Teraz jest sobota, 25 kwietnia 2026, 15:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: rolnik kolercjoner
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 11:46 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Witam. Dziś rano przez przypadek udało mi się obejrzeć ciekawy program na TVP Historia o rolniku z woj. Lubelskiego, który na swoich ponad 50h ziemi znajduje wiele zabytków archeologicznych np: gockich. Ma dużą i piękną kolekcje, chwalił się znajomością z prof Kokowskim. Opowiadał,że wiele zabytków przekazał a wiele monet też sprzedał do muzeum. Oczywiście nic nie mam do tego Pana widać że jest pasnonatem i nie było tam słowa a wykrywaczu metali, ale gdzie tu równość. My też znajdujemy przedmioty w warstwie ornej, a gdyby u nas znaleziono takie rzeczy to w TVN jesteśmy na bank o 19! W dodatku sprzedaż zabytków archeo (fakt do muzeum). Mowa jest także o warstwie ornej, sam rolnik mówi,że może orać do głębokośći 60cm!

Wiem, że jutro tj. w czwartek o 16:30 jest powtórka tego programu TVP HISTORIA "Reportaże z prawdziwego zdarzenia: My historycy"

Gorąco polecam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 12:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Także oglądałem i polecam tym którzy nie oglądali :1 Program dosyć stary, bo z 2007... (Ja widziałem pod tym tym tytułem: Polska z bocznej drogi - Poskramiacz historii)
Ale jak znalazłem było już o tym Panu na forum: http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/vi ... iotr+kania
I jak widać uczciwy człowiek z wykrywaczem czy bez i tak w dupę w tym kraju dostać musi.... :n
Czy ktoś wie jak skończyła się ta historia związana z jego zatrzymaniem ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 13:46 
Generał Broni
Generał Broni

Kiedyś był o nim artykuł w Newsweeku.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 14:29 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znalazłem ;)
http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... rby,4652,1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 17:26 
Pułkownik
Pułkownik

Kolejny porządny człowiek wykończony przez państwo. Teraz już nic nie znajdzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 18:29 
Moderator
Moderator

Co za prawo i kraj :que :n Jeszcze jak pomyśle że ci "urzędnicy państwowi"są opłacani z moich podatków to szlag jasny lekko mówiąc mnie trafia :mad:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 19:50 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Po prostu żenada i wstyd! Także panowie archeolodzy zamiast chłopa ratować to pierniczyli głupoty! Penie teraz nawet nie schyla się po to co wyoruje!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 20:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zgnoili faceta, tylko za to że był uczciwy , jego dyplomy podziękowania mieli w d..........., sposób zatrzymania i zwolnienia zostawię bez komentarza , ciekawe ktoś potem przeprosił ? i nawet nie musieli się :cop za wiele naszukać ani fantów ani jego, bo na pewno był znany w okolicy , łatwa robota pogratulować . Jak widać w tym przypadku współpraca z archeo na niewiele się zdała .Cóż na pewno rolnik wyciągnie swoje wnioski ,ciekawe jakie ?
Wstyd ...............

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 20:14 
Moderator
Moderator

Ciekawe,czy po jakiejś kolejnej zmianie u żłobu będziemy mogli ubiegać się o roszczenia jako ,,ofiary systemu'',czy tez prześladowani...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 21:34 
Pułkownik
Pułkownik

Najgorsze jest to że zgłaszał znaleziska, przekazywał do muzeum, współpracował z archeologami, niczego nie ukrywał,a oni go do aresztu jak bandziora. Czy tak potraktowany będzie każdy co zgłosi znalezisko, nawet takie przypadkowe? To daje do myślenia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: re
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 21:46 
Podpułkownik
Podpułkownik

http://www.youtube.com/watch?v=8cXdz6G2F-8

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 22:07 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie trochę popłynęliście z tymi fantazjami. Gródek to jedno z najbogatszych stanowisk w Polsce (a raczej było). Wyobrażacie sobie rolnika mającego takie pole i przynoszącego wszystko do muzeum? Jeżeli tak to pozazdrościć wam optymizmu i wiary w ludzi. Nie potępiam gościa bo bywa różnie i kolorowo ale nie piszcie takich pierdół że rolnicy to same słodziaki i "swoje" w zębach do archeo przynoszą szczególnie jeżeli mają świadomość wartości takich znalezisk a ze strony konserwatorsko-muzealnej mogą sobie oczekiwać nagród w postaci odznaki społecznego opiekuna zabytków. Tak po prostu w życiu nie bywa. A to że teraz trochę bardziej pilnują takich miejsc jak okolice grodzisk to i dobrze.
Pozostaje oczywiście kwestia jak ta współpraca powinna pomiędzy tymi grupami wyglądać ale to co się dzieje na tej linii itd. skwituję krótkim ble ble ble bo znudziły mnie już te odwieczne dywagacje i mało mnie to interesuje.

Pozdrawiam,
Ardengard

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2010, 22:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Artykuł utrzymany w normalnym tonie- coraz więcej takich na szczęście. I trzeba mieć nadzieję, że tacy "postępowi" archeolodzy, którzy wypowiadają się w tym artykule, odejdą kiedyś na emeryturę. Może tak powolutku ten głęboki PRL będzie się wykruszał, wykruszał...Niby ludzie inteligentni, po szkołach, a nie może do nich dotrzeć, że działają na niekorzyść nauki- paradoks, smutny paradoks.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 09:20 
Generał Broni
Generał Broni

taganka napisał(a):
Artykuł utrzymany w normalnym tonie- coraz więcej takich na szczęście. I trzeba mieć nadzieję, że tacy "postępowi" archeolodzy, którzy wypowiadają się w tym artykule, odejdą kiedyś na emeryturę. Może tak powolutku ten głęboki PRL będzie się wykruszał, wykruszał...Niby ludzie inteligentni, po szkołach, a nie może do nich dotrzeć, że działają na niekorzyść nauki- paradoks, smutny paradoks.

optymista, jak komuch wychowuje i uczy ucznia tudzież następcę, to na kogo go wyszkoli?, odpowiedz jest prosta-na kolejnego komucha którego mottem jest powiedzenie "pies ogrodnika, sam nie może i komuś nie da"
nic się nie zmieni

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2010, 13:40 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

sprawa p. Kani ma trochę szerszy "kontekst" ;), program jest już mocno nieaktualny, bo w temacie od 2007 wydarzyło się bardzo dużo. powiem tylko tyle na początku badań w Gródku to p. Kokowski ze studentami UMSC siedzieli u tego człowieka z rozdziawionymi ... i słuchali. potem była współpraca, "wywiady, wizyty w zakładach pracy" ;), itd. finał tej współpracy jest znany, chociaż sprawa jest mocno niejasna...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]