tomala_kikol napisał(a):
W okolicy Torunia masz więcej tego typu umocnień... W Brzozówce jest kilka i za cmentarzem w Lubiczu. Pozdrawiam
Konkretnie, zaczynając od północnych okolic Torunia, pierścień umocnień mobilizacyjnych składających się z Tobruków i schronów biernych zaczyna się od Różankowa, Ostaszewa / Łysomic przez Papowo Toruńskie, Brzozówkę, Lubicz, po drugiej stronie Wisły w tym samym kierunku od Otłoczyna, dalej wzdłuż rzeczki Tążyny do Pieczeni, potem jest albo luka, albo nieznane mi obiekty, umocnienia są również w okolicy wsi Dybowo (kierunek pd/zach) i kończą się na pradolinie Wisły. Na pewno nie ma niczego przy wylocie z Torunia na Fordon bo tę okolicę znam dobrze, poczynając od Wisły aż do Różankowa, może za wyjątkiem Olka, gdzie stoi w lesie jeden dziwny obiekt na pewno o charakterze fortecznym, ale budową odbiegający mocno od pozostałych tego typu budowli.
W okolicy Torunia jest jeszcze jeden pas tego typu umocnień, zaczynający się chyba w okolicy Nowego Dworu przy Jeziorze Kamionkowskim i ciągnący w kierunku pn/wsch na Brodnicę, ale o liczbie obiektów ani umiejscowieniu w poszczególnych miejscowościach wiem bardzo niewiele.
Mam jeszcze pytanie do autora tego wątku, gdzie mieści się ten konkretny schron z pierwszego postu?