Teraz jest niedziela, 12 kwietnia 2026, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 15:52 
Generał Broni
Generał Broni

Akcja rozwija się świetnie :1
Jeśli nie macie nic przeciwko, mogę koordynowac akcję na Pomorzu i w kujawsko pomorskim. W Toruniu przebywam praktycznie stale, więc tam można przekazywac mi monety. Do 3miasta równiez często zaglądam, więc mozemy umówic się na przekazanie w określonym dniu. No i oczywiście w grę wchodzi wysyłka.

Strona internetowa to moim zdaniem absolutna podstawa naszego działania. Powinna zawierac opis naszych celów, problemów, dane osób koordynujących akcję w poszczególnych regionach, oraz licznik wpływających boratynek.

Gdzie dziennikarze w pierwszej kolejności będą szukac informacji o naszej akcji? W internecie :) I trafią na naszą stronę, gdzie czarno na białym będą wypisane nasze postulaty.

Druga sprawa, to jak słusznie zauważył Graf, potrzeba rozpropagowania akcji na wszelkich dostępnych forach poszukiwawczych. To nie ma byc akcja portalu PS, ale całego środowiska.

Co o tym myślicie?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 16:43 
Główny Administrator
Główny Administrator

Troche ochłody na rozpalone czoła
Jest pomysł ale należy zrealizowac go z rozwagą by nie przekształcił sie w totalną klęskę.
Należy więc starannie sie przygotowac do tej akcji.
Musimy zaangażować prawnika, który wyciągnie z prawa artykuły i przepisy świadczące na naszą korzyść.
Dotyczy to głównie wszelkich interpretacji prawnych.
Musimy się też liczyć z zarzutem, że ta akcja obrazuje skalę zjawiska jakim jest rabowanie dóbr kultury.
Dlatego też nie możemy dyskutować z przeciwnikami ich językiem.
Wiemy, że obecne prawo jest naginane na naszą niekorzyść.
Należy to w jasny sposób wykazać cytując prawo.
W dalszej części możemy zawrzeć postulaty o ujednolicenie praktyk w wydawaniu pozwoleń na poszukiwania.
Kolejnym krokiem powinno być napisanie wniosku o uproszczenie procedur na w/w pozwolenia.
Na zakończenie zaapelujmy o zaprzestanie nagonki na nasze środowisko.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 16:50 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Lipek napisał(a):
Druga sprawa, to jak słusznie zauważył Graf, potrzeba rozpropagowania akcji na wszelkich dostępnych forach poszukiwawczych. To nie ma byc akcja portalu PS, ale całego środowiska.

Akcja już ma swój temat na Odkrywcy :)
Myślę że podstawową sprawa jest dokończenie strony na której będą wszelkie info na temat akcji:
Cel akcji
Co chcemy dzięki niej osiągnąć
Lista osób do których można wysyłać monety
Data zakończenia akcji

No i jak najszybciej powinniśmy zdecydować jakie monetki zbieramy, czy tylko boratynki, czy dokładamy jeszcze kopiejki, fenisie i co tam jeszcze często występuje.

Jak ktoś zna przyjaznych nam archeo można by porozmawiać nad jakimś mniej lub bardziej oficjalnym poparciem.
Chętnych podzielenia się boratynkami itp. nie brakuje więc trzeba jak najszybciej zamieścić na stronie info do kogo i na jakio adres wysyłać zebrany "skarb"

Obdzwoniłem już kilku znajomych i zaczynam na dniach zbiórkę w okolicach Garwolina :)
no i dziś przez godzinkę powiększyłem swój zbiór o 12 sztuk :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 16:55 
Generał Broni
Generał Broni

Moim zdaniem powinniśmy zbierac monety tylko jednego rodzaju, czyli boratynki. Nie chcemy przecież wręczyc ministrowi śmietnika, tylko jednorodny zbiór monet. Boratynki są widowiskowe, stare i łatwo dostępne, czyli najbardziej nadają się do naszych celów. Fenigi się gorzej prezentują. Już widzę nagłówki w prasie: "Poszukiwacze wręczyli ministrowi skarb pruskich/niemieckich monet". Mało patriotycznie to brzmi :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 16:58 
Moderator
Moderator

co do statystyk... jeśli są potrzebne (bo jednak stanowią doping w akcji) to można by je rozwiązać w ten sposób że...
komórka terenowa zgłasza na stronę ile udało jej się zebrać ewentualnie jaki był największy jednorazowy datek ot wystarczy
bez podawania danych od kogo itp nawet po nicku w celu uniknięcia dekonspiracji :)

Ps. FDJ ma racje przydał by się prawnik biegły w tematach archeo...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 17:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Według mnie rodzaj skarbu to sprawa drugorzędna. Pomysł świetny ale to tylko oprawa. Co będzie w skrzyni, to już mniej ważne.
Ważne jest meritum.
Według mnie słusznie FDJ chce skupić się praktycznym stosowaniu prawa przez WUOZ. Bez poruszania kwestii własności.
Prawnik zawsze się przyda ale rozporządzenie ministra z 2004 jest na tyle klarowne, że wystarczy cytować je "jak zdartą płytę".
Może to być jednak pułapką jeżeli nie przygotuje się rozsądnej liczby formalnych odmów na wnioski. W przeciwnym wypadku silny będzie argument, że praktyka jest zgodna z literą rozporządzenia tylko wniosków nie ma. Sam się dałem tak "wkręcić", będąc zmuszony do zmiany wnioskodawcy na archeologa.
Argument, że poszukiwacze nie są skłonni do legalizacji swojej pasji będzie często używany. Żeby nie skończyło się to klapą, trzeba mieć dobre dowody na odparcie tej tezy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 17:58 
Główny Administrator
Główny Administrator

Problemem technicznym jest zbiórka monet.
Z przyczyn oczywistych trudno podac adres na jaki mozna by wysyłać monety.
Niech więc zadziała poczta pantoflowa.
Statystycznie w kazdym środowisku poszukiwawczym w Polsce jest ktos kto zna kogoś, a ten z kolei zna nastepnego, który to z kolei wkońcu zna któregos z wymienionych delegatów terenowych.
W takim razie chętni na delegatów terenowych niech się zadeklaruja na forum.
W jakis sposób do nich dotrzecie a jeżeli nie to po wyznaczonym terminie wyslecie to pocztą na adres Generalnego Konserwatora Zabytków.
Panowie ze służb mundurowych proszeni są o nie przeszkadzanie w tej akcji obywatelskiej.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 19:18 
Moderator
Moderator

Ja niestety akurat nie mam osobistego kontaktu z nikim z forum, działam w pojedynkę. Czy nie można wynająć na ten cel skrytki na poczcie i podać jej adres? Mogę uczestnicyć w kosztach wynajmu. Wtedy każdy mógł by wysłać swój dar pocztą bez angaowania w to innych. Akcja pójdzie sprawniej a pocztowcom będzie się żyło dostatniej :)
Jeszcze jedno. Czy nie obawiacie się że akcja uzmysłowi służbom konserwatorskim czekający ich w przypadku liberalizacji przepisów ogrom pracy? Przecież jeśli ludzie zaczną przekazywać znaleziska (obojętne w jakiej formie) Ktoś będzie musiał to opracować i zakonserwować. Nawet jeśli koszty konserwacji pospolitych znalezisk które będą mogły pozostać u znalazcy przezuci się na niego to i tak konserwatorzy i archeolodzy mogą spodziewać się sporej ilości dodatkowej pracy na którą nie ma pieniędzy a zapewne i chęci. Najprościej taką sprawę zamieść pod dywan i udawać że nic się nie dzieje. To na pewno jedna z przyczyn niechęci do nas.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 20:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Zgadzam się z Wami , strona powinna zawierać najważniejsze informacje:

1. Kim jesteśmy , co robimy i dlaczego ?
2. Obecna ustawa i propozycje zmian
3. Liczniki i statystyki - czyli potrzebne gadżety

Proszę o Wasze sugestie i pomoc w redagowaniu treści.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 20:43 
Kapral
Kapral

Witam kolegow w imieniu PFE :) Pamiętajcie gdzie pomysł się zrodził i jaka była jego pierwotna idea. Zapraszam was do odwiedzin na innych forach eksploracyjnych. Podsycajcie ogień tak aby akcja zjednoczyła środowisko. Temat "moneta dla ministra" ma być WIODĄCY - pierwszy na wszystkich forach. Zagrzewajcie srodowisko. Bo z smego PS może nie starczyć na "taczkę" :) pomóżcie mi trochę :) FDJ-ta zapraszam na PFE - pogadaj z chłopakami bo się trochę obruszyli.

Deklaruje pomoc w zbiórce na terenie Gdańska.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 21:42 
Główny Administrator
Główny Administrator

Kurde, albo ze mna coś nie tak albo z moim komputerem.
Nie moge namierzyć tego tematu na PFE
Nawet sie zalogowałem :(
Jaki to dział albo podrzućcie linka

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 21:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

http://www.forum.eksploracja.pl/viewtop ... 53&t=15668

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 21:52 
Główny Administrator
Główny Administrator

Niestety pomimo iz jestem zalogowany pojawia się komunikat takiej treści : "Nie masz zezwoleń by czytać to forum."

Do akcji przyłaczyli sie już koledzy z Exploracjawielkopolska.fora.pl - pozdrawiam serdecznie :)

Ostatnio edytowano środa, 28 października 2009, 21:53 przez Jacek, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 21:53 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

FDJ napisał(a):
Niestety pomimo iz jestem zalogowany pojawia się komunikat, że nie mam uprawnień do przegladania tego forum ?

Do akcji przyłaczyli sie już koledzy z Exploracjawielkopolska.fora.pl - pozdrawiam serdecznie :)

Kazik wymyślił zabezpieczenie przeciwko botom , przyczajonym czytelnikom i reszcie wrogów ustroju PFE.

Trzeba chyba napisać pięć postów zeby zaczeły się pokazywać niektóre działy.

:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 28 października 2009, 21:57 
Szeregowy
Szeregowy

Pomysł jest idealny i wywodzi się z POMORSKIEGO FORUM EKSPLORACYJNEGO . Potrzeba nam zdecydowania w działaniu, a nie płaczu i lamentu - co to będzie. Każdy kto może dołożyć cegiełkę, niech dokłada. Handel monetami w Polsce nie jest zabroniony i taka akcja to żadne łamanie prawa.

Więc nie róbmy z siebie bohaterów i na trzeźwo przemyślmy co taka akcja może nam zaoferować. I w jaki sposób może nam zaszkodzić. W obecnej sytuacji to drugie jest wielce prawdopodobne.
Zastanówmy się, czy potrzebujemy rozgłosu, czy zmiany prawa. Najlepiej jakby połączyć te dwie sprawy w jedną, co wg mnie na obecną chwilę jest MARZENIEM ściętej głowy.

Ekipa z Pomorskiego Forum Eksploracyjnego - jako inicjator pomysłu, łączy się z każdym kto kocha nasze hobby.

Mam nadzieję, że wspólnymi siłami zrobimy coś DOBREGO dla siebie i tego cholernego ..... tutaj się pohamuję, bo jeszcze ktoś mnie oskarży za obrazę Państwa ;)

Pozdrowienia z fotela PFE.

Cirek

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 299 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 20  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]