Witam
Dwa nowe obszary i mam nadzieje dwa ciekawe punkty osadnicze
I.Kilka ciekawych krzemieni, zgorzele, kawałki ceramiki, geolity z otworami i skamieliny kilka metalowych wyrobów
[ img ]
Najciekawszym elementem jest chyba krzemień przypominający płaską siekierkę,/nie jestem pewny czy mogę mieć rację / ale przynajmniej fajnie wygląda
[ img ]
[ img ]
Oczywiście są też dwa pewniaki :rdzeń resztkowy lub wiertnik
Najciekawsze jest to ,że w to miejsce trafiłem bo chciałem sprawdzić jedno podanie dotyczące świętego gaju i jak widać - może tam coś być -warto czytać baśnie i legendy- zawsze w nich tkwi jakieś malutkie ziarnko prawdy
II.Tym razem to coś poważniejszego - myślę ,że to osada/nie kolejne grodzisko ;) /
Sami zresztą zobaczcie/to tylko niewielki fragment -resztę zostało na miejscu/
[ img ]
W ciągu kilkunastu minut na stosunkowo niewielkim obszarze
- kilkanaście krzemieni intencyjnych
- kilka kamieni gładzonych
- zgorzele dymarkowe
-ceramika prehistoryczna i średniowieczna
-kilka wyrobów stalowych
Myślę ,ze może to być okres przełomu epoki brązu/ i początków epoki żelaza na naszym terenie /osada hutnicza?/-zgorzele i ceramika
Krzemienie i kamienie epoka brązu lub neolit?
Z tego miejsca pochodzi także ceramika z otworem - jakiś odważnik np do "przędzalni" lub ....?
[ img ]
Zdaję sobie sprawę ,że to dopiero pierwsze informację z tych nowych miejsc /nie figurują w rejestrze zabytków/ i niektóre elementy moga ulec zmianie/np "siekierka może okazać się tylko tak ukształtowanym odłupkiem /
W pierwszym przypadku zaczęło się od rdzenia z krzemienia czarnego a zakończyło gdy już wracałem do domu -siekierką
a w drugi miejscu o wygładzonego szarego kamienia ...a potem rozsypał się worek