Teraz jest niedziela, 18 stycznia 2026, 07:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
 Tytuł: Obudowa na magnes
PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 10:06 
Podporucznik
Podporucznik

Witam .mam następujące pytanie ;Zamierzam zrobić obudowe na magnes 70x40 z blachy 1mm kwasowej czy ,jak wiadomo magnes się do niej nie klei ale czy też to nie ma wpływu na jego moc podczas połowu.?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 26 maja 2010, 14:48 
Generał Broni
Generał Broni

Z tego co czytałem na forum neodymowym, stal KO powoduje spadek zasięgu magnesu w stopniu radykalnym, więc odradzam takie posunięcie. Przeczytaj chociażby tu:

http://www.magnesyneodymowe.fora.pl/jak ... ,1405.html (dostępne chyba po zalogowaniu)

Lepiej nie kombinuj i zrób obudowę ze zwykłej stali, bo inaczej Twój magnes, nawet najsilniejszy, będzie nie do użytku. A jeszcze lepiej kup gotowca, jeden gość w wiadomym serwisie aukcyjnym sprzedaje takie obudowy, ja sobie do 70x60 kupiłem gotowca za 60 PLN i jestem zadowolony. Szkoda by mi było tracić czasu na wykonanie czegoś, co zajmie mi trochę czasu, w którym mógłbym zarobić na 4 takie obudowy. No chyba że Ty masz dużo czasu, a mało pieniędzy.

PS. Dodam jeszcze, że im płaskie elementy obudowy (czyli dolna i górna ścianka) cieńsze, tym mniejszy ubytek mocy magnesu. Zależność jest mniej więcej taka:

Cytuj:
jest 0 = 100%
1.5mm ścianka = 75% (mocy magnesu pozostanie)
3mm ścianka = 61%
6mm ścianka = 43%

Wykonanie grubszej ścianki bocznej niż 1,5 mm jest nierozsądne. Boczne elementy mogą być grubsze, w końcu chodzi o wytrzymałość konstrukcji.

Pozdrawiam. :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 27 maja 2010, 08:15 
Podporucznik
Podporucznik

Dzięki za info,a jeszcze jedno pytanie- czy można póżniej bez problemów wyciągnąc ten magnes z obudowy o której wspomniałeś?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 28 maja 2010, 01:08 
Generał Broni
Generał Broni

Można, aczkolwiek nie jest to łatwe, chociaż nawet samo wkładanie magnesu do obudowy nie należy do czynności najłatwiejszych. Można bardzo łatwo przyciąć sobie palce, jeśli się to robi bez głowy. Na tym samym forum były gdzieś opisane obie czynności - jak do tego podejść, prawdopodobnie w dziale "osprzęt do magnesów". Przyznam się, że bardziej skupiałem się na temacie umieszczania magnesu w obudowie, niż jego wyjmowania. Na pewno jednak ktoś tam wyjmował, albo żeby sprawdzić czy się da, czy też dlatego że mu osadzenie magnesu w obudowie się nie podobało i chciał coś zmienić. Jeśli znajdę wolną chwilę to poszukam, aczkolwiek po zarejestrowaniu się i przeczytaniu większości tematów tego forum znajdziesz to sam, tam jest tyle tematów, że w jedno popołudnie można je ogarnąć.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]