Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 20:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: poszukiwania w Niemczech ??
PostNapisane: piątek, 20 sierpnia 2004, 22:04 
Porucznik
Porucznik

czy ktoś orientuje się jek ma sie sprawa poszukiwań za Odrą ? a dokładnie w Hesji ? jest tu w okolicy kilka ciekawych miejsc, które czekają na spenetrowanie, tylko nie wiem czy niemcy nie będą mieli nic przeciwko temu (prawnie). między innymi rzymska granica, cos z wojny trzydziestoletniej, no i dużo budowli - bunkrów - z IIWS.
a jeśli przeczyta to ktos kto bywa w okolicy frankfurtu nad menem prosze o kontakt, we dwojke zawsze raźniej :)

pozdrawiam Loraks1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 13:27 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

W Hesji szukac mozna, rzecz tylko w tym, ze jesli przez przypadek trafisz na stanowisku archeologiczne, masz kompletnie przerabane. Rowniez szukanie w bliskim poblizu ruin (nie mowiac juz o samych ruinach) zamkow, zameczkow, etc. to nakladanie sobie samemu petli na szyje (no, chyba, ze nie dasz sie zlapac, oczywiscie).

Bacchus

P.S.: Jesli nie znasz niemieckiego, odradzam. Jesli znasz choc na tyle, aby sie dogadac, to wejdz na nasze partnerskie forum http://www.explorate.de/Forum i umow sie tam z kims na wspolne poszukiwania.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: poszukiwania w Niemczech ??
PostNapisane: sobota, 21 sierpnia 2004, 20:47 
Porucznik
Porucznik

dzięki,
jezyk znam, wiec gdyby tubylcy mnie pytali czego szukam to cos wymysle....
co masz na mysli mowiąc ze mam przerabane gdy mnie dorwa w poblizu ruin ? czy to samo dotyczy bunkrów IIWS ?

loraks1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: poszukiwania w niemcowie
PostNapisane: poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 09:21 
Kapral
Kapral

Odradzam jakiwkolwiek poszukiwania z wykrywka w niemczech jest to zakazane, a Policja tamtejsza wyjątkowo wnikliwa :lol: . :cop koledzy z niemiec kopią najczęściej nocą i też często maja kłopoty :bat pozdrawiam Andoss

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 11:52 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Zalezy gdzie zabronione. Problem jednak w tym, ze - jak w rozmowie przyznal mi jeden z konserwatorow zabytkow - kazdy konserwator (a dziela sie oni nie na wojewodztwa, lecz regiony) interpretuje troche na wlasny rozum ustawe. Sadze, ze tego nie trzeba dalej komentowac. W prawie wszystkich landach bylych DDRow poszukiwania sa faktycznie zabronione i zeby szukac, trzeba miec tyle odwagi, co aby bedac w Warszawie biegac ze sztandarem Lecha i wolac "Legia to ...".
Nie ma ogolnie rowniez co liczyc na lenistwo i strach tubylcow przed glupim dopytywaniem sie - to nie Polska. Kazdy bedzie wazny (przynajmniej w swoim mniemaniu), bedzie sie dopytywac co i jak i twierdzic co drugie zdanie, ze to zabronione, nawet, jesli nie ma do konca pojecia, o co chodzi. Po odejsciu 5 m od Ciebie natychmiast zadzwoni po :cop.
Mowisz, ze znasz niemiecki: wejdz na to niemieckie forum i powiedz, ze szukasz towarzystwa. Niemieccy poszukiwacze sa w 99% naprawde super mili i chetnie pomoga. Powolaj sie na mnie, ze jestes z forum Bacchus´a. (Wiem, ze to ostatnie zdanie brzmi malo skromnie, lecz jestem tam od lat moderatorem i Uzytkownicy tamtego forum to "sami swoi").

Bacchus

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 20:01 
Porucznik
Porucznik

na explorate.de zamiescilem posta w tej kwestii, jednak przez dwa dni zadnej odpowiedzi, albo tak slabo pisze po niemiecku ze mnie tam nikt nie rozumie, lub po prostu nie ma chetnych, lub po prostu ludzie nie chca brac nowych ze soba i tym sposobem ujawniec swoje miejscowki, jesli nie bedzie odzewu, sprobuje jeszcze raz powolujac sie na ciebie. moze wtedy wyjdzie lepiej, a puki co wybiore sie w weekend na wykopki, wezme ze soba niemieckiego kumpla, w razie czego on bedzie dyskutowal. bo mnie akcent zdradzi...
jak beda mialy miejsce jakies ciekawe wydarzenia to napisze o tym na forum,
a przy okazji Bacchus, wiem ze pod hanau w hessen napoleońskie wojska ztoczyly niemala bitwe, wiesz cos moze na ten temat? jakies dokladne opisy miejsca ??

loraks1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 sierpnia 2004, 23:29 
Administrator Honorowy
Administrator Honorowy

Niestety, nie wiem.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]