Teraz jest niedziela, 21 września 2025, 06:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ukraina
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 20:39 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w wykopkach na Ukrainie? Jakieś pozwolenia? Jak to w ogóle wygląda?? Prosiłbym o jakiś namiar na forum ukraińskie. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 22:08 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Ten temat był poruszany na forum zastosuj opcje szukaj powodzenia

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 22:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wykrywacz jest tam traktowany jako sprzęt wojskowy, więc sam chyba rozumiesz konsekwencje.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 23:32 
Generał Broni
Generał Broni

Paweł napisał(a):
Wykrywacz jest tam traktowany jako sprzęt wojskowy, więc sam chyba rozumiesz konsekwencje.

Chyba nie do końca. Być może tak było kiedyś, ale obecnie sytuacja prawdopodobnie uległa zmianie. Będąc w lipcu w Kijowie widzialem 30km od miasta grupę kilkunastu poszukiwaczy na polu. A pola tam są świetne, aż serce mnie bolało, że nie mam sprzętu :)
Będę w styczniu ponownie w Kijowie, to postaram się dowiedzieć, jak obecnie wygląda sytuacja :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 16 grudnia 2009, 23:45 
Weteran
Weteran

Lipek napisał(a):
Paweł napisał(a):

Chyba nie do końca. Być może tak było kiedyś, ale obecnie sytuacja prawdopodobnie uległa zmianie. Będąc w lipcu w Kijowie widzialem 30km od miasta grupę kilkunastu poszukiwaczy na polu. A pola tam są świetne, aż serce mnie bolało, że nie mam sprzętu :)
Będę w styczniu ponownie w Kijowie, to postaram się dowiedzieć, jak obecnie wygląda sytuacja :)

Witam
Faktycznie przepisy odnośnie wykrywaczy złagodzono ale nie znaczy to wcale że miejscowe służby zmieniły podejście. Dla przykładu: obowiązek wykupywania indywidualnego ubezpieczenia przy wjeździe na granicy zniesiono jakoś w połowie lat 90-tych a jeszcze 3 lata temu służby domagały się "ubezpieczenia", na przejściu w Medyce stała nawet specjalna budka, do której celnicy zaganiali turystów i nie pomagało żadne tłumaczenie, że tego obowiązku już dawno nie ma. Co innego też kopacze ukraińscy a co innego obcy. Jak ktoś poczuje możliwość zarobku to gwarantuję że się przyczepi :)
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 00:03 
Generał Broni
Generał Broni

El Loco napisał(a):
Dla przykładu: obowiązek wykupywania indywidualnego ubezpieczenia przy wjeździe na granicy zniesiono jakoś w połowie lat 90-tych a jeszcze 3 lata temu służby domagały się "ubezpieczenia", na przejściu w Medyce stała nawet specjalna budka, do której celnicy zaganiali turystów i nie pomagało żadne tłumaczenie, że tego obowiązku już dawno nie ma..

Co do tych ubezpieczeń, to celnikom i innym przebierańcom trzeba stanowczo powiedzieć, żeby "wypi......li". Niestety inny język do nich nie dociera. Te ubezpieczenia to obecnie zwykła forma wyłudzania łapówek od niczego nieświadomych turystów.
Znajomość języka nie jest tu konieczna. Z tego co zauważyłem, opierdziel w obcym języku działa najbardziej trzeźwiąco na wszelakiego rodzaju ukraińskie służby.

Mnie od dawna ciągnie, żeby jechać tam stricte na wykopki :) Najlepszym sposobem byłoby nawiązać kontakt z lokalnymi poszukiwaczami. A że tam wszyscy kopią na potęgę, miałem okazję się przekonać podczas największych w kraju targów staroci w Kijowie :bir

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 18:16 
Kapitan
Kapitan

W artykułach forum jest ciekawy opis pt. "Odyseja Ukraińska 2003" polecam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 grudnia 2009, 22:32 
Weteran
Weteran

Cytuj:
Co do tych ubezpieczeń, to celnikom i innym przebierańcom trzeba stanowczo powiedzieć, żeby "wypi......li". Niestety inny język do nich nie dociera. Te ubezpieczenia to obecnie zwykła forma wyłudzania łapówek od niczego nieświadomych turystów.
Znajomość języka nie jest tu konieczna. Z tego co zauważyłem, opierdziel w obcym języku działa najbardziej trzeźwiąco na wszelakiego rodzaju ukraińskie służby.

Mnie od dawna ciągnie, żeby jechać tam stricte na wykopki :) Najlepszym sposobem byłoby nawiązać kontakt z lokalnymi poszukiwaczami. A że tam wszyscy kopią na potęgę, miałem okazję się przekonać podczas największych w kraju targów staroci w Kijowie :bir

Hahaha w kwestii ubezpieczenia na granicy opierdziel działa skutecznie ale spróbuj tak "porozmawiać" z milicjantem w głębi kraju, w dodatku złapany z wykrywką. Gwarantuję, że najpierw zostaniesz zakwaterowany w odpowiednim pokoiku :666 a później na pewno jakiś paragraf się znajdzie.

P.S. Artykuł "Odyseja ..." zrobił się już nieco przestarzały.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 00:22 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Dziki barbarzyński nieprzyjazny kraj

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 02:56 
Generał Broni
Generał Broni

El Loco napisał(a):
[Hahaha w kwestii ubezpieczenia na granicy opierdziel działa skutecznie ale spróbuj tak "porozmawiać" z milicjantem w głębi kraju, w dodatku złapany z wykrywką. Gwarantuję, że najpierw zostaniesz zakwaterowany w odpowiednim pokoiku :666 a później na pewno jakiś paragraf się znajdzie.

.

Takich doświadczeń nie mam, ale sam przyznasz, że opisana przez Ciebie sytuacja jest delikatnie mówiąc...ekstremalna ;) :piwo

Swietny artykuł dotyczący prawa na Ukrainie (cały portal jest bardzo ciekawy): http://kladopoisk.kiev.ua/informaciya-d ... -ukrajini/

P.S. PREM Ty tak na poważnie? Ukraina to jeden z najbardziej przyjaznych krajów, w jakim byłem :) Gdyby nie pewne względy natury niezależnej, już dawno bym tam mieszkał. Choć w przyszłości tego nie wykluczam :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 09:49 
Major
Major

PREM napisał(a):
:hahaha

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 11:20 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

PREM napisał(a):

Przepraszam że nabijam posta, ale nie mogłem się powstrzymać. :1 :za :krol :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Wyrafinowany sarkazm, PREM

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 11:26 
Kapitan
Kapitan

El Loco napisał(a):
P.S. Artykuł "Odyseja ..." zrobił się już nieco przestarzały.

Przestarzały? Chyba że chodzi Ci o datę powstania. Szczerze wątpię, że ten kraj dokonał tak radykalnych zmian pod tym względem, a funkcjonariusze przykładnie ich przestrzegają.

Sam kilka postów wyżej napisałeś:

El Loco napisał(a):
Faktycznie przepisy odnośnie wykrywaczy złagodzono ale nie znaczy to wcale że miejscowe służby zmieniły podejście. Dla przykładu: obowiązek wykupywania indywidualnego ubezpieczenia przy wjeździe na granicy zniesiono jakoś w połowie lat 90-tych a jeszcze 3 lata temu służby domagały się "ubezpieczenia", na przejściu w Medyce stała nawet specjalna budka, do której celnicy zaganiali turystów i nie pomagało żadne tłumaczenie, że tego obowiązku już dawno nie ma. Co innego też kopacze ukraińscy a co innego obcy. Jak ktoś poczuje możliwość zarobku to gwarantuję że się przyczepi

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 11:58 
Weteran
Weteran

Cytuj:
Chyba że chodzi Ci o datę powstania. Szczerze wątpię, że ten kraj dokonał tak radykalnych zmian pod tym względem, a funkcjonariusze przykładnie ich przestrzegają.

Tak, wlaśnie o datę powstania mi chodzi. wbrew pozorom wiele się od tego czasu zmieniło. Na przykład na granicy kultura i porządek a co było to szkoda nawet gadać. Oni chyba na prawdę chcą żeby ludzie na Euro przyjechali :)
Kopać jawnie bym się nie odważył. Jak napisałem wyżej inaczej będą traktować miejscowych a inaczej kopaczy z polski. Chyba, że jakimś cudem komuś uda się załatwić pozwolenie. Jakby ktoś się wybrał to niech opisze przygody w artylule - pośmiejemy się wszyscy :1
Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 grudnia 2009, 15:37 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Podejrzewam, że nawyki pozostały kilka lub kilkanaście $$$$ powinno załatwić sprawę

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]