Teraz jest czwartek, 11 września 2025, 00:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: minelab x-terra 705
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 18:18 
Podporucznik
Podporucznik

Witam,

Dziś zakupiłem sobie minelaba x-terre 705 :jump
Powiedzcie mi jak go najlepiej ustawić ogolnie mi chodzi o ustawienie go na moniaki (drobnica)zeby dobrze zbierał sreberka.

Z góry dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 21:10 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam
a z jaką cewką nabyłeś wykrywacz?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: minelab x-terra 705
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 21:18 
Generał Broni
Generał Broni

nynek39 napisał(a):
Witam,

...zeby dobrze zbierał sreberka.

Pozdrawiam :1

Do tego potrzebujesz porządnej miejscówki ;)
Poza tym gratuluję nabytku :piwo
Daj znać jak się sprawuje w terenie

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 23:03 
Podporucznik
Podporucznik

cewka 7,5 DD...

miejscowki sie znajda odpowiednie hehe...:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 23:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ja też mam x-terrkę 705 od niedawna i testowałem ją na razie raz w terenie z wiadomych względów. Przy pierwszym odpaleniu i ustawianiu sugerowałem się z filmikami z serwisu użytkowników Minelaba. Naprawdę polecam. Np. przy dostrajaniu do gruntu oszczędzisz sobie zbędnych nerwów.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 23:39 
Podporucznik
Podporucznik

Mam taką samą jak na razie bez zarzutu prosta w obsłudze i ładnie ciągnie nawet drobiazg trochę nią już wyciągnąłem nie będziesz żałował zakupu.Teraz się nakopiesz pozdrawiam i ciekawych fantów

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 18:54 
Specjalista
Specjalista

może to nie o samo ale warto przeczytać wcześniejsze posty - ten sam dział tylko w haśle ,, cewka Minelab DD 18,75 kHz 10,5" ,,

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2010, 20:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Dziś byłem na dłuższym wypadzie z x-terra 705. Proszę kolegów, którzy chodzą z x-terra 70 o podpowiedź o ustawienia. Ja chodziłem i coś tam ciągnąłem, nawet testy sobie zrobiłem ale wolałbym poznać Wasze opinie - opinie doświadczonych użytkowników x-terry co do ustawień - jakie wzorce dyskryminacji itd.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2010, 22:49 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

promethidion napisał(a):
Dziś byłem na dłuższym wypadzie z x-terra 705.

U mnie otwarcie sezonu było wczoraj, co prawda tylko 1,5 godzinki do zapadnięcia zmroku i z efektem w postaci jednego całkowicie "wszamanego" chillinga gdańskiego, ale i tak mi się podobało po tak długiej przerwie wymuszonej niekorzystnymi warunkami pogodowymi ;)
promethidion napisał(a):
Proszę kolegów, którzy chodzą z x-terra 70 o podpowiedź o ustawienia ... jakie wzorce dyskryminacji itd.

Proponuję od samego początku oswajać się z chodzeniem bez dyskryminacji i z 99 tonami. Chodzenie bez dyskryminacji ma tą zaletę, że po kilku chwilach omiatania nowego terenu jesteśmy w stanie wyczaić czy teren ten jest zupełnie jałowy (sporadyczne piknięcia) czy coś jednak się na nim działo (dużo wskazań - nawet na żelastwo). Wyłuskiwanie pożądanych wskazań z kakofonii dźwięków to tylko kwestia wprawy. Mam wrażenie, że wyłączenie dyskryminacji ułatwia wyłuskanie jakiegoś ciekawego fanta leżącego przy żelaznym śmieciu (odpowiednio przemiatając zamiast jakiegoś takiego nijakiego "pierdnięcia" będziemy w stanie wyłuskać oddzielnie sygnał od śmiecia a oddzielnie od fanta).

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2010, 23:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

witam
zacznijmy od początku : po właczeniu wykrywacza przechodzisz na tryb "all metal" , wyszukujesz miejsca gdzie nie masz żadnych sygnałow, nastepnie opcja strojenia do gruntu- ground balance - mode auto i pompujesz unosząc cewkę na ok 15 cm od ziemi i spowrotem- energicznie :) , jak sie dostroi- wyłacz strojenie, nastepnie czułość - osobiście preferuje wzależności od zaśmiecenia terenu między 21 - 27, można używać 3 fabrycznych programów, które można także zmodyfikować do swoim potrzeb- ale proponuje chodzić na all metalu - odnosze subiektywne odczucie, że wykrywka jest wówczas głębsza. W terenie totalnie zaśmieconym - proponuje program 1 - dzięki proponuje ustawić na 4 tony - 99 tonów jaK dla mnie jest zbytnio "dyskotekowe". Jeśli uzywasz słuchawek, a osobiście jak najbardziej polecam głośność i sygnał wiodący musisz ustawić do swoich preferancji. W przypadku konieczności dokładnego namierzenia przedmiotu używaj "pinpointa" - ale po poznaniu dokładnie reakcji sprzętu nie będziesz z niego korzystał zbyt często.W telegraficznym skrócie to tyle. Pozostałe rzeczy wyjdą w praniu.
powodzenia
darglo44

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 20 marca 2010, 23:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

Zwykle namierzam w trybie prospecting,dzwięk taki trochę wkurzający,ale wyjątkowo precyzyjny.Zwykle ustawiam czułość na maksa.No i oczywiście śledzenie gruntu.Od czasu do czasu dostrajam,bo zauważyłem że wykrywka{błąd ortograficzny!!!,ale jednak}dostraja się czasem do fanta :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2010, 19:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Generalnie byłem z nim już 4 razy w terenie, znajduje różne fanty ale monetek ani widu ani słychu:/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 10:41 
Specjalista
Specjalista

spokojnie, pojawią się, jak to ktoś już wcześniej napisał wykopiesz 1000 dołków to dopiero zaczniesz się z nowym sprzęcikiem obywać i wiedzieć co on do ciebie mówi. No nie śmigam z reguły z 7,5 kHz a z 18.75 ale jakie było moje zdziwienie gdy jedne z najlepszych trafień wyskakiwały na dźwiękach folii z alu

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 7 kwietnia 2010, 22:03 
Generał Brygady
Generał Brygady

Gepo - folia alu czyli od 6 do 9 na skali? Masz na myśli srebrne monetki o niskiej próbie? Pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 14 kwietnia 2010, 18:18 
Specjalista
Specjalista

Tak, właśnie to mam na myśli, powiem szczerze, że nawet od 4 na skali i wyskakują drobniaki, maleńki brakteat wyskoczył mi przy miotaniu na 2, z tym że wskazania nie były jednoznaczne tj za każdym razem przemiatania było inne wskazanie jednak od 2 do 8 max. Dlatego nie odpuszczam kopania każdego sygnału od 2 w górę( wiem że może to być upierdliwe przy zaśmieconym drobinami terenie, ale jak to powiedział mój psychiatra hihihi nie jest najważniejsze by złapać króliczka lecz by go gonić hihihi ) . Z resztą po obyciu się ze sprzęcikiem każdy będzie już miał zarys kiedy saperkę wybić w glebę. Pozdro Gepo

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]