Teraz jest sobota, 2 sierpnia 2025, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 13:44 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Weteryna napisał(a):
Poza tym co ma do zaoferowania więcej nowe stowarzyszenie działające centralnie ?
Magiczne słowo ...z siedzibą w Warszawie ?
Czy sukcesy dotychczasowych (lokalnych) stowarzyszeń mają być wniesione aportem do nowego tworu?
Może więcej szczegółów które zachęciły by potencjalnych budowniczych :)

Czytając cele powołania matki wszystkich stowarzyszeń nie za bardzo rozumiem :
Cytuj:
Efektem takich działań będzie:

- skupienie wokół federacji od 25.000 do 150.000 członków

- możliwość podjęcia inicjatywy ustawodawczej przez sprawne zebranie minimum 100.000 podpisów

- realna siła – zdyscyplinowany elektorat z którego postulatami będą musieli się liczyć wszyscy dysydenci

- możliwość podjęcia realnych działań służących zmianie prawa ograniczającego nasze działania

- wywieranie pozytywnego nacisku na szybkie załatwienie naszych postulatów

Dysydent (łac. dissidens – niezgadzający się) – osoba, która przeciwstawia się obowiązującej w swoim państwie ideologii lub reżimowi i jest z tego powodu represjonowana. Inaczej – opozycjonista.

Czemu dysydenci musieli by się liczyć z naszym elektoratem ?

Weteryna - nie za bardzo rozumiem czego Ty nie rozumiesz? Ogólnopolskie stowarzyszenie i federacja stowarzyszeń (dwa różne twory, aczkolwiek które mogłyby połączyć siły w ogólnopolskim porozumieniu) mają w założeniu zapewnić swoim członkom OCHRONĘ. Byłaby to ochrona przed dyskryminacją (np. przed bezpodstawnym odrzucaniem wniosków o poszukiwania, jak robi to kilku konserwatorów wojewódzkich), przed wykorzystywaniem (np. gdy archeolodzy zapraszają do badań poszukiwaczy, potem ich publicznie pomijając, nie dziękując a czasem nawet odcinając się od nich), przed generalizacją i ignorancją (że np. wszyscy poszukiwacze to złodzieje albo hieny cmentarne), przed represjami (gdzie np. poszukiwacz ma w domu rewizję tylko dlatego, że legalnie sprzedaje część swojej kolekcji lub chwali się nią w necie), przed odpowiedzialnością cywilną (gdzie np. podczas legalnie prowadzonych poszukiwań dojdzie do nieintecjonalnie spowodowanych strat lub wypadku) i wreszcie przed nieżyciowym i całkowicie odbiegającym od realiów prawem. Przykłady można mnożyć. Tylko ogólnopolskie ciało może zapewnić taką ochronę WSZYSTKIM poszukiwaczom, niezależnie od miejsca zamieszkania i lokalnych układów i układzików.
Nie zrozumiałeś tez najwyraźniej intencji Piotra, ponieważ to ma być w założeniu porozumienie istniejących organizacji i niezależne, ogólnopolskie stowarzyszenie a nie jakieś odgórne ciało przejmujące członków, sukcesy i majątek juz istniejących organizacji.. NIC nie może zagrozić autonomii takich lokalnych stowarzyszeń i to właśnie ich sukcesy stają się wzorem dla wszystkich i wartością, którą ogólnopolskie porozumienie bedzie chronić. Jak? Właśnie poprzez reprezentację całego środowiska, nie "centralnie i warszawsko", lecz demokratycznie i w pełnej konsultacji nawet z najmniejszymi stowarzyszeniami. Nie wiem czemu czepiasz się słówka, bo przecież musi być jasne dla każdego czytającego ze zrozumieniem, że Piotrowi chodziło o "decydentów" (osoby sprawujące władzę i stanowiące o prawie) a nie o "dysydentów" :) Bo czemu Ci pierwsi mieliby się liczyć ze zjednoczoną armią polskich poszukiwaczy, to już chyba nie muszę Ci tłumaczyć?
Generalnie byłoby fajnie gdyby mniej było w postach krytyki a więcej konstruktywnych rad, bo przecież wszyscy powinniśmy się cieszyć, że oto w naszym środowisku powstają różne inicjatywy, idące może różnymi drogami, ale które przecież mają na celu poprawienie naszego losu.. Niezależna platforma założona przez Piotra na: http://www.pasjonacihistorii.pl/
jest jedną z takich inicjatyw i bądźmi wdzięczni za to, że mimo tego mętliku, kłótni i marazmu, ludziom wciąż się chce :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 14:41 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Panowie i Panie jeszcze nic się nie urodziło a już są kłótnie. Podtrzymuję swoją opinię NIC z tego nie będzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 15:00 

olsztyniak napisał(a):
Panowie i Panie jeszcze nic się nie urodziło a już są kłótnie. Podtrzymuję swoją opinię NIC z tego nie będzie.

+1 niestety :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 15:36 
Specjalista
Specjalista

Weźmy się zatem za pracę u podstaw i organizujmy w lokalne stowarzyszenia poszukiwawcze. Może z czasem wykształcimy liderów i dojrzejemy do tego, żeby utworzyć ogólnopolską organizację reprezentującą nasze interesy wobec władz.
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 17:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

SZZ napisał(a):
Weźmy się zatem za pracę u podstaw i organizujmy w lokalne stowarzyszenia poszukiwawcze. Może z czasem wykształcimy liderów i dojrzejemy do tego, żeby utworzyć ogólnopolską organizację reprezentującą nasze interesy wobec władz.
Pozdrawiam

Bardzo dobry pomysł
Czy jest ktoś chętny spotkać się i porozmawiać w temacie, Tomaszów Maz,Opoczno,Piotrków Tryb?
Może istnieją już jakieś stowarzyszenia w tych miastach lub okolicy?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 19:24 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Ja chętnie porozmawiam z ludźmi z Lublina i okolic, jest co prawda jakieś stowarzyszenie na forum lubelskim poszukiwaczy ale chyba nie działa, albo olewa sprawę. Coinmaster może bys się odezwał??? Przecież w nim działasz???

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 20:34 
Porucznik
Porucznik

Witam,
Odnośnie postu Peter_2005.
Działacie od 2006 r. No i pięknie. Jednak na pytanie co Twoje Towarzystwo Miłośników Militariów zrobiło dla poszukiwaczy odpowiadasz:
Cytuj:
NIIIIIIIIIIIIIIIC! - właśnie o to chodzi. Sam mogę sobie pisać w swoim i kilkunastu osób imieniu petycje, pytania, oceny prawne. Jestem skazany na NIEPOWODZENIE!

Jeśli Twoje Towarzystwo nic nie zrobiło, to dlaczego chcesz tworzyć federację?
Nie jest prawdą, że jesteś skazany (a raczej Twoje Towarzystwo) na niepowodzenie!
Nie jest także prawdą, że Ty i Twoje Towarzystwo może "sobie pisać w swoim i kilkunastu osób imieniu petycje, pytania, oceny prawne."
Zgodnie z ustawą z dnia 7 kwietnia 1989 r. o stowarzyszeniach (Dz. U. z 1989 r. Nr 20, poz. 104 ze zm.) - art. 1 ust. 3: "Stowarzyszenia mają prawo wypowiadania się w sprawach publicznych." Więc w czym problem? Potwierdzasz tylko moją diagnozę:
Cytuj:
Jeżeli mające osobowość prawną stowarzyszenia rejestrowe nie mogły osiągnąć tego od 2003 r. to naprawdę liczycie, że federacja to zrobi? Ci, którzy teraz wypowiadają się po forach (spośród stowarzyszeń): zróbmy federację! - a przez te kilka lat nic nie zrobili, nie powinni mieć prawa głosu. To zwykli nieudacznicy. (...) im się zwyczajnie nie chciało.

I dlatego właśnie stwierdziłem, że jesteś niewiarygodny. Jeszcze nic nie zrobiłeś, a już mówisz: zdobywajmy Everest.
Naprzód zdobądź oślą łączkę. A dopiero potem jak pokażesz, że potrafisz to ciągnij za sobą innych.
I tyle w tym temacie Panie i Panowie.
P.S. Van Worden - daj sobie na wstrzymanie i sam czytaj uważnie - taka moja dobra rada.
Pozdrawiam
wars98

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 20:46 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Igor.
Dziękuję za wytłumaczenie moich niejasności. :1 :piwo

Przy takich sytuacjach wspominam czasy gdzie mawiano:

Mówimy partia – myślimy Lenin,
Mówimy Lenin – myślimy partia

Ktoś później dopowiedział za czasów komuny:

I tak już 40 lat, co innego mówimy i co innego myślimy.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 22:50 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

olsztyniak napisał(a):

Będzie :1 Ja niepotrzebnie się odezwałem.... będę uważał w przyszłości :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 22:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

SZZ napisał(a):
Pozdrawiam

:1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: re
PostNapisane: środa, 20 stycznia 2010, 22:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

gosia napisał(a):
Szofer nawet jak rozmydlam to robie to samo co Ty biję pianę.Moja Pani psychiatra ma się dobrze ale dzięki za prpozycję.Załuje jedynie że to miasto- symbol- daje Ci możliwość nosić miano warszawiaka,ale jak tata z Pułtuska a mama z Serocka to już chyba można:)
Czepiasz się nicku a czy masz a mając 43 lata na bank wiesz że foto pod twoim czyli dow.rudego 102 było ukłonem wobec zsrr że rusek ma być dow.Polskiego czołgu.i tyle prtwaty.
Nie zastanawja was fakt że admini i modzi tego forum nie biorą udziału w akcji a mają zaplecze takie jak nikt w tym kraju.
POMYŚLCJE_ZAPYTAJCJE
Renata B.płaciła przed wyborami 20zł za podpis i widze mine szofera jak po badaniach na prostate bo i wiek już ten jak by się dowiedział że Andrzej L.za jego podpisem już po mógł, wystartować w wyborach.
Więcej się w tym temacje nie wypowiem obiecuje tym bardziej że nie jestem łakomym kąskiem jestem sam sobie bez zaplecza ale jeśli w dobrej wierze to trzymam kciuki i jestem za.
Stawiam jak zawsze weto wszystkim oczerniającym bezpodstawnie innych .

Mądre to i sprawiedliwe :1... dawaj dalej :jump

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 18:42 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Co mróz zamroził Wasze pomysły bo dawno się nie śmiałem :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 19:53 
Główny Administrator
Główny Administrator

Byłem w delegacji ale dziś wróciłem i przebrnąłem przez tą długą lekturę :)
Kilka razy w tej dyskusji wywoływano mnie do tablicy więc pozwolę sobie o wyrażenie opinii:

Wszystkie "ruchy" społeczne, które osiągnęły sukces, skupione były wokół jakiejś idei.
To ona łączyła ludzi i była siłą napędową w dążeniu do celu.
Gdy ludzie uświadamiali sobie do czego dążą zaczynali zakładać struktury.
Wy zaczynacie od końca dlatego wielu się odwraca plecami od tej dyskusji lub w ogóle się nie wypowiada.

Kilkanaście osób w kraju, znudzonych czczą gadaniną, postanowiło jednak "coś" zmienić.
Za najwazniejsze uznano by nie marnotrawić zapału ludzi jakimiś chorymi akcjami do czasu, aż nie będziemy w stanie
czegoś realnego zaproponować.
Dlatego, za własne pieniądze, zatrudniliśmy prawników, którzy zajęli się analizą już istniejących przepisów pod kątem stosowania ich w praktyce przez min WKZty i Policję.
Lada moment /wg zapewnień/ powinniśmy otrzymać odpowiedzi z poszczególnych WKZów.
Kolejnym etapem będzie wypracowanie realnych postulatów z pomocą przychylnych nam urzędników z WKZ oraz archeologów, z którymi wielu z nas współpracuje.
Uwierzcie, że po "tamtej stronie" mamy wielu sojuszników.
Gdy wszystko pójdzie po naszej myśli, wtedy opublikujemy naszą "ideę" i poprosimy o jej poparcie.
Przed nami długa i mozolna droga więc najwięcej dobrego, do tego czasu, zrobią regionalne stowarzyszenia jak i nieformalne grupy poszukiwawcze działajace na własnym podwórku.

Jacek Wielgus - FDJ

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 20:57 
Moderator
Moderator

JACEK_FDJ napisał(a):
Lada moment /wg zapewnień/ powinniśmy otrzymać odpowiedzi z poszczególnych WKZów.
Jacek Wielgus - FDJ
Jestem daleki od siania defetyzmu ale... Czy poważnie oczekujesz pisemnej, konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi od urzędników państwowych?
Jakoś sobie nie wyobrażam KZ, który na piśmie potwierdza możliwość poszukiwań bez zezwolenia poza miejscami wpisanymi do rejestru (nawet jeśli tak jest).
To tak jakby zakładał sobie pętle na szyję... Moim skromnym zdaniem odpowiedzi będą wymijające o ile w ogóle je dostaniecie. Urzędnik ma czas i postara się odwlekać wszelkie decyzje czy deklaracje jak długo bedzie mógł. Nie chciałbym rysować czarnego scenariusza ale w obecnej sytuacji wczesniej doczekamy się doprecyzowania zapisów w ustawie niż konkretnej odpowiedzi od WKZ :666

Od siebie dodam tylko, że ustawa jest zła bo nieprecyzyjna. Pierwszorzędną sprawą powinno być doprecyzowanie definicji zabytku i zlikwidowanie uznaniowości przy wydawaniu pozwoleń.
A żeby nie było tak miło to powiem szczerze... Z mojego, czysto egoistycznego punktu widzenia... wcale nie jest tak źle. Kopie sporadycznie, kilka-kilkanascie razy w sezonie i zawsze z kwitami. Czy mogę narzekać? Raczej nie :666

Myślę, że podobnego zdania są ludzie ze stowarzyszeń, które wypracowały model współpracy z WKZ-ami i muzeami.
Działają prężnie, mają święty spokój i wszyscy (poszukiwacze, KZ i muzealnicy) są zadowoleni. Im na zmianach specjalnie nie zależy... Bo po co? Wcale im się nie dziwię.

Próba zjednoczenia (nic z niej nie bedzie bo nie ma czegoś takiego jak środowisko poszukiwaczy-tak uważam) bez ludzi już działających i zaprawionych w bojach z urzędniczą machiną jest skazana na niepowodzenie. Jak ich można przyciągnąć? Co można im zaproponowac lepszego niż udało im się wywalczyć własnymi siłami?

Pozdrawiam, mab1978.

PS, Czas pokaże ale jeśli nie mam racji to z przyjemnością odszczekam na forum to co napisałem :h

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 22:02 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

co ty głowe sobie tym zawracasz to tylko mżonki a o tych głósach co mowisz taki to tylko mydli ci ślepaki a zebyc na jego postawił krzyżyk a puzniej co do czego to to podwija kite i dyla a bo to a bo tamto szkoda słow

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 196 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]