucznik

Witam serdecznie!
W dniu 28 i 29 sierpnia tego roku w Narewce, Hajnówce oraz w osadzie Topiło w Puszczy Białowieskiej odbędzie się uroczystość poświęcona pamięci INKi i ZAGOŃCZYKA w związku z 65 rocznicą ich śmierci. Zapraszamy wszystkich chętnych, noclegi oraz wyżywienie zapewnione. W programie m.in. przejazd kolejką leśną z Hajnówki do Topiła, ognisko i spotkanie z historią. Organizatorom zależy na jak największej liczbie uczestników, bo chcemy "zaktywizować patriotycznie" miejscową ludność oraz zamanifestować nasze przywiązanie do historii. Więcej informacji otrzymacie pod numerem telefonu: 693-72-21-62, 609-03-75-59 lub 607-65-33-24. Szczegóły wkrótce na stronie rajdu szlakiem majora Łupaszki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 31 sierpnia 2009, 02:56 
Lew morski

Ciekaw jestem wyniku plebiscytu w Ilawie -w sumie nazwa ulicy to dobre upamietnienie -ludzie czesto dociekaja historii takiej nazwy -bylby to kolejny maly krok do odklamania "czarnej legendy" przyprawionej antykomunistycznemu podziemiu przez komunistyczna propagande...Traper moze wrzucisz jakies foty i opis imprezy albo linka -podobno fajnie sie udalo? VW -wertuj archiwa -moze wreszcie cos trafisz do sprawdzenia w terenie bo juz glod mam normalnych poszukiwan -przy okazji czy ktos moze sie wybrac do naszego zaprzyjaznionego gospodarza w Zwierzyncu? Zakupilem odpowiedni sprerzet do przeszukania podworka;) musze jeszcze popraktykowac,ale w przyszlym roku mozemy zmontowac wyprawe -co wy na to? PZDR

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Ciekawe zdjęcie!!!
PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 14:12 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam Kolegów.
Powiem szczerze że dopiero liże ten jakże wspaniały temat i muszę powiedzieć że wali mnie na kolana niezłomność chłopców z NSZ,WiN itd
Poszperałem w kalmotach i wyskoczyło mi oto takie zdjęcie.Uzbrojenie jak najbardziej by pasowało ,a że pochodzę z Kwidzyna (20km do Sztumu)gdzie operowali chłopcy od Łupaszki zacząłem sobie dumać że to może jacyś z nich "Żelazny"?????????Może ktoś kogoś rozpozna ????A może to jakieśLWP czy coś ??Choć te uzbrojenie przemawia za moimi snami heheheh no i ten bagnet .Proszę o pomoc.Z góry dzięki . [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]
Papier Agfa-Lupex.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 16:08 
Generał Broni
Generał Broni

Uzbrojenie o niczym nie świadczy, bo zaraz po wojnie MO i tego typu formacje użytkowały broń niemiecką, której było pełno i za darmo :)
Zdjęcie super :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 22 września 2009, 18:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No najbardziej nie podobają mi się czapki,ale to tylko moje niczym nie podparte przeczucie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: No co jest Panowie nikt nic nie wymyśli??
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 19:41 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Nikt nic nie wymyśli ??Partyzanci??Mo??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 września 2009, 21:01 
Pułkownik
Pułkownik

A pasy jakieś takie niesowieckie, jakby angielskiego pochodzenia.Oficerki, bagnet i pepeszka,czapki tak zawadiacko założone to chyba nie MO.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Dodatkowe zdjęcia.
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 17:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Lepsze skany.Może pomoże. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 19:23 
Pułkownik
Pułkownik

Ten od lewej ma inną bluzę niż pozostali.Nie jestem dobry w umundurowaniu, ale może to jakiś trop?Nie widać dokładnie orła.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 25 września 2009, 23:33 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Witam!
Cieszę sie, że pojawia się nowy wątek!! Zdjęcie bardzo interesujące. W tej chwili nie jestem w stanie odpowiedzieć w 100% kogo one przedstawiają. Jednak mogę zasugerować ciekawe wytłumaczenie. Żołnierze "Łupaszki", wbrew powszechnym opiniom, nie walczyli z MO. Milicja (co prawda na komunistycznej służbie) była potrzebna polskiemu społeczeństwu. Chroniła, przynajmniej w jakimś zakresie, przed kryminalistami. Jeśli lokalna społeczność dobrze wypowiadała się o milicjantach (że pilnują porządku), to nie tylko nie rozbijano posterunków (np. rekwirując broń), ale nawet dozbrajano te posterunki!!!. W kilku wypadkach zrobiono sobie także z milicjantami zdjęcia. Nie znamy żadnego z tych zdjęć. Ale kolego Marienwerder, Twoje zdjęcie może być jednym z tych nieodnalezionych. Widać na nim: trzech podobnie umundurowanych mężczyzn (raczej mało żołniersko, widać brak pasa, zwykłe trzewiki na nogach itp. raczej milicja niż wojsko) z MP44 lub STG43 w rękach (częsta broń w rękach milicjantów po tamtej stronie Wisły), do tego z mało pewnymi minami oraz czwartego, dobrze umundurowanego (różni się od pozostałych wyglądem - nieprawdaż?) z pepeszą i uśmiechniętego. Do tego podobny jest do Henryka Kaźmierczaka "Czajki" ze szwadronu "Żelaznego". "Czajka" miał "na stanie" właśnie pepeszę (dziś odnaleziona - kiedy w lipcu wraz z "Inką" odchodził na urlop, zostawił ją w zaprzyjaźnionym gospodarstwie w Borach Tucholskich). Może więc to jedno z tych nieznanych dotychczas zdjęć? O ich wykonaniu informuja zarówno zeznania milicjantów przed UBP jak i relacje partyzantów. Jeśli czegoś dokładniejszego się dowiem - dam znać.
Pozdrawiam i zachęcam do dalszych przeszukiwań w klamotach ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 14:40 
Lew morski

Jak to ktos juz mowil -uzbrojenie o niczym nie swiadczy bo m.in MO bylo glownym dostawca uzbrojenia dla oddzialow partyzanckich, czasem wymieniano gorsze sztuki na lepsze itd. Na szybko nie poznaje nikogo na tym zdjeciu a co do podobienstwa do Czajki mam mieszane uczucia(jesli chodzi o ppsz na jego stanie to slyszalem wersje,ze moze nie tyle on mial ppsz co zostawiono ppsz w zamian za pozostawiony przez Czajke derkacz). Buty tych gosci nie kojarza mi sie z partyzantami -nie spotkalem jak do tej pory takiego rodzaju obuwia na zdjeciach partyzanckich -po prostu w lesnym zyciu noszenie luznych nogawek jest uciazliwe. Ten koles nie ma oficerek wg. mnie tylko do saperek dolaczone oslony do jazdy konnej (nie pamietam jak to sie nazywa -sztylpy czy jakos tak).Brak jest tez jakichkolwiek ryngdafow itd. a guziki i orly sa nie wyrazne(nie widac czy maja korone) wiec ciezko cos orzekac jednoznacznie bo i taki nie polowy rodzaj rogatywki nosilo i UB, i czasem KBW i czasem partyzanci(choc od Lupaszki na Pomorzu to raczej nie) ja tam obstawiam jednak resort/milicje, ale tez czekam na dalsze dociekania kolegow z ogromnym zainteresowaniem -moze historia"szpargalow" by tu cos wyjasnila...
PZDR

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1343 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78 ... 90  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]