Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 14:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 21:20 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Koledzy ja w tym artykule z 997 widzę same dobre strony.

cytat :"Poszukiwacz ,który bez wymaganego pozwolenia penetruje za pomocą wykrywacza metalu stanowiska archeologiczne,pola bitew oraz cmentarzyska znajdujące się pod prawną ochroną konserwatora zabytków...".

Zawsze powtarzam że w zapisie ustawy jest wyrażnie napisane na jakich terenach jest wymagane pozwolenie na poszukiwanie i teraz potwierdza to archeolog.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 22:12 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przeczytałem pobieżnie ten czerwcowy numer i generalnie ze wszystkim się zgadzam.. Szczególnie ważny wydaje mi się podział zabytków ze względu na stan zachowania oraz takie jedno zdanie w odniesieniu do broni palnej, że "skorodowane części oraz destrukty broni palnej nie mogą zostać wpisane do rejestru zabytków".

Człowiek uczy się całe życie.. po przeczytaniu tego artykułu zaświeciła mi się czerwona lampka i wiem, że jutro do depozytu powędrują następne fanty, o których do tej pory myślałem, że są nie do ruszenia.. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 9 września 2009, 22:37 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Cytuj:
"skorodowane części oraz destrukty broni palnej nie mogą zostać wpisane do rejestru zabytków".

Buahahahaha ale bzdura, dawno się tak nie uśmiałem :jump
pozdro
Jadzia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 września 2009, 08:05 
Porucznik
Porucznik

Gdzieś w TV słyszałem, że Lasy Państwowe przygotowują przetarg na rozminowanie lasów. Do 2014 (chyba) z lasów mają zostać wywiezione wszystkie niewybuchy. (konkretnego źródła nie potrafię teraz wskazać)
To ciekawe skąd ta katedra z perę lat weźmie obiekty badań...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 10 września 2009, 08:44 
Moderator
Moderator

Cytuj:
"skorodowane części oraz destrukty broni palnej nie mogą zostać wpisane do rejestru zabytków".

No .... to jest interesujace stwierdzenie ...musze sie zapytac znajomego muzealnika, jakim cudem wpisali mu do rejestru zabytkow wykopkowy destrukt polskiego rkm-u wz 28, granatnika wz 36, czesci do Ur-a, ze o takich popularesach jak wykopane mausery 98k i wz29 nie wspomne :666
Warkon napisał(a):
Gdzieś w TV słyszałem, że Lasy Państwowe przygotowują przetarg na rozminowanie lasów. Do 2014 (chyba) z lasów mają zostać wywiezione wszystkie niewybuchy. (konkretnego źródła nie potrafię teraz wskazać)

Hahaha ...a daj im Boze zdrowie ..........wszystkie niewypały i niewybuchy z całych lasow :o ??? ktos chyba nie wie za bardzo, na co sie porywa :kolko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 11 września 2009, 16:13 
Kapitan
Kapitan

Warkon napisał(a):

Dotyczyło terenów popoligonowych po byłej Armii Czerwonej.

M.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 12 września 2009, 11:58 
Porucznik
Porucznik

Panowie, artykuł pana Grajewskiego przedstawia punkt widzenia typowy dla polskiego "betonu archeologicznego". Tego wszystkiego nauczono go, kiedy kształcił się na archeologa. On sam tego nie wymyślił. Reszta to efekt pracy w Policji. Brak szkoleń dla archeologów oraz policjantów z zakresu prawa ochrony zabytków skutkuje takimi właśnie "kwiatkami", jak ten artykuł. Pan Grajewski nie był na szkoleniach, jakie miały miejsce w dniach 11-13 kwietnia 2007 r. w Wyższej Szkole Policji w Szczytnie (pt. "Praktyczne aspekty zwalczania przestępczości przeciwko zabytkom"), więc nie posiada wiedzy na ten temat. Zwyczajnie za krótko pracuje w Policji. Nie powinien się więc wypowiadać w tak delikatnej materii. Szczególnie, jeśli zważy się na jego pracę w komórce zajmującej się zabytkami. Co jak co, ale od takich funkcjonariuszy wymagać należy profesjonalizmu przez duże "P". Niestety, ten artykuł jest dla niego kompromitujący. Skreślę parę słów polemiki i prześlę do redakcji. Mam nadzieję, że magazyn "Policja 997" to opublikuje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 09:03 
Specjalista
Specjalista

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... sc&start=0

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 września 2009, 21:34 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

wars98 - poczytałem sobie Twoje wypowiedzi wg linku zamieszczonego przez Hary DZ.. I powiem tak: głową betonu nie przebijesz.. i drugie: Matka Pawlaka z filmu "Sami swoi" powiedziała "sąd sądem, a sprawiedliwość musi być po naszej stronie" i wręczyła Pawlakowi granat.. ja powiem "prawo prawem, a fanty muszą być po naszej stronie"... Pozdrawiam serdecznie..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 września 2009, 12:44 
Porucznik
Porucznik

Czy ja wiem? Uważam, że i prawo i sprawiedliwość :666 są po naszej stronie! :D
Polemika została wysłana do magazynu "Policja 997" - zobaczymy co z tego wyjdzie. ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 września 2009, 13:57 
Porucznik
Porucznik

Jest szansa, że niedługo polemika ukaże się na łamach "Policja 997". :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 9 listopada 2009, 23:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

W moich okolicach jest pełno zakpanych ulotek. Ostatnio z kumplem jechaliśmy przy granicy i koło Mokrego w okolicy kamieniołomu w okopach są zakopane w workach ulotki. Takie same już widziałem na czeskim forum poszukiwaczy. Gdzie byś nie przyłożył wykrywacz to to g. wykopujesz. Pojechaliśmy kilometr dalej na okopy. Dokładnie to samo. Dzwoni w słychawkach kopiesz, a tu znowu paragrafy w worku.
Czy to jakaś plaga?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 12:26 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czekaj czekaj a co to są za ulotki tak właściwie ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 12:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

pewnie do ulotek dołączony jest kawałek folii aluminiowej czy jakiegoś metalu, żeby zachęcić do kopania.. a potem zniechęcić.. to jest moje przypuszczenie, jeśli trafne to jest to chyba sabotaż środowisk związanych z archeo lub źle pojmowaną ochroną historii miejscowej.. No bo nie przypuszczam, żeby :cop chodziły po lesie i zakopywały ulotki.. chociaż to byłby pyszny widok..

Niemniej czekam, może Rusłan uzupełni info..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 listopada 2009, 12:48 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to właśnie się tak domyślam - tylko zastanawia mnie co tam jest napisane ...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]