Teraz jest niedziela, 4 stycznia 2026, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka ciekawych fantów ze starej chaty.
PostNapisane: piątek, 31 lipca 2009, 14:34 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam serdecznie.Fajnie jest coś wykopać ale jeszcze lepiej znaleźć na starej chacie.Oto kilka fajnych trafień. Skrzyneczka prawie jak dot44 - jak ją znalazłem była cała brudno ruda ,przeleżała w piwnicy (już po znalezieniu) jakieś 5 lat na stosie innych pordzewialuchów .Wyobraźcie sobie moją minę jak w końcu z nudów ją ruszyłem...to prawie jak bym ją jeszcze raz znalazł... [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: c.d.
PostNapisane: piątek, 31 lipca 2009, 14:43 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Z tym czymś było podobnie,po znalezieniu wrzuciłem do worka z nazwą "nie wiadomo co"Nie wiem albo nie domyślny ciemniak ze mnie albo za szybko to znalazłem i potrzebowało czasu żeby dojrzeć w garażu,hm całe jednak szczęście że chomikuje pod pretekstem a może się przyda...jakieś 2 miesiące temu odkryłem ,a raczej stojący przypadkowo koło mnie kolega jaki ze mnie szczęściarz... [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: c.d.
PostNapisane: piątek, 31 lipca 2009, 14:58 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

hm następny temacik z opuszczonej poniemieckiej restauracji w której czas się zatrzymał na dobre...wszak na widok tego banera na wymioty zbiera to jednak fajna ciekawostka + miły czas przy puzelkowaniu. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]
a najlepsze to te pozostałości po gałązkach choinki do przystrojenia. Swięta z adolfem hehheheheh

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: szukanie
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 20:14 
Generał Broni
Generał Broni

nie wiem czemu nikt się nie odzywa, ale miałeś ciekawe zajęcie nawet dość do pozazdroszczenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 20:50 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Dlatego nikt się nie odzywał bo to jak cofniecie w czasie. Jak dla mnie i chyba nie tylko to fakt ,pozazdroscić takiego buszowania w przeszłość

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 21:28 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

to coś co zakłada się na rekę to - Srbosjek- był połączony z czymś w rodzaju rękawicy. Używany był przez chorwackich strażników obozów koncentracyjnych ( Ustaszów) do szybkiego zabijania więźniów

http://pl.wikipedia.org/wiki/Srbosjek

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 21:31 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

nr44 napisał(a):
to coś co zakłada się na rekę to - Srbosjek- był połączony z czymś w rodzaju rękawicy. Używany był przez chorwackich strażników obozów koncentracyjnych ( Ustaszów) do szybkiego zabijania więźniów

http://pl.wikipedia.org/wiki/Srbosjek

pozdrawiam

Cholera ale świństwo :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 26 września 2009, 21:55 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

to chyba bardzo rzadka rzecz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 października 2009, 12:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

W sumie to mnie kolega "nr44"zawiódł bo myślałem sobie że trafiłem ekwipunek do walki wręcz dla oddziałów frontowych,a tu takie świństwo wyszło na jaw.Wszak to ciekawa sprawa i chwała szanownemu Koledze za oświecenie,jednak zawód pozostał.
Trafiłem kilka nowych fantów .Zdjęcia wkrótce.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 00:41 
Specjalista
Specjalista

http://messerforum.net/fotoalbum/data/5 ... messer.jpg Nóż na skórzanej ˝rękawicy˝ to najzwyklejszy poczciwy garbenmesser czyli nóż do przecinania słomianych powróseł przy młócce,z 30 lat temu widziałem taki w akcji podczas młócenia maszyną-młockarnią przywiezionych snopków (kombajny na polskiej wsi były jeszcze niepopularne),niewykluczone że tu czy tam był używany do szlachtowania ludzi,ale jego pierwotne przeznaczenie było jak najbardziej pokojowe http://www.youtube.com/watch?v=P3OOq5l_Hzw

Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 października 2009, 01:18 przez Arystrach Murłykin, łącznie edytowano 4 razy

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 26 października 2009, 00:49 
Kapitan
Kapitan

A ja jestem zainteresowany gdziez to taka zapomniana restauracja sie znajduje? Minelo juz klikadziesiat lat i nikt tam nawet nie posprzatal!! Nie mowiac o probach zagospodarownia lokalu...
Wyobrazacie sobie cos takiego! Wehikuł czasu normalnie, szok!! :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 1 listopada 2009, 15:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Przed wojną był tak sklep kolonialny,hotel-zajazd i restauracja.Na drzwiach pozostały jeszcze numerki pokoi.Gdy byłem tam pierwszy raz w sali restauracyjnej były jeszcze metalowe krzesełka i stoliki naprawdę czas dla tego miejsca był bardzo łaskawy.Na strychu po cokolwiek się nie schyliłem było z przed 1945 roku.Wyszło tam pełno miłych rzeczy przeważnie z życia codziennego (butelki z różnych browarów,skrzynki ,kartony po różnych towarach do dziś znanych z resztą firm jak Ariel,Dr Oetker,Maggi,długo by wymieniać,cała masa dokumentów związanych z interesem,wszelakie zamówienia ,umowy itp.Z militariów wyszły tylko połatane bryczesy niemieckie m36 rozmiar xxxl .Śmiało mogę powiedzieć ,że była to jedna z najlepszych miejscówek na jakich byłem.Jeździłem tam z dobre kilka lat i zawsze coś jeszcze wyłaziło, a więc nazwa miejscowości niech zostanie przemilczana.Chata praktycznie się wali a przy rozbiórce może coś jeszcze wyjdzie .Ręka na pulsie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 18:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam .
Baner po remoncie.Szkaradztwo aczkolwiek cieszy oko.Uratowany przez kolegę Sławka ,którego pozdrawiam serdecznie. [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 29 kwietnia 2010, 23:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

WOW!!!

Kawał dobrej roboty!!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2010, 00:42 
Kapitan
Kapitan

Potwierdza to fakt,że ciekawe miejsca ,, niekoniecznie wykopkowe" jeszcze się u nas trafiają ;) .Gratuluję :1.Poszperaj tam jeszcze - może jeszcze jest coś do odkrycia??? :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]