Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 22:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Panowie krotka pilka. Jak kupic bunkier ?
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 05:00 
Kapitan
Kapitan

Moje pytanie odnosnie jednego z bunkrow linii Molotowa. Czesciowo bunkier zalany. Zniszczony przez czas i dzialania wojenne, ale sobie pomyslalem ze moze daloby sie go odratowac...
Pytanie jak sprawdzic czy teren na ktorym sie znajduje jest na sprzedaz ? Jak sprawdzic kto jest jego wlascicielem ? Czy taki obiekt jest z gory zapisany jako zabytek i czy jego odrestaurowanie nie bedzie wymagalo zgody konserwatora zabytkow, jesli nie jest On na liscie zabytkow... Jak to jest Panowie z bunkrami ?
Szkoda obiektu bo stoi i niszczeje, pelno w nim smieci, widac ze okoliczna mlodziez w nim po prostu baluje... Jak sadzicie da sie taki obiekt osuszyc, czy raczej jest to ciezka i wymagajaca duzych srodkow operacja... Prosze o pomoc kazdego kto jest w stanie mi cokolwiek na ten temat powiedziec :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 05:38 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Może pierwsze wizyta w gminie w geodezji - jeśli pracują tam rozsądni ludzie - można się wiele dowiedzieć. Przede wszystkim:
- numer działki na której leży obiekt
- przeznaczenie w planie zagospodarowania przestrzennego
- właściciel

Jeśli Skarb Państwa lub gmina jest właścicielem terenu - możesz udać się do wójta i spróbować go namówić na restaurację obiektu. Najlepiej, żebyś miał umocowanie w jakimś stowarzyszeniu czy fundacji.
To tyle na początek i powodzenia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 07:44 
Podpułkownik
Podpułkownik

numer działki możesz poznać dzięki wspaniałemu wynalazkowi - www.geoportal.gov.pl :) wlaczasz ortofotomape i zaznaczasz "kataster".

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 13:33 
Kapitan
Kapitan

nie wiem, ale nie widze numeru dzialki. Czy mam isc do gminnej geodezji z szerokosciami geograficznymi, poniewaz nie pokazuje mi numeru dzialki, czy mam isc z tymi x y ?
Czy tam moze trzeba cos wlaczyc ?

[ img ]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 14:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Niestety, geoportal nie jest do końca uzupełniony i nie posiada w swoich zasobach numerów działek tego obszaru. Proponuję wydrukować kawałek mapki (taki, żeby obejmował przynajmniej fragment sąsiedniej wsi) i udać się do właściwej siedziby urzędu gminy (w tym wypadku Radymno) i poprosić o wypis z rejestru gruntów. Pewniejszym sposobem będzie udanie się do Starostwa Powiatowego w Jarosławiu. Na miejscu ładnie się uśmiechnąć ;)
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 21:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Witam
może to Ci w czymś pomoże
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,8541,,mu ... ki,ii.html
http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/ar ... /446641083
spróbuj się z Nimi skontaktować, są w każdą sobotę i niedziele około południa
pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 28 września 2009, 21:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

kaytek napisał(a):
Niestety, geoportal nie jest do końca uzupełniony i nie posiada w swoich zasobach numerów działek tego obszaru

No niestety, ale na to wyglada. Korzystam z tego serwisu tylko do wyszukiwania miejsc z rejonu mojego miasta, no i ta opcja funkcjonowala. Sorry za wprowadzenie w blad.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 14:38 
Moderator
Moderator

Moje doswiadczenia z urzednikami w tek kwestiii sa kiepskie-interesowal mnie kompleks-kilka bunkrow. fundamenty koszar ...ale odpowiedz brzmiala "to jest teren rolny i zadnej dzialalnosci ..." beton orac mialem.

....fakt ze bylo to kilka lat wstecz...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 1 października 2009, 19:41 
Podpułkownik
Podpułkownik

1. Po pierwsze idź do geodezji i opisz gdzie to jest, a oni bez problemu podadzą ci numer działki i powinni tez podać dane wlasciciela, bo to informacja jawna ale coś się za to płaci. Zobacz tez czy ten bunkier jest zaznaczony na mapie.Jeśli jest to z remontem nie powino byc specjalnych problemów poza finansowymi, jeśli nie ma to musisz odkręcać sprawę wstecz oczywiście po nabyciu tytułu własności gruntu ( najlepiej pooże ci tu miejscowy naczelnik wydziału budownictwa )
2. Dogadaj sie z włascicielem i kup lub wydzierżaw nieruchomość, a jeśli jest zbyt duża to trzeba bedzie dodatkowo wydzielic interesujący cię kawałek + drogę dojazdową.
3. Jeśli grunt jest gminy, albo agencji rynku rolnego to musisz przeprowazić Lobbing jak rysiu i grzesiu, coby ci byli to skłonni odsprzedać czy przekazać.
4. jeśli grut jest prywatny to tylko kasa jest istotna.
Na moje wyczucie masz ze dwa lata za czym biegać.

Takie rzeczy najlepiej funkcjonują gdy robisz je półlegalnie, my przy Głównej Kluczowej Sztolni dziedzicznej musieliśmy to robić na 100% lega artis ( bo w grę wchodzą pieniądze unijne ) i sprawa skończyła sie na rozporządzeniu Rady Ministrow specjalnie dla nas

Co do remontu zalanego żelbetonowego bunkra to na pewno nie będzie to tanie - trwałe odwodnienie to wykonanie drenażu opaskowego poniżej podlogi bunkra, a jescze lepiej poniżej fundamentu, do tego przyłacza wod kan ( jak daleko są media ? ) Jesli chcesz tam robichodowlę pieczarek to koszt będzie mniejszy, ale jesli chciałbyś tam zrobic na mała knajpę to dojdzie sanepid straż pożarna PIP, PICH i h...wie co jeszcze

Mimo wszystko zycze powodzenia

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]