Teraz jest piątek, 3 października 2025, 01:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: cewka na militaria do jabla
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 11:51 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

mam problem nie wiem na jaką cewkę do jabla SIĘ ZDECYDOWAĆ chcę szukać militariów łuski hełm może granat monety mnie nie interesują jaka cewka będzie najlepsza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 12:04 
Generał Broni
Generał Broni

Z cewką do tego wykrywacza to musisz sie sam zdecydować, albo rybka albo akwarium...
Mała cewka ma słabszy zasięg ale za to lepiej mozna nia znajdować małe przedmioty, i dokładniej mozna określić miejsce w którym leży fant. Duzą cewką można głębiej penetrować grunt zwłaszcza pod kątem większych przedmiotów, za to żeby zlokalizowac mniejszy przedmiot będziesz musiał nieżle się nakopać gdyż ten wykrywacz ma skłonności do dłuuuuugiego przeciągania sygnału. Kolejna sprawa to obszar poszukiwań- jablem należy dosyć wolno przemiatać teren, gdyż inaczej "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! nie bedzie łapał drobnych fantów, i ciągle sie będzie wzbudzał, i jak dasz małą cewkę to namachasz się jak głupi, zwlaszcza że wykrywka z rączką i cewką waży swoje.

PS. Robi Cie chyba zatłucze za kolejny topic dotyczący jabla :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 12:56 
Starszy Sierżant Sztabowy

Wcale się nie dziwie że robi go zatłucze ;) . No Panowie bez przesady nawet w instrukcji pisze jak byk co niesie za sobą średnica cewki. Ja mam cewkę taka jak sugerowali i nie narzekam. Fakt faktem sygnał się przeciagaaaaaaaaa :ups:
P.s. Oto zdjęcia mojej wykrywki.....w stanie zlorzonym ma ok 1m (wysiegnik teleskopowy)

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 13:05 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

mi chodzi o optymalną średnicę cewki aby się za dużo nie namachać i aby też nie trzeba było powoli chodzić i aby zsięgi były dobre dla łusek i średnie dla większych przedmiotów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 15:19 
Generał Broni
Generał Broni

Co byś nie kombinował i tak najbardziej optymalne jest to co producent podaje, zarówno jeżeli chodzi o sam zasięg, jak i dopasowane cewki do wykrywacza, a także tak prozaiczną żecz jak zużycie baterii...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 15:28 
Chorąży
Chorąży

ja mam cewkę o śr 25 cm .,.. i teraz kończzę 50 cm śr :D zobatrzym jak z zasiegami .............najlepiej zrób sobie około 35 cm śr,, taka akurat wejdzie do plecaka a i zasięgi będą dobre .,. jak na militaria

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 16:02 
Generał Broni
Generał Broni

Życze powodzenia w poszukiwaniu jablem z cewką o średnicy 0,5m... :lol:

PS. Tak z ciekawości to ile zamierzasz dać zwojów do cewki tej 50cm?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 18:34 

50cm!! :o ....no coment..Kto mi powie jak to jest maja wszystko czarno na bialym a nadal kobinuja... :afr :no

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 20:12 
Małomówny czytacz

przegiecie z tymi 50 centymetrami.. powiesz mi jak masz zamiar znalezc polozenie przedmiotu ?? bo ja mam problem z lokalizacja przy cewce 27,5 cm.. a wszystko przez to plywanie... a do tego 50 cm bedzie ciezki, no i raczej slabo bedzie mozna przemiatac teren na ktorym beda krzaki i inne utrudniacze... bo takiej cewki nigdzie nie wsadzisz..

mysle ze pomysl jest lekko przesadzony.. no chyba ze bedziesz chodzil po wyrownanej plazy i nie zatrzymywal sie przy malych sygnalach a szukal wyraznego "sladu" skrzyni ze zlotem... jakie masz szanse na znalezienie takowych nawet nie bede mowil :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 20:33 
Moderator
Moderator

Wcale nie przesada...Nie wiem jak w Jablu sie to spisze ale ja w Nowaku mam 60 cm-oczywiscie opcjonalnie-zreszta taki zestaw jest do nabycia w dziale gielda.
Kiedys eksperymentowalem z cewkami do PI i najlepsza z duzych cewek byla 20x80cm-prostokatna
Natomiast co do namierzania-dziesiatki razy pisalem-zrobcie sobie malutka mieszczaca sie w dloni druga cewke,do tego przelacznik cewek i po klopocie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 21:21 
Małomówny czytacz

jms.. moze dziesiatki razy pisales.. ale nigdy nie zauwazylem takiej propozycji :)... jestem zaskoczony prostota pomyslu.. a wykonaniem zajme sie zaraz po sesji poprawkowej :)

dzieki..

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 22:50 
Chorąży
Chorąży

No więc tak ... Cewka nawet jak nie była zalana ani nic , druty na wieszchu ( "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! surówka ) to jush poszła na poszukiwania .. i się sprawdziła .... szukałem i znalazłem ( a znalazłem łuskę od mauzera z 1880 r.) testów na wysokości jescze nierobiłęm bo mi się niechciało :D dopiero jak skączę to zrobię ....Co do polozenia przedmiotu to no problem cewka ma największy zasięg na środku ( jak zlokalizować to się domyślcie) waga .. leciutka jak cholera sama rama była "po prostu" piszemy oddzielnie - błąd ortograficzny!!! piórko ......... no dobra końiec .... :P wszycho NA temat cewki Dam po skączeniu ( a zostało mi jescze po oklejać i przylutować wtyczkę ) . wymiary,wage, zasięg , itp , itp

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 września 2004, 16:40 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Ostatnio wpadłem na pomysł odnośnie obudowy do cewki.
Widziałęm w supermarkecie pomiedzy zabawkami takie cudo co się nim rzuca ("Frizbi" - zapis fonetyczny, nie wiem jak to się pisze :) ). Nie miały żadnych otworów, kształt fajny - jak na cewke :) niestety nie pomyślałem żeby zmierzyć średnicę, ale poźniej skojarzyłem że na obrzeżach jednego (wewnątrz) można przymocować cewkę, tak aby się nie poruszały przewody, a kolejnym przykryć i uszczelnić konstrukcję. Łatwiej też będzie coś co ma kształt dysku przymocować do konstrukcji nośnej. Tylko te kolory - wszystkie rzucające się w oczy :)
Jak coś "wywalcze" w tym kierunku na pewno dam znać. Jak na razie kontaktuje się z Jablem w sprawie problemów z moją wykrywką - przez wakacje niestety nie miałem zbyt dużo czasu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]